ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε καθολικό lockdown μπαίνουν τα Γιάννενα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται για μια ακόμη φορά τα Γιάννενα, μετά το περασμένο φθινόπωρο, με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών να οδηγούν πιθανά σε ένα ακόμη lockdown.

Αυτό τουλάχιστον φέρεται να εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης, τόσο για τα Γιάννενα όσο και για την Κάλυμνο η οποία ωστόσο βρίσκεται ήδη στην «κόκκινη ζώνη».

Για την πόλη των Ιωαννίνων δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη απόφαση, ούτε ενημέρωση για τους λόγους που οδηγούν σε πιο σκληρά μέτρα, πέρα από την αυξητική τάση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Για τους ειδικούς υπάρχουν και άλλα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία συνεκτιμώνται και ενδεχομένως έχουν να κάνουν με την επάρκεια του συστήματος υγείας, ενώ στην περιοχή είχαν εντοπιστεί τις προηγούμενες ημέρες και κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του ιού.

Σε περίπτωση νέου lockdown, τα μέτρα περιλαμβάνουν, πέρα από την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αναστολή της λειτουργίας του λιανεμπορίου πλην εξαιρέσεων, τηλεκπαίδευση για όλες τις βαθμίδες  εκπαίδευσης εκτός των σχολείων ειδικής αγωγής, περιορισμό των επιβαινόντων σε ΙΧ και ταξί σε τρία άτομα, ενώ η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων σε χώρους λατρείας γίνεται χωρίς την παρουσία πιστών. Επίσης, σε γάμους, βαφτίσεις, κηδείες,  και μνημόσυνα επιτρέπονται έως εννέα άτομα. Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, εξακολουθούν να ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα.

Ανοιχτά παραμένουν καθαριστήρια, πρατήρια υγρών καυσίμων, ΚΤΕΟ και συνεργεία οχημάτων. Επίσης λειτουργούν τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων, τα Pet Shops, οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά για την επισκευή, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπων.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων πάντως, έχει δοθεί εντολή και στις αστυνομικές αρχές να εντείνουν και να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους για μετακινήσεις και μάσκες.

28 νέα κρούσματα στην Ήπειρο

Σήμερα ανακοινώθηκαν 20 νέα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, με τις νέες διαγνώσεις συνολικά να ξεπερνούν τις 100 από τις αρχές του Φεβρουαρίου.

Σταδιακή είναι η αύξηση και στις υπόλοιπες τρεις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου, με αποτέλεσμα όλες να εμφανίζουν καταγραφές στην ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ τις τελευταίες ημέρες. Το προηγούμενο 24ωρο, στην Άρτα καταγράφηκαν δύο ακόμη κρούσματα, στη Θεσπρωτία τέσσερα και στην Πρέβεζα δύο.

Σε όλη τη χώρα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου ανήλθαν σε 755, ενώ σε 13 ανήλθαν οι νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό από την έναρξη της πανδημίας να φτάνει τους 6194 θάνατοι. Αύξηση καταγράφηκε και στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και ανέρχονται σε 313.

Σχετικά άρθρα

Μαζικές ακυρώσεις και απόγνωση στον κλάδο της εστίασης

Παράταση του lockdown για μία ακόμη εβδομάδα

Χριστούγεννα σε καραντίνα, από τις 7 Ιανουαρίου η επανεκκίνηση