ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Συγκλίσεις και αποκλίσεις για τα αγροτοκτηνοτροφικά

Τα αγροτοκτηνοτροφικά προβλήματα και οι προοπτικές του πρωτογενούς τομέα τέθηκαν επί τάπητος στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Τετάρτης, όπου εκφράστηκαν οι θέσεις και οι προτάσεις των παρατάξεων, σε μια συζήτηση περισσότερο ενημερωτική παρά με ουσιαστικά αποτελέσματα.

Το θέμα τέθηκε από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», με τον επικεφαλής της Γιώργο Πρέντζα να αναφέρεται στην πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, επικρίνοντας τόσο την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και την περιφερειακή αρχή.
Ο κ. Πρέντζας έκανε λόγο για μια αγροτοκτηνοτροφία από τους μεγάλους επιχειρηματίες αγροτοκτηνοτρόφους και τις καπιταλιστικές μεταποιητικές βιομηχανίες, αποκλείοντας τους μικρούς παραγωγούς, αλλά και καθιστώντας τα προϊόντα ακριβά για τη μεγάλη μάζα των καταναλωτών.
«Η προοπτική της επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων περνά μέσα από μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στον τόπο μας, ένα παραγωγικό μοντέλο έξω από τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΝΑΤΟ,ΕΕ), που κίνητρο θα έχει την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, και όχι το κέρδος των εμποροβιομηχάνων και των μεταποιητικών ομίλων. Προϋπόθεση όμως γι’ αυτό είναι να έχει ο λαός στα χέρια του τα κλειδιά της εξουσίας και της οικονομίας», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης εστίασε στις παρέμβάσεις της περιφέρειας για την προστασία της φέτας, την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, τη χρήση φωτοβολταϊκών στη νομαδική κτηνοτροφία και τα σχέδια βελτίωσης, αλλά και στον σχεδιασμό για τα Κέντρα Αρωματικών φυτών και Κρέατος που προωθεί.
Ο γεωπόνος, περιφερειακός σύμβουλος Πρέβεζας Θοδωρής Κορωναίος, εισηγητής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» αναφέρθηκε στις προκλήσεις που δημιουργεί η νέα ΚΑΠ και η επόμενη προγραμματική περίοδος, ενώτόνισε την ανάγκη ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξηςμε βάση την εξωστρέφεια, την επάρκεια προϊόντων και την αειφορία. Η παράταξη κατέθεσε σειρά προτάσεων, μεταξύ των οποίων η δημιουργία τράπεζας γης και καθιέρωση σήματος ποιότητας των προϊόντων της Ηπείρου.
Από την πλευρά της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», ο επικεφαλής της Σπύρος Ριζόπουλος διαφώνησε με τη στάση και παρεμβάσεις του περιφερειάρχη σχετικά με τη φέτα και τηΔιεπεαγγελματική, ζητώντας μια ξεχωριστή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.
Εισηγητής από την παράταξη «Ήπειρος Όλον» ήταν ο Χάρης Λιούρης, ο οποίος τόνισε τη μείωση του αριθμού των νέων που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν, μεταξύ των οποίων, στην άντληση χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες.
Για επίθεση της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους μικρούς παραγωγούς έκανε λόγο ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης» Νίκος Ζήκος. «Βέβαια, η εξέλιξη του καπιταλισμού αυτή είναι, για να φέρει την παραγωγή σε λιγότερα χέρια. Αλλά τι θα κάνουν οι υπόλοιποι; Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να γίνουν έργα υποδομής, ώστε και ο μικρός παραγωγός ναδώσει το προϊόν του και ο καταναλωτής να το πάρει φθηνά», σημείωσε. Τη εισήγηση της «Λαϊκής Συσπέιρωσης» ψήφισε ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Ηπείρου»Κ. Μουτσόπουλος.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν εκπρόσωποι αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων από ολόκληρη την Ήπειρο, που έθεσαν σωρεία ζητημάτων, από την ανάγκη μείωσης της φορολογίας μέχρι τη διαφωνία των μικρών αποσταγματοποιών για την απαγόρευση ονομασίας του χύμα αποστάγματος ως τσίπουρου.
Μετά την πολύωρη συζήτηση, σε κοινό ψήφισμα κατέληξαν η παράταξη της περιφερειακής αρχής και της μείζονος αντιπολίτευσης.

Σχετικά άρθρα

5 ευρώ το πηγαινέλα στο Νησί

Απάντηση στην κριτική με τον αέρα του 55%

Γεωργία Χαλάτση

Δύο + δύο άδειες στην Παμβώτιδα