ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ένα Καταφύγιο Αδέσποτων δε φέρνει την άνοιξη

Στη βελτίωση των υποδομών στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων αφενός και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών αφετέρου, ώστε να μειωθούν οι εγκαταλείψεις σκύλων, που μάλιστα εντάθηκαν την περίοδο της καραντίνας, «επενδύει» ο δήμος Ιωαννιτών.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Καταφυγίου, σε αυτή τη φάση είναι καλή, με τη συμβολή του αναδόχου που έχει αναλάβει, δύο κτηνιάτρων που εργάζονται μέσω της Κοινωφελούς Εργασίας αλλά και τη βοήθεια των φιλοζωικών οργανώσεων.
Τις εγκαταστάσεις επισκέφθηκαν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αριστείδης Παππάς και ο γενικός γραμματέας του δήμου Βασίλης Ζωγράφος, οι οποίοι διαπίστωσαν την πολύ καλή λειτουργία του Καταφυγίου και την καλή κατάσταση όσον αφορά τη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεών του, την καθαριότητα του χώρου και τη φροντίδα των ζώων.
Το Καταφύγιο διαθέτει 48 κελιά προσωρινής φιλοξενίας σκύλων, κτηνιατρείο, χώρο διαμονής ασθενών ζώων, χώρο καραντίνας, μαγειρείο, αποθήκη, γραφείο, αποδυτήρια και WC προσωπικού. Οι εγκαταστάσεις και ο περιβάλλων χώρος του καταφυγίου συντηρήθηκαν πρόσφατα με εθελοντική εργασία της εργολάβου που ανέλαβε το έργο της ευζωίας, και με τη συνδρομή του εργοταξίου.
Τα αδέσποτα και εγκαταλειμμένα ζώα βρίσκουν στον χώρο αυτό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες όσον αφορά τη φροντίδα τους, τη διαδικασία στείρωσής τους, τον εμβολιασμό τους έως ότου επανατοποθετηθούν στο φυσικό τους περιβάλλον σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Ταυτόχρονα, το προσωπικό του καταφυγίου προωθεί όλες τις διαδικασίες που διευκολύνουν την υιοθεσία των ζώων που φιλοξενούνται στον χώρο αυτό.
Για να λειτουργεί σήμερα το καταφύγιο σ’ αυτό το επίπεδο, χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες διαχρονικά με τη συνδρομή των κατά καιρούς πολιτικών προϊσταμένων, του προσωπικού του δήμου, των φιλοζωικών οργανώσεων και πολλών συμπολιτών.
Η δημοτική αρχή έχει υποβάλει στο υπουργείο Εσωτερικών και στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» πρόταση για επέκταση του κτιρίου φιλοξενίας αδέσποτων ζωών, καθώς και την προμήθεια οχημάτων και λοιπού εξοπλισμού, με συνολικό προϋπολογισμό 362.181,52 ευρώ.
Αναλυτικά, η πρόταση περιλαμβάνει προσθήκη κατ’ επέκταση στο υπάρχον κτίριο εμβαδού 175 τ.μ για τη δημιουργία νέων κελιών φιλοξενίας ζώων, προμήθεια κλειστού ημιφορτηγού ειδικά διαμορφωμένο για μεταφορά ζώων, προμήθεια ημιφορτηγού διπλοκάμπινου 4Χ4 με δυνατότητα ρυμούλκησης τρέιλερ, τρέιλερ για μεταφορά ζώων και ηλεκτρογεννήτριας πετρελαίου για την προστασία του καταφυγίου από διακοπές ρεύματος (λειτουργία ψυγείου φαρμάκων, εμβολίων των ζώων κ.λπ.). και σύνδεση σταθερής τηλεφωνίας στο καταφύγιο για την εγκατάσταση τηλεφωνικού κέντρου.
Παράλληλα ο δήμος υπέβαλλε αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών και το οποίο εγκρίθηκε, για την πρόσληψη μετά από προκήρυξη δύο μονίμων κτηνιάτρων εντός του 2021 για την ολοκληρωμένη λειτουργία του καταφυγίου. «Οι προσλήψεις αυτές θα βοηθήσουν κατά πολύ και θα είναι απαραίτητες ειδικά όταν θα γίνει η επέκταση», σημείωσε ο κ. Ζωγράφος.
Το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα είναι πολύ σοβαρό και οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, όπως αυτές που σχεδιάστηκαν, θα μπορέσουν να δρομολογήσουν λύσεις.
Ωστόσο, στην προσπάθεια αυτή απαιτείται η συνδρομή όλων: της δημοτικής αρχής, των αρμοδίων υπηρεσιών, των φιλοζωικών οργανώσεων, φιλόζωων και όλων των συμπολιτών.
«Πρέπει όλοι κατ’ αρχήν να ξέρουμε τον νόμο, τις υποχρεώσεις μας, πώς θα προστατέψουμε το ζώο, αλλά και τους συμπολίτες μας. Οι φιλοζωικές βοηθούν πολύ, αλλά έχουν περιορισμένες δυνατότητες. Χωρίς τη συμβολή όλων δεν μπορεί να λυθεί το θέμα. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σαν υπαρκτό πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Ζωγράφος, επισημαίνοντας ότι το Καταφύγιο και η αρμόδια υπηρεσία βοηθούν σε όλους τους χώρους που συγκεντρώνονται αδέσποτα, όπως εντός του πανεπιστημίου.
Όμως, οι εγκαταλείψεις είναι καθημερινές, με συμπολίτες μας να αφήνουν ακόμη και κουτάβια στους χώρους του Καταφυγίου, καθώς γνωρίζουν ότι εκεί θα υπάρξει μέριμνα.
«Το πρόβλημα των αδέσποτων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη λειτουργία του καταφυγίου. Χρειάζονται συλλογικές δράσεις και κυρίως ευαισθητοποίηση, ώστε να μην εγκαταλείπονται σκύλοι στους δρόμους, όπως συνέβη στο διάστημα που ακολούθησε την πρώτη καραντίνα», σημείωσε.
Παράλληλα, ο δήμος απευθυνόμενος στους πολίτες τονίζει τη δυνατότητα της υιοθεσίας κατοικίδιων που φιλοξενούνται στο καταφύγιο.

Σχετικά άρθρα

Διαφωνεί με τη μαζική απομάκρυνση των αδέσποτων η ΖΩ.Ο.Π.Ι

Δράσεις ευαισθητοποίησης για τα αδέσποτα

Στη μάχη κατά των αδέσποτων και οι έλεγχοι στα δεσποζόμενα