ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Νέες δακτυλιώσεις πελαργών και… καλά νέα

Τρεις μικροί πελαργοί από τη φωλιά της Λαψίστας δακτυλιώθηκαν από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, παρουσία κατοίκων και μικρών μαθητών, που μάλιστα... βάφτισαν τους νεοσσούς.

Πρόκειται για την πέμπτη χρονιά κατά την οποία υλοποιείται η δράση της δακτυλίωσης των νεοσσών λευκών πελαργών, που επιλέγουν το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων για να φτιάξουν τη φωλιά τους και να αναπαραχθούν. Σε Λογγάδες, Λαψίστα, Ροδοτόπι και Πετσάλι θα γίνουν περίπου 15 με 20 δακτυλιώσεις, ενώ αύριο τα στελέχη της Μονάδας θα βρεθούν στον Παρακάλαμο, όπου θα γίνουν δακτυλιώσεις σε νεοσσούς από 18 φωλιές για δεύτερη χρονιά.
Στην πραγματικότητα οι φωλιές πελαργών στο λεκανοπέδιο είναι πολλές περισσότερες, ωστόσο η επιλογή γίνεται με βάση την ευχέρεια προσβασιμότητας και την ηλικία των νεοσσών, όπως ανέφερε εκ μέρους της Μονάδας η Βάντα Νούτσου.
Οι δακτυλιώσεις γίνονται από το προσωπικό της Μονάδας σε συνεργασία με τη συντονίστρια των δακτυλιώσεων λευκού πελαργού στην Ελλάδα Eva Stets και του περιβαλλοντολόγου Διονύση Μαμάση, με τη συνδρομή της ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων και εθελοντών.
Με γερανοφόρο όχημα της ΔΕΔΔΗΕ οι μικροί πελαργοί κατεβάζονται από τις φωλιές, γίνονται οι κατάλληλες μετρήσεις και στη συνέχεια η δακτυλίωση, πριν ξανατοποθετηθούν στη φωλιά με ασφάλεια. Η δακτυλίωση βασίζεται στην ατομική σήμανση των πουλιών και είναι η παλαιότερη και η πλέον διεθνώς διαδεδομένη και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων, της αναπαραγωγικής διαδικασίας και της διάρκειας ζωής τους. Για τους πελαργούς η δακτυλίωση πραγματοποιείται την εποχή που βρίσκονται ακόμα στη φωλιά, πριν πετάξουν.
Παράλληλα με τη δακτυλίωση πραγματοποιείται και ο καθαρισμός των φωλιών από σκουπίδια (σπάγκοι, πλαστικές σακούλες, τσουβάλια, ρούχα κ.ά.), τα οποία μεταφέρουν οι πελαργοί ως μαλακά υλικά για την επισκευή της φωλιάς. Τα υλικά αυτά είναι πολύ επικίνδυνα για τους νεοσσούς, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ακρωτηριασμού ή παραμόρφωσης των άκρων των νεοσσών σε περίπτωση που μπλεχτούν σε αυτά κατά τις πρώτες 20 ημέρες της ζωής τους, διάστημα που, πριν ακόμη σταθούν στα πόδια τους, «μπουσουλάνε», καθιστώντας τα ανίκανα να σταθούν και καταδικασμένα σε βέβαιο θάνατο.
Σύμφωνα με την κ. Stets, συνολικά ο πληθυσμός των πελαργών στην χώρα παραμένει σταθερός, ενώ είναι θετικό πως οι πελαργοί επιστρέφουν στα Γιάννενα. Έτσι, οι δακτυλιωτές «συναντήθηκαν» ξανά με πελαργούς που είχαν δακτυλιώσει τα προηγούμενα χρόνια και μετά το μακρύ ταξίδι τους στην Αφρική, επέστρεψαν στα Γιάννενα για να κάνουν φωλιές και τα δικά τους μικρά.

Σχετικά άρθρα

Νέες φωλιές για πελαργούς στον Δήμο Πωγωνίου

Καλωσόρισμα στην άνοιξη και τα χελιδόνια

Αποστόλης Τζελέτας

Διέσωσαν τραυματισμένο νεαρό πελαργό

Ηπειρωτικός Αγών