ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έχασαν τις Απόκριες και το Πάσχα, χάνουν και τα Χριστούγεννα

Μια χαμένη χρονιά είναι ολόκληρο το 2020 για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης εποχιακών ειδών, αφού ουσιαστικά δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν σε όλες τις περιόδους που προσφέρονται για τον σκοπό αυτό, ξεκινώντας από τις Απόκριες στις αρχές του χρόνου και φτάνοντας στα φετινά Χριστούγεννα.

Στο πλαίσιο του καθολικού lockdown, τα εποχιακά καταστήματα λειτουργούν μόνο για πωλήσεις χονδρικής, ωστόσο, όταν οι πελάτες-επαγγελματίες, ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά κύριο λόγο, ξενοδοχεία και συναφή επαγγέλματα, δε λειτουργούν και δεν ξέρουν καν αν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν την περίοδο των Χριστουγέννων, η κίνηση βρίσκεται κυριολεκτικά στο ναδίρ.

Το ενδεχόμενο λειτουργίας των καταστημάτων με εποχιακά είδη στις 7 Δεκεμβρίου είναι «κατόπιν εορτής», σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη καταστήματος που λειτουργεί στο κέντρο των Ιωαννίνων Θεόδωρο Ράπτη. Και αυτό γιατί το «αποκορύφωμα» της κίνησης, ειδικά σε επίπεδο λιανικής, δηλαδή για τον στολισμό των κατοικιών, είναι μεταξύ της 10ης Νοεμβρίου και 10ης Δεκεμβρίου, δηλαδή λίγο μετά την γιορτή του Αγίου Νικολάου.

Ο κ. Ράπτης, με εμπειρία 20 ετών στον χώρο, ουσιαστικά έκανε λόγο για μια χρονιά «καταστροφική» για τον κλάδο. «Χάσαμε τις Απόκριες, το Πάσχα, το καλοκαίρι κινηθήκαμε περίπου στο 1/3 της συνηθισμένης κίνησης και τώρα χάνουμε και τα Χριστούγεννα. Η περίοδος που για εμάς γίνεται η κίνηση των Χριστουγέννων, ξεκινά ουσιαστικά από τα μέσα Σεπτέμβρη και διαρκεί έως τα μέσα Γενάρη. Οι απώλειες αυτές δεν αντικαθίστανται», σημείωσε.

Η λύση που προτάθηκε από τον κλάδο, αλλά τελικά δεν έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Ανάπτυξης, ήταν να επιτραπεί στα εποχιακά καταστήματα σε κάθε πόλη να ανοίξουν νωρίτερα, δηλαδή από τις 23 Νοεμβρίου, την περασμένη Δευτέρα.

«Δεν υπάρχουν και πολλά τέτοια καταστήματα σε κάθε πόλη, ειδικά στην περιφέρεια. Στα Γιάννενα είναι 4–5 το πολύ, ενώ σε άλλες πόλεις υπάρχει ένα ή και κανένα», σημείωσε ο κ. Ράπτης.

Σχετικά άρθρα

Μαζικές ακυρώσεις και απόγνωση στον κλάδο της εστίασης

Σε καθολικό lockdown μπαίνουν τα Γιάννενα

Γεωργία Χαλάτση

Παράταση του lockdown για μία ακόμη εβδομάδα