ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Νόσησαν, το επιβεβαίωσαν, αλλά μένουν χωρίς πιστοποιητικό

Να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης περιμένουν ακόμα χιλιάδες πολίτες που νόσησαν από τον κορωνοϊό και η επιβεβαίωση δεν έγινε με μοριακό έλεγχο, αλλά με τεστ γρήγορης ανίχνευσης, σύμφωνα με τις υποδείξεις της πολιτείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια συμπολίτης μας, η οποία εμβολιάστηκε με δύο δόσεις, νόσησε με κορωνοϊό δύο ημέρες πριν κάνει την τρίτη δόση και, ακολουθώντας τις οδηγίες που της δόθηκαν, δεν έκανε pcr test, αλλά αρκέστηκε στο θετικό rapid test.
Από τότε αναμένει να ανοίξει η πλατφόρμα για την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης και μάλιστα σε λίγα 24ωρα, την ερχόμενη Δευτέρα, λήγει η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού της, που σημαίνει ότι θα αντιμετωπίζεται ως ανεμβολίαστη, δηλαδή θα πρέπει να κάνει τακτικά rapid test, τα οποία και θα επιβαρύνεται οικονομικά.
Μέχρι πρόσφατα, ήταν απαραίτητος ο μοριακός έλεγχος και απαιτούνταν ένας μήνας μετά την έκδοση θετικού PCR για την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης, γεγονός που οδήγησε στις εικόνες των τεράστιων ουρών σε νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα, όπως και στα ΤΕΠ των νοσοκομείων της πόλης μας την περίοδο των Χριστουγέννων.
Ωστόσο, από τις 4 Ιανουαρίου έχει εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι εμβολιασμένοι που νοσούν, προκειμένου να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης, αρκεί η επιβεβαίωση και δήλωση του θετικού rapid test. Μάλιστα, υποτίθεται πως το πιστοποιητικό θα εκδίδεται σε 14 ημέρες, ενώ η ισχύς του είναι για τρεις μήνες.
Όμως στην εφαρμογή (στην πλατφόρμα gov.gr) ακόμη και για τους εμβολιασμένους που έχουν νοσήσει, αναφέρεται ότι απαιτείται μοριακός έλεγχος για την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης.
Ένα ακόμη ζήτημα που προκύπτει, είναι ότι οι δημόσιες δομές υγείας, εφαρμόζοντας την ΚΥΑ, δε διενεργούν μοριακούς ελέγχους στους εμβολιασμένους, με αποτέλεσμα οι πολίτες, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα, να απευθύνονται σε ιδιώτες και να αναγκάζονται να πληρώνουν για μοριακό έλεγχο.
Το θέμα αυτό, το οποίο αφορά τους πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα που δεν επιβεβαίωσαν την νόσο με μοριακό έλεγχο, αναδεικνύει μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις που το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά κατά την περίοδο της πανδημίας. Από το υπουργείο έχει διαμηνυθεί ότι είναι θέμα ωρών για να λυθεί το πρόβλημα, το οποίο τουλάχιστον και σήμερα παραμένει, ενώ ζητούμενο είναι αν θα έχει και αναδρομική ισχύ.
Το θέμα είναι προφανώς γνωστό και στις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες, όπως η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία μάλιστα έχει δεχθεί ερωτήματα και διαμαρτυρίες από πολίτες και έχει μεταφέρει με την σειρά της το θέμα στο υπουργείο.
Αξίζει να αναφερθεί πως πλήρως εμβολιασμένοι ορίζονται κατά την ΚΥΑ όσοι έλαβαν προ τουλάχιστον 14 ημερών τη δεύτερη δόση με τα διδοσικά εμβόλια Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca ή το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson&Johnson, όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με μία δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους με COVID-19 και, από την 1 Φεβρουαρίου, όσοι ενήλικοι από την πρώτη κατηγορία έχουν λάβει την αναμνηστική δόση προτού παρέλθουν επτά μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Σχετικά άρθρα

Χωρίς rapid test την Κυριακή των εκλογών

Χωρίς rapid test για τρεις ημέρες

Σε ένα σημείο στην πλατεία τα rapid test