ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έχουν την εμπειρία, θα έχουν και τα μέσα

Σημαντική αναβάθμιση του εξοπλισμού και της επιχειρησιακής δυνατότητας της Πολιτικής Προστασίας αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, μέσω της παραλαβής νέων οχημάτων και λοιπού εξοπλισμού για την ενίσχυση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, των δήμων, των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, που είχε και τον πρώτο ρόλο στη διεκδίκηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τον σκοπό αυτό.

Η φετινή χειμερινή περίοδος θα βρει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες με πρόσθετα «όπλα», αφού είναι θέμα ημερών να παραληφθούν περίπου 27 νέα οχήματα 4χ4, δύο βαν για την μεταφορά προσωπικού και άλλος πλούσιος εξοπλισμός.

Την είδηση έκανε γνωστή, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος, με αφορμή την συνεδρίαση του τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στον δήμο Ζίτσας, περιοριζόμενος να πει ότι η περιφέρεια Ηπείρου θα είναι από τις πρώτες που θα έχει ένα τέτοιο ολοκληρωμένο εξοπλισμό.

Τα οχήματα και ο εξοπλισμός είχαν «προαναγγελθεί», με την ένταξη των σχετικών πράξεων στο ΕΣΠΑ 2014-2020, με αποφάσεις που είχε υπογράψει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 4 εκ. ευρώ.

Η μία πράξη αφορούσε τον εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος για την περιφέρεια Ηπείρου, συνολικής δημόσιας δαπάνης 2.000.000 ευρώ, με φορέα υλοποίησης το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτή περιελάμβανε την προμήθεια πέντε υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων παντός εδάφους, 4×4, χωρητικότητας 4.000 λίτρων νερού, και πέντε ειδικών διασωστικών οχημάτων τύπου van, εξοπλισμένων με διασωστικό και λοιπό εξοπλισμό.

Η δεύτερη αφορούσε την προμήθεια επιβατηγών οχημάτων και ειδικού εξοπλισμού για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, συνολικής δημόσιας δαπάνης 2.042.528 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει την προμήθεια 28 πετρελαιοκίνητων ημιφορτηγών οχημάτων διπλής καμπίνας, δύο εννιαθέσεων πολιμορφικών βαν, αλλά και την προμήθεια οχημάτων και πλεούμενων μέσων ειδικού σκοπού, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού πυρόσβεσης για τα οχήματα. Ειδικότερα, ένα βυτιοφόρο-υδροφόρο όχημα 10 τόνων, ένα αυτοκινούμενο όχημα τύπου τροχόσπιτο, προκειμένου να λειτουργεί ως κινητό κέντρο επιχειρήσεων, ένα όχημα ειδικής χρήσης (UTV), ένα αερόστρωμνο επιβατικό σκάφος (hovercraft), ένα ταχύπλοο σκάφος με προπέλα (airboat), καθώς και υπερκατασκευές πυρόσβεσης για έξι από τα υπό προμήθεια ημιφορτηγά 4Χ4 (double cab). Ο ειδικός επιχειρησιακός εξοπλισμός θα αποτελείται από εξοπλισμό πυρόσβεσης, έρευνας και διάσωσης, ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στόλου για τα οχήματα και τα μηχανήματα έργου της Πολιτικής Προστασίας, δίκτυο ασύρματων επικοινωνιών VHF-UHF, ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος (ΗΖ) μεγάλης ισχύος και συστήματα αδιάλειπτης παροχής ισχύος (UPS) για τις ανάγκες του διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου και για τις ανάγκες υδατοφράγματος, εξοπλισμό για την προσθήκη δυνατότητας πυρόσβεσης σε υφιστάμενο πλωτό μέσο, εξοπλισμό ποτάμιου πλωτού μέσου και εξωλέμβια μηχανή, βασικό εξοπλισμό υπαίθριας εγκατάστασης για τη προσωρινή φιλοξενία πληγέντων από μεγάλης έκτασης φυσική καταστροφή, εξοπλισμό Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας για το διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου και όχημα μεταφοράς εξοπλισμού.

Με το βλέμμα στις πλημμύρες

Ο σχεδιασμός και οι δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων, που πιθανόν να προκύψουν στη διάρκεια του χειμώνα, αναλύθηκαν στη συνεδρίαση του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου στον δήμο Ζίτσας, όπου έγινε και αξιολόγηση της αντιπυρικής περιόδου, με την Ήπειρο βέβαια να μην έχει πληγεί σημαντικά από πυρκαγιές, όπως άλλες περιοχές της χώρας.

Οι συμμετέχοντες, μέλη του Συντονιστικού, εξέτασαν τις δυνατότητες για τον μέγιστο συντονισμό δράσης, καθώς και αρτιότερη συνεργασία μεταξύ τους σε περίπτωση εμφάνισης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες, χιονόπτωση και παγετός. Διαπιστώθηκε από όλους ο υψηλός βαθμός συνεργασίας, καθώς και η μέγιστη δυνατή ετοιμότητα, έτσι ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς.

Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος ανέπτυξε τις προτεραιότητες του δήμου για την αντιμετώπιση προβλημάτων, που πιθανόν θα προκύψουν στη διάρκεια του χειμώνα λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, και εξήρε τη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο στο στάδιο της προετοιμασίας όσο και στο στάδιο της αντιμετώπισης.

«Η συνεργασία και συνέργεια πάντοτε φέρνει θετικά αποτελέσματα και αυτό το απέδειξε η θερινή περίοδος, που, αν και ήταν δύσκολη λόγω καιρικών συνθηκών, αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά», επεσήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως και για τη χειμερινή περίοδο οι εργασίες για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων έγιναν οργανωμένα από τον ΤΟΕΒ, την περιφέρεια και τον δήμο. «Με υποδειγματική συνεργασία καθαρίσαμε τις λαγκάτσες και τους αύλακες, προκειμένου να αποφύγουμε τα δυσάρεστα. Μόνο έτσι, με συντονισμένη προσπάθεια μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα και να φανούμε χρήσιμοι στους πολίτες», υπογράμμισε ο δήμαρχος Ζίτσας.

«Έχω εμπιστοσύνη στον δήμο Ζίτσας, καθώς η εμπειρία του δημάρχου έχει αποδειχθεί πολύτιμη στην άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων», ανέφερε ο κ. Μαυρογιώργος, δηλώνοντας ότι η περιφέρεια στέκεται έμπρακτα στο πλευρό των δήμων.

Την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας στην Ήπειρο, τονίζοντας πως «αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής για όλη τη χώρα», σημείωσε ο αναπληρωτής διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων, αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Τσιώπος, που επίσης ζήτησε δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις συνέπειες, καθώς τα μέτρα προφύλαξης από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Από την πλευρά του, ο διοικητής του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ιωαννίνων, αντιπύραρχος Φώτης Δεληγιάννης τόνισε πως «η εμπειρία των προηγούμενων ετών έχει αποδείξει πως η έγκαιρη ενημέρωση, καθώς και οι συντονισμένες ενέργειες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας τόνισαν επίσης ο υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας Κωνσταντίνος Μάντζιος, ο υποδιοικητής 8ου Λ.Α.Π., λοχαγός Αλέξανδρος Ράπτης, η δασοπόνος του Δασαρχείου Ιωαννίνων Αθηνά Λεύκα και ο εκπρόσωπος της διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού Ιωάννης Μπισέλας.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν, ακόμη, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ζίτσας Αλκιβιάδης Βότσικας και η αναπληρώτρια πολιτικής προστασίας, δημοτική σύμβουλος Γιαννούλα Γεωργούλη, επισημαίνοντας με τη σειρά τους τη σπουδαιότητα της αγαστής συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Συνεδριάζει το Σ.Π.Ο.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει –μέσω τηλεδιάσκεψης- το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου και της Π.Ε. Ιωαννίνων, με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από τη εκδήλωση φαινομένων (πλημμύρες – κατολισθήσεις – χιονοπτώσεις) ενόψει της χειμερινής περιόδου, έτους 2021-2022».

Σχετικά άρθρα

Περισσότερες υποχρεώσεις χωρίς επιπλέον μέσα και προσωπικό

Έτοιμος για τις αυξημένες ευθύνες ο Δήμος Πωγωνίου

Ηπειρωτικός Αγών

ΛΑ.ΣΥ.: Επερώτηση με αιχμές για την πολιτική προστασία