ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αναξιοποίητος κατά το ήμισυ ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας

Με την πανδημία του κορωνοϊου να αναδεικνύει ακόμη περαιτέρω την αξία της λειτουργίας δομών φροντίδας ηλικιωμένων με αξιοπρεπείς συνθήκες, ικανές να καλύψουν τις ανάγκες, το θέμα της λειτουργίας του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας σε πλήρη ανάπτυξη επανέρχεται στην επικαιρότητα.

Στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου λειτουργούν δύο υψηλού επιπέδου δομές, το Γηροκομείο «Ζωσιμάδες» από τη Μητρόπολη και ο Ζωγράφειος Οίκος, με τη συνεργασία του δήμου και της Μητρόπολης, η ανάγκη για αύξηση της δυναμικότητας παραμένει, καθώς σε επίπεδο ιδιωτικής πρωτοβουλίας οι δομές είναι ελάχιστες.
Σήμερα στον Οίκο Ευγηρίας φιλοξενούνται 44 ηλικιωμένοι, μετά από μια επέκταση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο η δυναμικότητα του κτιρίου που κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε το 2010, ανέρχεται στους 100 περίπου ηλικιωμένους. Δέκα χρόνια μετά δηλαδή, λειτουργεί στο 1/3 της δυναμικότητάς του και αυτό έχει να κάνει με το κόστος λειτουργίας και την επάρκεια προσωπικού.
Το θέμα έθεσε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, με τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ να επισημαίνει επίσης ότι πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα για την πόλη.
«Η λίστα αναμονής για υπερήλικες να ενταχθούν στα ιδρύματα είναι πολύ μεγάλη. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη αλλά εκτός από αυτό είναι μια κατάσταση που σέρνεται για πολλά χρονιά. Από την προηγούμενη δημοτική αρχή υπεγράφη προγραμματική σύμβαση με τη Μητρόπολη για να ανταποκριθούμε στα έξοδα, γιατί δεν υπήρχε η δυνατότητα προσλήψεων και οικονομικής στήριξης. Όμως αυτή τη στιγμή έχουμε ένα κτίριο, το οποίο είναι τεράστιο, έχει κατασκευαστεί με ένα συγκεκριμένο σκοπό», σημείωσε ο κ. Νάτσης και πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο κτίριο, καθώς είχε κατασκευαστεί με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, έχει την δυνατότητα εξοικονόμησης αλλά και παραγωγής ενέργειας, π.χ. με φωτοβολταϊκά, προκειμένου να μειωθεί το κόστος ενέργειες.
«Θα πρέπει να γίνει τεχνικοοικονομική μελέτη για να εξετάσουμε τι μπορεί να γίνει και τι ενδεχομένως στήριξη θα πρέπει να ζητήσουμε από την πολιτεία. Δεν είναι δυνατόν μετά από τόσα χρόνια και τόσες προσπάθειες, να μη λειτουργεί όπως πρέπει, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας», τόνισε.
Το πρόβλημα σαφώς είναι το οικονομικό, με τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, να εκτιμά ότι απαιτείται περίπου 1 εκ. ευρώ ετησίως για τη λειτουργία σε πλήρη ανάπτυξη. Τώρα, το κόστος ανέρχεται σε 300.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 200.000 ευρώ προέρχονται από το Ζωγράφειο Κληροδότημα και οι 100.000 από τον προϋπολογισμό του δήμου.
Ωστόσο, ο κ. Ελισάφ σημείωσε πως θα πρέπει το θέμα να τεθεί σε μια διαπαραταξιακή επιτροπή, προκειμένου να εξεταστεί στο σύνολό του, και στο δημοτικό συμβούλιο, για να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις. Τόνισε όμως την δυσκολία που υπάρχει στη χρηματοδότηση των δομών αυτών, παρά το γεγονός ότι μέρος του κόστους καλύπτεται από τους ωφελούμενους. «Είναι μία πολύ μεγάλη πρόκληση για όλους. Πρέπει να κουβεντιάσουμε όλοι μαζί, αλλά να κρατήσουμε υπόψη και τα οικονομικά μεγέθη», ανέφερε ο δήμαρχος.

Σχετικά άρθρα

Επίσκεψη Σ. Μαρκούλα στον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας

Μηνύματα δυσαρέσκειας προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Περιμένει κινήσεις ο Λάζαρος Νάτσης