ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βασίλης Ζωγράφος: «Μπορούμε να εγγυηθούμε το μέλλον της πόλης»

Από το πιστεύω ότι η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» μπορεί καλύτερα από κάθε άλλον συνδυασμό να εγγυηθεί το μέλλον της πόλης, με βάση την εμπειρία, την παραγωγικότητα και κυρίως την αποτελεσματικότητα, που τη χαρακτήρισε αυτή την περίοδο, προκύπτει η απαίτηση για μια νέα θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής. Αυτό τονίζει ο Βασίλης Ζωγράφος, γενικός γραμματέας του Δήμου σήμερα, ο οποίος θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, φιλοδοξώντας να συνεχίσει να προσφέρει στον Δήμο από ένα άλλο πόστο τη νέα θητεία.

Ως πρώτη προτεραιότητα του ίδιου αλλά και της δημοτικής αρχής τίθεται η ψήφιση νέου Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας του Δήμου, κάτι που δεν κατάφερε να προχωρήσει στην παρούσα θητεία, καθώς συνάντησε την άρνηση της αντιπολίτευσης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απάντησή του σε σχέση με τη διάσπαση του χώρου της κεντροαριστεράς στον Δήμο Ιωαννιτών, με τον Β. Ζωγράφο να τονίζει ότι η παράταξη «Γιάννενα – Νέα Εποχή» δεν αναλώνεται σε διαχωρισμούς στρατοπέδων και διαμάχες «χαρακωμάτων», αλλά με την υλοποίηση στόχων και τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα για την απόδοση έργου.

Οι εκλογές της 8ης Οκτωβρίου ουσιαστικά σηματοδοτούν και το τέλος μιας περιόδου για τη σημερινή δημοτική αρχή, έστω κι αν η θητεία της είναι μέχρι το τέλος του χρόνου. Τι γεύση σας αφήνει αυτή η περίοδος, την οποία ζήσατε ως γενικός γραμματέας του Δήμου Ιωαννιτών;

Από τον Σεπτέμβριο του 2019, που ο Μωυσής Ελισάφ ανέλαβε δήμαρχος Ιωαννίνων και με τίμησε, αναθέτοντάς μου τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, πέρασαν τέσσερα χρόνια. Μία τετραετία που καθορίστηκε από σημαντικά γεγονότα, όπως η πανδημία του covid 19 και τα μέτρα που πάρθηκαν για την αντιμετώπισή της, τον θάνατο του δημάρχου μας και τις διαδικασίες που ακολούθησαν για την αντικατάστασή του. Όμως το ίδιο χρονικό διάστημα, παρά τις δυσκολίες, ήταν ιδιαίτερα παραγωγικό για τον Δήμο, την παράταξη μας και για εμένα προσωπικά.
Έχοντας πάντα ως δεδομένο το όραμα του Μωυσή Ελισάφ για τα Γιάννενα του μέλλοντος αντιμετωπίσαμε όλες τις δυσκολίες. Αμέσως μετά τον θάνατο του δημάρχου ανασυγκροτηθήκαμε ως παράταξη, βρήκαμε γρήγορα τον βηματισμό μας και με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπαγεωργίου προχωρήσαμε, συνεχίζοντας το έργο μας βασιζόμενοι σε μία πιο συλλογική προσπάθεια.
Αυτή η χρονική περίοδος, που καθορίστηκε από την παρουσία του Μωυσή Ελισάφ, ενός επιστήμονα και διανοούμενου που η αναγνώριση και η αποδοχή του ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του Ελλαδικού χώρου, μου άφησε μια γεύση απόλυτης ικανοποίησης για την επιτυχημένη πορεία της συλλογικής δράσης αλλά και της προσωπικής μου συμμετοχής σε αυτή την προσπάθεια, παρ’ όλη τη μεγάλη θλίψη μου για την απώλεια του φίλου μου Μωυσή.

Ήρθε η νέα εποχή για τα Γιάννενα ή τα γεγονότα της προηγούμενης περιόδου (κορωνοϊός, ενεργειακή κρίση, θάνατος δημάρχου) αποτέλεσαν τροχοπέδη σε αυτή την πορεία, με συνέπεια να απαιτείται μια νέα θητεία για την ολοκλήρωση της μετάβασης;

Η δημοτική περίοδος της τελευταίας τετραετίας χαρακτηρίστηκε, όπως προανέφερα, από πολύ έντονα γεγονότα, που έφεραν μια σειρά παρενέργειες στη λειτουργία της δημοτικής αρχής, στα στελέχη, στην παράταξη αλλά και σε εμένα προσωπικά. Τις παρενέργειες αυτές δεν ήθελα να τις χαρακτηρίσω «τροχοπέδη» για την πορεία του Δήμου, αλλά κίνητρο για μεγαλύτερη προσπάθεια και αποτελεσματικότητα σε καθημερινή βάση και καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών μας.
Η απαίτηση, λοιπόν, για μια νέα θητεία, που διεκδικεί στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου η παράταξη μας, δεν προκύπτει από την ανάγκη ολοκλήρωσης των στόχων της δημοτικής αρχής, που παρεμποδίστηκε λόγω αντικειμενικών δυσκολιών. Προκύπτει από το πιστεύω όλων μας ότι μπορούμε καλύτερα από κάθε άλλον σχηματισμό να εγγυηθούμε το μέλλον της πόλης, με βάση την εμπειρία, την παραγωγικότητα και κυρίως την αποτελεσματικότητα, που μας χαρακτήρισε αυτή την περίοδο.
Τα Γιάννενα είναι αναγκαίο και πρέπει να μετατραπούν σε μία σύγχρονη πόλη, κλιματικά ουδέτερη, με ανοιχτούς ορίζοντες, πολυπολιτισμική, που θα την απολαμβάνουν οι κάτοικοι και θα αποτελεί επιλογή για άλλους και κυρίως νέους.

Ένας από τους ρόλους του γενικού γραμματέα σε έναν Δήμο είναι να προΐσταται των υπηρεσιών και του προσωπικού. Κατά πολλούς ο Δήμος χωλαίνει στην παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη και το προσωπικό του είναι λίγο, κουρασμένο και μη αποδοτικό. Έχοντας ζήσει εκ των έσω την κατάσταση, θα συμφωνήσετε με αυτή την εκτίμηση; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αλλάξει η κατάσταση;

Η δομή των υπηρεσιών του Δήμου και το προσωπικό τους είναι οι καθοριστικές παράμετροι για την επίτευξη των στόχων, που θέτει η εκάστοτε δημοτική αρχή.
Η ποιότητα παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες εξαρτάται άμεσα από τη στελέχωση κάθε δημοτικής δομής και την εξειδίκευση του προσωπικού για τη μετάβαση του Δήμου στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.
Απαιτείται, λοιπόν, εξειδίκευση του υπάρχοντος προσωπικού, ανανέωσή του, νέες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού σε κρίσιμες Διευθύνσεις για τη λειτουργία του Δήμου, ανασυγκρότηση των Υπηρεσιών και ένας νέος Οργανισμός Εσωτερικής Λειτουργίας του Δήμου, που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα παραπάνω. Ο νέος Οργανισμός θα καθορίζει επακριβώς τις αρμοδιότητες κάθε υπηρεσίας και θα προβλέπει τον αριθμό των θέσεων προσωπικού που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη λειτουργία τους ανά ειδικότητα. Με τον τρόπο αυτό θα καταγράφουν τα κενά που δημιουργούνται από συνταξιοδοτήσεις ή άλλες αιτίες.
Η δημοτική αρχή, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για την ύπαρξη ενός νέου Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας του Δήμου, έφερε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αναμόρφωση του, η οποία όμως καταψηφίστηκε με βάση πολιτικές σκοπιμότητες και επιλογές. Πρώτη προτεραιότητα, στην περίπτωση που η θητεία μας ανανεωθεί θα είναι ο Οργανισμός, ώστε αυτός να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες του Δήμου και των πολιτών.

Αν και τα «Γιάννενα Νέα Εποχή» είναι η πλέον πολυσυλλεκτική παράταξη σε αυτές τις εκλογές στον Δήμο Ιωαννιτών, στην αντίληψη των περισσοτέρων τοποθετείται στον χώρο της κεντροαριστεράς. Ένας χώρος που έχει και άλλον εκπρόσωπο, όπως είχε και την προηγούμενη φορά. Τι φταίει και η κεντροαριστερά στα Γιάννενα είναι μόνιμα διασπασμένη στις εκλογές για τον Δήμο Ιωαννιτών;

Η παράταξη «Γιάννενα – Νέα Εποχή» είναι πράγματι μια πολυσυλλεκτική παράταξη με μέλη που κοινό τόπο έχουν την αγάπη για την πόλη τους, τα Γιάννενα. «Αντίπαλό» της έχει τα προβλήματα της καθημερινότητας, ενώ καταθέτει προτάσεις και σχέδια για υλοποίηση που σχετίζονται άμεσα με το μέλλον της πόλης.
Για τον λόγο αυτό προσπαθεί να συσπειρώσει άτομα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, που καταθέτουν τις «κομματικές ταυτότητες» και δημιουργούν μια νέα συλλογικότητα με κοινό στόχο τα Γιάννενα.
Η παράταξη «Γιάννενα – Νέα Εποχή» δεν αναλώνεται σε διαχωρισμούς στρατοπέδων και διαμάχες «χαρακωμάτων», αλλά με την υλοποίηση στόχων και τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα για την απόδοση έργου.
Ασφαλώς τα προβλήματα είναι πολιτικά αλλά η επίλυση τους σήμερα απαιτεί διεκδικήσεις από ευρύτερους σχηματισμούς, που θα εκφράζουν στον μέγιστο βαθμό την πλειοψηφία των δημοτών. Δεν πιστεύω λοιπόν στο διαχωρισμό των δημοτικών παρατάξεων με βάση επιλογές που αφορούν την κεντρική πολιτική σκηνή και όχι τις διεκδικήσεις για την καθημερινότητα των δημοτών και τις προτάσεις για τα Γιάννενα του μέλλοντος.
Η παράταξή μας ιδρύθηκε εκ του μηδενός, δεν προήλθε από καμία διάσπαση. Στηρίχθηκε στους ανθρώπους της, όπως κάνει και σήμερα. Το γεγονός ότι τέσσερα χρόνια μετά έχει διευρυνθεί, είναι πιο ισχυρή και πιο δυνατή, δείχνει στην πράξη ότι η αυτοδιοίκηση είναι πέρα από όρους κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Η αυτοδιοίκηση ενώνει και η παράταξή μας αυτό το κάνει πράξη.

Σχετικά άρθρα

Δ. Παπαγεωργίου: «Επιθυμώ να αφήσω και το προσωπικό μου στίγμα»

Αποστόλης Τζελέτας

Σοφία Μαρκούλα: «Τα Γιάννενα αξίζουν ό,τι καλύτερο»

Γεωργία Χαλάτση

Γ. Αρλέτος: «Προτεραιότητα ήταν και θα είναι οι δημότες»

Γεωργία Χαλάτση