ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δύο μελέτες για να προχωρήσει το Πάρκο Πολιτισμού

Τα επόμενα βήματα για τη μετατροπή του Κάστρου σε ένα Πάρκο Πολιτισμού, έργο που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη με την αποκατάσταση των Οθωμανικών Λουτρών και τη διαμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων και των οδών ιστορικού Προκοπίου, Γλυκήδων και Σουγδουρή, αποφασίστηκαν κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στα υπό εκτέλεση έργα και σε μνημεία που χρήζουν παρεμβάσεων.

Το όλο εγχείρημα παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες, ωστόσο το μεγάλο ζητούμενο είναι η επίσπευση της ωρίμανσης των μελετών, ώστε να ενταχθούν άμεσα σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα οι παρεμβάσεις στο Τζαμί Ασλάν Πασά, τον Μεντρεσέ και τη Βιβλιοθήκη. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε ο Δήμος Ιωαννιτών να προχωρήσει άμεσα στην ανάθεση μελέτης για την προσβασιμότητα στον χώρο του Δημοτικού Μουσείου, ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου (master plan) για το Κάστρο, το οποίο θα περιλαμβάνει και την ενοποίηση των δύο τμημάτων, του Ιτς Καλέ και του Δημοτικού Μουσείου. «Αν έχουμε μελέτη μέχρι τον Ιούνιο, το έργο για την προσβασιμότητα μπορεί να χρηματοδοτηθεί», ανέφερε, με τη λύση ενός αναβατόριου να φαντάζει ως η πλέον λογική, λόγω των πολλών επιπέδων του χώρου.
«Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει μία εξαιρετική συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και ήδη τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας είναι απτά, καθώς εξελίσσεται το πρόγραμμα έργων και μελετών στην περιοχή του Κάστρου. Είναι ένα σύνολο έργων, που θα αλλάξει την εικόνα του Κάστρου αλλά και την εικόνα της πόλης. Πιστεύουμε απόλυτα ότι οι παρεμβάσεις στους αστικούς ιστούς είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίες από ποτέ, καθώς σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Μετά από τις συνεχείς κρίσεις που περάσαμε, το οφείλουμε στους κατοίκους» ανέφερε στις δηλώσεις της η Υπουργός Πολιτισμού.

«Όχι άλλα μουσεία»

Στο στρατηγικό σχέδιο θα περιλαμβάνονται και οι μελέτες για τις παρεμβάσεις στο κτήριο της Οθωμανικής Βιβλιοθήκης και στον Μεντρεσέ, με την κα. Μενδώνη να δίνει ιδιαίτερη σημασία στις χρήσεις των δύο κτηρίων.
Σε ό,τι αφορά την Οθωμανική Βιβλιοθήκη, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ψηφιακό μουσείο, που θα αναδεικνύει την πολυπολιτισμικότητα των Ιωαννίνων και τη συμβολή των τριών κοινοτήτων στην άνθηση της πόλης. Η υπουργός Πολιτισμού ζήτησε να καθοριστεί η χρήση πριν ξεκινήσει η αναστήλωση του μνημείου, το οποίο μπορεί να γίνει με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.
«Όχι άλλα μουσεία», είπε η κα. Μενδώνη κατά την αυτοψία στον περιβάλλοντα χώρο του Ασλάν Τζαμιού και στη συζήτηση σχετικά με την αξιοποίηση του Μεντρεσέ, υποδεικνύοντας την αξιοποίησή τους μέσω άλλων χρήσεων και σε συνεργασία με ιδιώτες. «Δε θα εκποιήσουμε ούτε θα εκχωρήσουμε δικαιώματα του δημοσίου, δεν μπορεί όμως όλοι οι χώροι να συντηρηθούν από το κράτος. Είναι πολλές οι περιπτώσεις, όπου η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να αποδώσει απτά αποτελέσματα και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Μουσείο Αργυροτεχνίας», ανέφερε στις δηλώσεις της, ερωτηθείσα σχετικά.

Καθυστερεί η αναστήλωση των Οθωμανικών Λουτρών

Αποδέκτης προβληματισμών σχετικά με τους ρυθμούς εκτέλεσης του έργου αναστήλωσης των Οθωμανικών Λουτρών έγινε η υπουργός Πολιτισμού, καθώς, έναν χρόνο μετά την έναρξη των εργασιών, έχει εκτελεστεί μόλις το 15% του αντικειμένου και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Η κα. Μενδώνη ζήτησε να γίνει ό,τι απαιτείται για να ανέβουν οι ρυθμοί εκτέλεσης, σε συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Δήμου Ιωαννιτών. Με δεδομένο πως μια αλλαγή τεχνικού δελτίου θα απαιτήσει χρόνο πολύ περισσότερο από αυτόν που θα κερδηθεί, η λύση που εξετάζεται είναι αυτή των απευθείας αναθέσεων για επιμέρους αντικείμενα, όπως για παράδειγμα η ανακατασκευή των τρούλων. «Ο στόχος είναι τα έργα να ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2023 ώστε να μην υπάρξει απώλεια πόρων. Είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα», περιορίστηκε να πει στις δηλώσεις της η υπουργός.
Για τις παρεμβάσεις και τον σχεδιασμό ενημερώθηκε η κα. Μενδώνη από την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου και τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος την ευχαρίστησε για την υποδειγματική συνεργασία και της απέδωσε τον χαρακτηρισμό «μάχιμη υπουργός». «Η υπουργός δίνει άμεσα και πρακτικά λύσεις σε σύνθετα προβλήματα. Η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο Δήμαρχος. Στην επιτόπια επίσκεψη παραβρέθηκαν, ακόμη, ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Βασίλης Ζωγράφος και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του υπουργείου.

Σχετικά άρθρα

Τα πρώτα με πιστοποίηση τα αρχαιολογικά μουσεία της Ηπείρου

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη

Τον Μάιο η UNESCO στο Ζαγόρι

Γεωργία Χαλάτση