ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αναζητούνται λύσεις για το Δικαστικό Μέγαρο

«Φόρμουλα» προκειμένου να λειτουργεί το Δικαστικό Μέγαρο με όρους ασφάλειας και προστασίας από τη μετάδοση του κορωνοϊού, αναζητείται τις τελευταίες ημέρες, καθώς όταν εκδικάζονται υποθέσεις, επικρατεί έντονος συγχρωτισμός, εντός και εκτός του κτιρίου.

Μετά την πρώτη φάση της πανδημίας, τα δικαστήρια άρχισαν να λειτουργούν ξανά από το νέο δικαστικό έτος με ποινικές κυρίως υποθέσεις, ωστόσο η μέχρι σήμερα κατάσταση έχει προβληματίσει το σύνολο των εμπλεκομένων στον χώρο της δικαιοσύνης.Μάλιστα, ρόλο έχει αναλάβει και η Αστυνομία, με στόχο να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να καλούνται στο εσωτερικό του κτιρίου μόνο όσοι επιβάλλεται να βρίσκονται εκεί, ενώ μέλη του Ερυθρού Σταυρού πραγματοποιούν θερμομετρήσεις.

Ωστόσο, μεγάλος όγκος πολιτών συνεχίζει να προσέρχεται στο δικαστήριο για την διεκπεραίωση γραφειοκρατικών υποθέσεων, όπως η χορήγηση πιστοποιητικών, αφού σχεδόν κανείς δεν αξιοποιεί τα τηλεφωνικά ραντεβού ή το διαδίκτυο προκειμένου να εξυπηρετηθεί, όπως σημείωσε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μαρία Νάκα, ζητώντας τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να βελτιωθεί η κατάσταση και η δικαιοσύνη να παραμείνει σε λειτουργία.

«Αν δε συνεργαστούν όλοι, δε γίνεται ουσιαστική πρόληψη. Τα μεγάλα προβλήματα ήρθαν στα ποινικά. Όταν μπορείς να παρασταθείς χωρίς δικηγόρο, μπορείς να μπεις μέσα στο μέγαρο, κανένας δεν μπορεί να ανακόψει αυτή τη δυνατότητα. Ωστόσο, αν υπήρχε ένας αστυνομικός να ελέγχει την κλήση του καθενός, θα μπορούσε να γίνει ένας περιορισμός. Αυτό γίνεται προσπάθεια να συμβεί αυτή τη στιγμή», σημείωσε, καθώς το μεσημέρι επρόκειτο να γίνει μια σύσκεψη όλων των φορέων υπό τη διοίκηση του Εφετείου που έχει και την ευθύνη λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου, για να μπορέσουν να εφαρμοστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται.

Η κ. Νάκα αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκύπτουν και έχουν να κάνουν αφενός με τον φόβο των πολιτών ότι μπορεί να χάσουν κάποια δικαιώματά τους, αφετέρου από τη διοικητική λειτουργία, που δεν έχει προχωρήσει στην εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση του πολίτη.

«Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσει η λειτουργία της δικαιοσύνης αλλά και σε ό,τι αφορά τον κλάδο μας, αν κλείσουν τα δικαστήρια, θα έχουμε 444 άνεργους δικηγόρους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώνονται ή να παίρνουν άδειες, εμείς δεν την έχουμε. Δε θέλω να εγκαλέσω κανέναν, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει κατανόηση και βρίσκουμε πολλές φορές τέτοιες συμπεριφορές, λες και μόνο εμείς μπορούμε να τους κολλήσουμε. Είναι άδικη και άνιση η όλη κατάσταση», σημείωσε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι πολίτες, αλλά ακόμη και οι δικηγόροι δεν κλείνουν ραντεβού και δε χρησιμοποιούν διαδίκτυο. «Αυτό πρέπει να αλλάξει», σημείωσε και ανέφερε ως χαρακτηριστικό το παράδειγμα το πρόγραμμα ενίσχυσης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.

Η πρόσκληση του προγράμματος ζητά από κάθε υποψήφιο δύο πιστοποιητικά από το Πρωτοδικείο, που σημαίνει ότι όλοι θα πρέπει να απευθυνθούν στο Δικαστικό Μέγαρο.

Μάλιστα, υπήρξε παρέμβαση στην Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ της περιφέρειας και δόθηκε παράταση, ωστόσο πολλοί φοβούνται μήπως χάσουν το πρόγραμμα. Παράλληλα, όμως, ούτε η δικαιοσύνη από την πλευρά της έχει «εκσυγχρονιστεί» ώστε να εκδίδονται ψηφιακά τα πιστοποιητικά.

«Δεν μπορεί να φύγει κανένα έγγραφο ηλεκτρονικά και εδώ δε βλέπουμε να γίνεται καμία προσπάθεια, ούτε από τον Σύλλογο των υπαλλήλων, να εκδώσουν ψηφιακές υπογραφές», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Φοβούνται ότι θα εξαιρεθούν

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι δικηγόροι έρχονται να προστεθούν σε εκείνους τους κλάδους που θεωρούν ότι δεν πρόκειται να ωφεληθούν εκείνες οι επιχειρήσεις που πραγματικά το χρειάζονται, καθώς μοριοδοτούνται οι επιχειρήσεις με πολλούς εργαζόμενους.

«Έχουμε ζητήσει να τροποποιηθεί η πρόσκληση και να μειωθεί το κατώτατο όριο από 3000 σε 2000 ευρώ για να μπορέσουν να ωφεληθούν περισσότεροι, αλλά πάλι πιστεύω ότι τελικά θα επωφεληθούν πιο μεγάλες επιχειρήσεις», σημείωσε η κ. Νάκα.

Ενστάσεις για τον πτωχευτικό κώδικα

Σειρά ενστάσεων για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, που δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία, εκφράζει, τέλος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, κάνοντας λόγο για «φτωχοποίηση» της κοινωνίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι οφειλέτες να επιβιώσουν.

«Θεωρώ ότι από όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες πρέπει να υπάρξει μια διαμαρτυρία για το θέμα αυτό. Πέτυχαν, μετά από δέκα χρόνια τον σκοπό τους, να μην προστατεύεται η πρώτη κατοικία και ουσιαστικά να ξεπουλιούνται όλα», τόνισε η κ. Νάκα.

Σχετικά άρθρα

Συνέχεια κινητοποιήσεων για τους δικηγόρους

Στη φυλακή ακόμη και για μικροαδικήματα

Συνάντηση Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τον Δικηγορικό Σύλλογο