ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

ΛΑ.ΣΥ.: Επερώτηση με αιχμές για την πολιτική προστασία

Για ελλείψεις μόνιμου προσωπικού και μέσων στην πολιτική προστασία Περιφέρειας Ηπείρου κάνει λόγο σε επερώτηση που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση.

Ο επικεφαλής Γιώργος Πρέντζας και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Τίνα Ζέκα και Κώστας Κωτσαντής, που υπογράφουν την επερώτηση, αναφέρουν πως η κλιματική αλλαγή, που χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ, είναι μια πραγματικότητα, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν δηκτικά, η κλιματική αλλαγή δεν είναι αρκετά σημαντικός λόγος για να ενισχυθούν οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, σε έμψυχο δυναμικό και μηχανήματα. «Δεν είναι η κλιματική αλλαγή που διέλυσε τα δασαρχεία και αποδεκάτισε το πυροσβεστικό σώμα. Είναι η πολιτική κόστους οφέλους», σημειώνουν και αναφέρονται στη  πρόσφατη δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη, πως «πρέπει ο ιδιωτικός τομέας να γίνει μέρος της πολιτικής μας. Είναι ανάγκη να εμπλακεί ώστε να βγει η καύσιμη ύλη από τα δάση και να αξιοποιηθεί από την αγορά».

«Οι πολυήμερες πυρκαγιές στη Ρόδο, στην Εύβοια, στην Κέρκυρα και αλλού έχουν κάνει στάχτη το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν ”προστασίας της ανθρώπινης ζωής”. Οι άδικοι θάνατοι των δύο πιλότων και του κτηνοτρόφου στην Κάρυστο φέρνουν στο προσκήνιο τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών, την έλλειψη υποδομών, επίγειων και εναέριων μέσω. Τα μέτρα της κυβέρνησης εξαντλούνται στο 112 και στο περίφημο “εκκενώστε, τρεχάτε να σωθείτε”», σημειώνουν, ενώ αναφέρονται και στη χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των υποδομών της Ηπείρου. «Τα κενά σε μέσα και προσωπικό για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι τεράστια. Δασικές υπηρεσίες ανύπαρκτες. Οι ανάγκες για βασικές υποδομές αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας είναι έξω από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, αλλά και από τους προϋπολογισμούς της Περιφέρειας Ηπείρου. Έτσι επιτυγχάνονται οι στόχοι για να κλειδώσουν τα “πρωτογενή πλεονάσματα”, η “επενδυτική βαθμίδα”, η “δημοσιονομική προσαρμογή”. Φορτώνονται στις πλάτες του εργαζόμενου λαού, τόσο από τη φοροληστεία, όσο και από την πλευρά των περικοπών στις περιφέρειες και τους δήμους, ακόμα και για στοιχειώδη πράγματα. Παρά τις συνεδριάσεις των συντονιστικών και τις δηλώσεις, η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου συμπυκνώνεται στην πρόταση: “θα προσλάβουμε εργολάβους με μηχανήματα όταν θα καιγόμαστε ή θα πνιγόμαστε, από τον κατάλογο που φτιάξαμε”», σημειώνουν.

Η ΛΑ.ΣΥ. καλεί την περιφερειακή αρχή να απαντήσει πότε αγοράστηκε το τελευταίο καινούριο μηχάνημα βαρέως τύπου για την πολιτική προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, πότε έγινε η τελευταία πρόσληψη προσωπικού στην πολιτική προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, πόσο προσωπικό απασχολείται στην πολιτική προστασία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Ηπείρου και με τι σχέσεις εργασίας και τι ενέργειες έχουν γίνει από την περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Ζηρού για την προστασία και ανάδειξη του δημοσίου δάσους της Κοινότητας Θεσπρωτικού.

Σχετικά άρθρα

«Ψηφιακή ασπίδα» σε δάση και αλσύλλια

Διαμορφώνει την ατζέντα η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου

«Υποβάθμιση και εκφυλισμός» της λειτουργίας της Περιφερειακής Επιτροπής