ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρόταση για ενιαίο χωρικό σχεδιασμό με ταυτόχρονη έγκριση Ρυθμιστικού και ΓΠΣ

Να προχωρήσουν στην εφαρμογή ενός ενιαίου χωρικού σχεδιασμού για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και να λύσουν προβλήματα δεκαετιών καλεί ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης το υπουργείο Περιβάλλοντος και τους τοπικούς φορείς, δήμους και περιφέρεια, καταθέτοντας τη δική πρόταση.

Προκειμένου να «προλάβει» μια ακόμη καθυστέρηση ετών, στην οποία θα οδηγήσει η προώθηση των Τοπικών Χωροταξικών Σχεδίων, ο κ. Καλογιάννης θέτει ως βάση το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, το οποίο έχει μεν ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχει θεσμοθετηθεί εδώ και μια δεκαετία περίπου, και καλεί το υπουργείο και τους δήμους να προχωρήσουν στην απαραίτητη επικαιροποίησή του, καθώς και στην ταυτόχρονη αναθεώρηση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων των πρώην Καποδιστριακών δήμων.
«Το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων χρειάζεται έναν ενιαίο και επικαιροποιημένο, χωροταξικό, πολεοδομικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, υπό το φως των νέων δεδομένων της περιόδου 2009–2020, που θα δώσει λύσεις στα οικιστικά και κυκλοφοριακά προβλήματα και στη χωροθέτηση των υπερτοπικών χρήσεων, θα αναδείξει τον δημόσιο χώρο, θα αντιμετωπίσει με ενιαίο τρόπο το παραλίμνιο μέτωπο, θα προστατεύσει και θα αναδείξει το οικοσύστημα της Παμβώτιδας», σημείωσε ο κ. Καλογιάννης.
Αναλυτικά, ο βουλευτής και πρώην υπουργός, που είχε ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα, προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος να αναλάβει πρωτοβουλία επικαιροποίησης των μελετών και θεσμοθέτησης όλων των εκκρεμών Ρυθμιστικών Σχεδίων (Πάτρας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Βόλου, Ηρακλείου), με πρώτο εκείνο των Ιωαννίνων, ως το πλέον ώριμο, τα οποία με νομοθετική ρύθμιση θα εγκριθούν με Προεδρικό Διάταγμα, χωρίς να παραπεμφθούν σε διαδικασία Τοπικού Χωρικού Σχεδίου (ΤΧΣ), τροποποιώντας τις υφιστάμενες Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, όπως απαιτείται.
Παράλληλα, σημειώνει ότι ο δήμος Ιωαννιτών πρέπει να αναθεωρήσει τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των πρώην «καποδιστριακών» δήμων, σύμφωνα με το ΠΔ (90/2018), τα οποία θα λάβουν ενιαίες κατευθύνσεις από τον υπερκείμενο σχεδιασμό, δηλ. το Ρυθμιστικό Σχέδιο.
«Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε ταυτόχρονα έγκριση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων και όλων των ΓΠΣ», σημείωσε ο κ. Καλογιάννης, προσθέτοντας: «Παραδίδω την πρότασή μου στους συμπολίτες. Είναι η μόνη πρόταση που έχει κατατεθεί. Έχω ήδη ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η περιφέρεια Ηπείρου, ο δήμος Ιωαννιτών, το υπουργείο, μπορούν να την επεξεργαστούν, να τη βελτιώσουν αν θέλουν. Δεν μπορούν να την απορρίψουν, παρά μόνον αν καταθέσουν εναλλακτική λύση, άμεσα εφαρμόσιμη. Οτιδήποτε άλλο θα παραπέμψει την επίλυση των προβλημάτων του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων στην επόμενη δεκαετία και αυτό θα είναι ολέθριο για τον τόπο».
Σημείωσε δε πως η διαδικασία των ΤΧΣ είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. «Είμαι επιεικής όταν λέω ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία πενταετία. Ουσιαστικά η δεκαετία που ξεκίνησε θεωρώ ότι θα περάσει άπρακτη, αν πάμε σε αυτή τη διαδικασία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο μεγάλος χρόνος οφείλεται στο γεγονός πως, λόγω των τεχνικών προδιαγραφών που έχουν τεθεί, απαιτείται εκπόνηση τεσσάρων μελετών: Κύριας μελέτης ΤΧΣ (διαρθρωμένη σε τρεις φάσεις), Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), Ειδικής Μελέτης εκτίμησης γεωλογικών κινδύνων και μελέτης οριοθέτησης των ρεμάτων. «Το υπουργείο Περιβάλλοντος προτίθεται να απλοποιήσει τις προδιαγραφές, αλλά ακόμη δεν έχει κινηθεί σχετική διαδικασία», σημείωσε.
Πρόσθεσε δε πως με την πρόταση αυτή, είναι δυνατό, σε μικρό χρονικό διάστημα, να δοθεί οριστική λύση με ενιαίο τρόπο, στα σοβαρά χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα των Ιωαννίνων, αλλά και να κινηθούν θέματα που χρονίζουν, αν και προβλέπονται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο.
Μεταξύ αυτών, η απόδοση του συνόλου του Στρατοπέδου Βελισσαρίου στην πόλη, το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι μείζον θέμα, δε γίνεται καμία κίνηση από τους τοπικούς φορείς, ο δήμος πρέπει να το διεκδικήσει», αλλά και η χωροθέτηση Τεχνόπολης, για την οποία σήμερα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον «αλλά το Ρυθμιστικό την προέβλεπε έντεκα χρόνια πριν, όπως ανέφερε, με «απελευθέρωση» της ευρύτερης περιοχής από τις δεσμεύσεις του ΣΧΟΟΑΠ Μπιζανίου.
Ένας ακόμη λόγος για την προώθηση του Ρυθμιστικού είναι και η μη θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος Παμβώτιδας. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Καλογιάννης σημείωσε πως το Σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ένας εμπαιγμός, αφού δεν υπήρχε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. «Και αλήθεια, ποια στοιχεία λαμβάνει υπόψη η ΕΠΜ; Αυτά που ίσχυαν πριν το 2009, αφού νεότερη μελέτη δεν υπάρχει. Δεν είναι ένας ακόμη λόγος να προχωρήσουν επιτέλους αυτά τα σχέδια;», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

«Καμπανάκι» με διπλή ανάγνωση για το Πάρκο Τεχνολογίας

«Έπραξα το καθήκον μου στο ακέραιο»

Γεωργία Χαλάτση

Έβαλε τέλος στα σενάρια για Δήμο και Περιφέρεια