ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πιθανή και η μεταφορά του αρχείου του δήμου

Στην αναζήτηση της βέλτιστης λύσης για την αξιοποίηση μέρους του αρχοντικού της Ισμήνης Τζαβέλλα, βρίσκεται η δημοτική αρχή, χωρίς να αποκλείεται η υλοποίηση της απόφασης του 2017 για την μεταφορά του Αρχείου του δήμου.

Το αρχοντικό Ισμήνης Τζαβέλλα έχει επανέλθει σήμερα στη μορφή που ήταν το 2014, μετά την αποκατάστασή του, καθώς το διάστημα που μεσολάβησε δεν έλειψαν τα προβλήματα, λόγω της αχρησίας, αλλά και ενός ζητήματος στη στέγη.

Εκ μέρους της δημοτικής αρχής, το θέμα έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας του δήμου Βασίλης Ζωγράφος, ο οποίος σημείωσε πως ουσιαστικά το κτίριο θα είναι αξιοποιήσιμο, εφόσον ολοκληρωθεί ο καθαρισμός και η διαμόρφωση της έκθεσης με τα κειμήλια και τα αντικείμενα της διαθέτιδος, θέματα που θα περάσουν τις επόμενες ημέρες από την Οικονομική Επιτροπή.

Ο στόχος του δήμου για την πλήρη αποκατάσταση και της πρόσοψης δεν επηρεάζει τις υπόλοιπες διαδικασίες, με το αίτημα για έγκριση των εργασιών να έχει ήδη υποβληθεί στην Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων.

«Εφόσον ολοκληρωθούν αυτά, περνάμε αμέσως σε μια άλλη φάση. Θα δούμε ποιοι χώροι περισσεύουν, ποια υπηρεσία μπορεί να μεταφερθεί εκεί», με το Αρχείο του δήμου να περιλαμβάνεται στις εναλλακτικές. «Θέλουμε να το ψάξουμε», σημείωσε ο κ. Ζωγράφος.

Σημαντικό επίσης είναι ότι στόχος είναι και η αξιοποίηση της εσωτερικής αυλής, ένας χώρος που μπορεί να διατεθεί για κάποιες εκδηλώσεις με μικρό αριθμό ατόμων.

Βασική χρήση ωστόσο θα είναι αυτή του μουσείου, όπως επιθυμούσε η Ισμήνη Τζαβέλλα, που κληροδότησε το αρχοντικό της οικογένειάς της στον δήμο.

Για αρκετά χρόνια φιλοξενήθηκαν στους χώρους του τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Από την ώρα που τα ΓΑΚ μετακόμισαν στο Σουφαρί Σαράι, η οικία παρέμεινε κλειστή και είχε υποστεί μεγάλες φθορές.

Το 2014 ολοκληρώθηκε το μεγάλο έργο αποκατάστασης σύμφωνα με τη μελέτη που είχαν εκπονήσει οι Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου.Στα επόμενα χρόνια και πάλι το κτίριο δεν χρησιμοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί εκτεταμένες φθορές στη στέγη, αλλά και το εσωτερικό του.Το σοβαρότερο πρόβλημα ήταν η εισροή υδάτων από την στέγη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα, ευτυχώς όχι στα αντικείμενα της συλλογής.

Σχετικά άρθρα

Βασίλης Ζωγράφος: «Μπορούμε να εγγυηθούμε το μέλλον της πόλης»

Αποστόλης Τζελέτας

Πρώτο μέλημα η διάσωση, στόχος η επανάχρηση

Μια τρισδιάστατη προσέγγιση στα τοπόσημα των Ιωαννίνων