ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Διαφορετικές οπτικές, διαφορετικά ψηφίσματα

Για δεύτερη φορά μέσα στη θητεία αυτού του περιφερειακού συμβουλίου γίνεται συζήτηση για τα αγροτικά θέματα, χωρίς να καταλήγει σε κοινό ψήφισμα.

Η διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι η συζήτηση διεξήχθη εν μέσω των κινητοποιήσεων των αγροτοκτηνοτρόφων και θεωρητικά η στήριξη των αιτημάτων τους θα ήταν ικανή να «συσπειρώσει» τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου.

Παρόλα αυτά, έγινε μια εκτενέστατη συζήτηση για τα εγγενή προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, από την καπιταλιστική οικονομία μέχρι την έλλειψη υποδομών και από τις περικοπές των επιδοτήσεων μέχρι την πρωτοφανή αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω της αύξηση των τιμών των ζωοτροφών και των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Τη συζήτηση προκάλεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση», ζητώντας ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, στον αντίποδα του σημερινού, έξω από τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που θα στηρίζεται στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, στον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της εργατικής εξουσίας, στον οποίο θα είναι ενταγμένοι οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, μεταξύ άλλων.

Νομοθετικές ρυθμίσεις για την επίλυση θεσμικών και διαχειριστικών ζητημάτων πρότεινε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς σε σειρά πρωτοβουλιών που αναλήφθηκαν και συνεχίζονται εκ μέρους της Περιφέρειας. Μεταξύ αυτών, ανέφερε τον μεγάλο αγώνα για την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων», το ζήτημα των δασικών χαρτών, τις προτάσεις του για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που επιβαρύνει τους ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών, τις ουσιαστικές του πρωτοβουλίες για την εξάλειψη των φαινομένων εξαπάτησης με τους βοσκότοπους, τις δράσεις και παρεμβάσεις για βελτίωση των υποδομών, τη νομιμοποίηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, για αποζημιώσεις εσπεριδοκαλλιεργητών και ελαιοπαραγωγών, για την απορρόφηση των δασικών στύλων κ.ά. Τέλος κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη των γαλακτοπαραγωγών, μέσω της καθιέρωσης κατηγορίας φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος διάρκειας έξι ημερών, της απαγόρευσης χρήσης συμπυκνωμένου γάλακτος για την παραγωγή γιαουρτιού, καθώς της εφαρμογής αυστηρών κανόνων, ώστε να μην παραπλανώνται οι καταναλωτές από τις επισημάνσεις στα σκληρά τυριά, στο μέλι, στα κρασιά κ.α.

Για το θέμα των χαρτών βόσκησης, τόνισε ότι πρέπει να τεθεί τέλος στην εφαρμοζόμενη τεχνική λύση και να καταργηθεί ο τεχνικός σύμβουλος με μεταφορά όλων των εφαρμογών στον ΟΠΕΚΕΠΕ, και στο εθνικό απόθεμα για απόκτηση δικαιωμάτων να συμμετέχουν μόνο οι παραγωγικές δραστηριότητες.

Την υποβολή αναλυτικής πρότασης προς την κυβέρνηση με δύο άξονες, την οικονομική στήριξη των αγροτών και την επίλυση θεσμικών και διαχειριστικών ζητημάτων, υπερψήφισε η παράταξη της πλειοψηφίας.

Από την άλλη πλευρά, τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, επίκαιρα και διαχρονικά, αναγνώρισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι και οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων, ενώ στη συνεδρίαση παρενέβη και ο εκπρόσωπος των αγροτών της Άρτας, που παραμένουν στα μπλόκα, καλώντας τους αιρετούς να τους επισκεφθούν και να τους ενημερώσουν αναλυτικά για τα αιτήματά τους.

Οι παρατάξεις «Κοινό των Ηπειρωτών», «Ήπειρος Όλον», «Αριστερή Παρέμβαση» και «Ανυπότακτη Ήπειρος» κατέθεσαν τις δικές τους θέσεις, άλλες σε μορφή ψηφίσματος άλλες όχι, με τις περισσότερες να συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό με αυτό της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σε συνδυασμό με το ψήφισμα των αγροτοκτηνοτρόφων, που προέκυψε από τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν χθες στα Γιάννενα. Τέλος, ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος δεν ψήφισε κανένα από τα ψηφίσματα.

 

Σχετικά άρθρα

5 ευρώ το πηγαινέλα στο Νησί

Απάντηση στην κριτική με τον αέρα του 55%

Γεωργία Χαλάτση

Δύο + δύο άδειες στην Παμβώτιδα