ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Διεπαγγελματική Φέτας μέχρι το τέλος του έτους

Αισιοδοξία ότι η Διεπαγγελματική Οργάνωση για την Προστασία της Φέτας (Δ.Ο.Φ.) θα εγκριθεί μέχρι το τέλος του έτους, εκφράζεται με βάση τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και τα όσα προέκυψαν στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις έχει ο αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη Α.Ε.» και πρόεδρος της υπό σύστασης Διεπαγγελματικής Ιωάννης Βιτάλης, ο οποίος πραγματοποίησε σειρά επαφών με υπουργούς, προκειμένου να προχωρήσει το θέμα της έγκρισης της Διεπαγγελματικής, που αφορά την προστασία και προβολή της φέτας ΠΟΠ.
Ο κ. Βιτάλης είχε αλλεπάλληλες προσωπικές συναντήσεις και τηλεφωνικές επαφές τόσο με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, όσο και τον υφυπουργό Κωνσταντίνο Σκρέκα, ενώ παράλληλα συναντήθηκε στου Μαξίμου και με τον υπουργό Επικρατείας Γεώργιο Γεραπετρίτη, τον οποίο και ενημέρωσε εκτενώς για την άμεση ανάγκη ίδρυσης της Διεπαγγελματικής. Μετά από αυτές τις επαφές εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους η Διεπαγγελματική Φέτας θα εγκριθεί, καθώς ήδη, κατόπιν δήλωσης του Μ. Βορίδη, αναμένεται ο νέος νόμος δημιουργίας των Διεπαγγελματικών και των νέων αυστηρών ποινών των παραβατών.
Ο κ. Βιτάλης βρέθηκε στην προγραμματισμένη γενική συνέλευση του ΣΕΒΓΑΠ στη Λάρισα την Τρίτη και ενημέρωσε τα μέλη του για τις τελευταίες εξελίξεις, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το θέμα έχει δρομολογηθεί πλέον και αναμένεται άμεσα η λήψη πρωτοβουλιών σε πολιτικό επίπεδο.

Έπεσαν οι τόνοι

Το σημαντικό, ωστόσο, που προέκυψε από τη γενική συνέλευση του ΣΕΒΓΑΠ, είναι η διάθεση όλων των εμπλεκόμενων να προχωρήσουν μαζί, καθώς τις τελευταίες ημέρες η όλη προσπάθεια για τη Διεπαγγελματική κινδύνευσε να τιναχτεί στον αέρα.
Η πρόθεση του διευθύνοντος συμβούλου της γαλακτοβιομηχανίας «Όλυμπος» Μιχάλη Σαράντη να έχει ηγετικό ρόλο στη Διεπαγγελματική , πυροδότησε αντιδράσεις, ενώ φούντωσε και η κόντρα με τον περιφερειάρχη Ηπείρου, που υπέβοσκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του κ. Σαράντη στο ypaithros.gr , όπου επιτέθηκε στον Αλέκο Καχριμάνη με αφορμή παλαιότερες δηλώσεις του περιφερειάρχη Ηπείρου. «Ως εταιρεία έχουμε δεχθεί πολλή λάσπη και επειδή εν πάση περιπτώσει και εγώ και ο αδερφός μου δεν έχουμε καμία διάθεση να ασχοληθούμε με τα κοινά. Είχε βγει λοιπόν, πριν από δύο χρόνια αυτός ο απίστευτος περιφερειάρχης και είχε πει “βάλαμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα”. Για οτιδήποτε γίνεται φταίει ο Σαράντης. Ο Σαράντης λοιπόν μαζεύει 70.000 τόνους αιγοπρόβειο γάλα, φέτος πάμε για πάνω από 80.000 τόνους. Είμαστε η μεγαλύτερη εταιρεία που εισκομίζουμε ελληνικό γάλα και όχι μόνο δεν κάνουμε εισαγωγές αλλά λέμε και στην ανακοίνωση ότι “εργοστάσιο που κάνει ΠΟΠ απαγορεύεται να φέρνει εισαγόμενο γάλα. Τέλος”», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας για την πρωτοβουλία που ανέλαβε για διασφάλιση στα 87-90 λεπτά της τιμής του πρόβειου γάλακτος.
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου απάντησε μέσω facebook, αναρτώντας τη συνέντευξη Σαράντη και σχολιάζοντας: «Δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να μπει σειρά και να τελειώσουν τα κόλπα. Είναι θέμα απόδοσης αξίας στα ελληνικά προϊόντα, σε όλα τα είδη, τυριά, λάδι, μέλι, κρέατα… Είναι εθνικό θέμα».
Ο κ. Σαράντης, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΓΑΠ, έδειξε διάθεση να ρίξει τους τόνους. «Οι τυροκομικές μονάδες της Θεσσαλίας έχουν δεχτεί απίστευτη λάσπη το τελευταίο διάστημα, εντελώς άδικα,» τόνισε ο κ. Σαράντης, διευκρινίζοντας ότι δε βρίσκεται σε κανένα πόλεμο με τον περιφερειάρχη Ηπείρου τον οποίο τιμά, αλλά όποιος έχει στοιχεία για οποιεσδήποτε κακές πρακτικές στο γάλα, υποχρεούται να ενημερώσει τις ελεγκτικές αρχές και τον εισαγγελέα, αλλά και να τα δώσει στη δημοσιότητα. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το πρόβλημα είναι κοινό. Είμαστε όλοι στο ίδιο χαράκωμα και μαζί θα πρέπει να παλέψουμε ώστε να ανεβάσουμε τις πωλήσεις της φέτας στο εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε, επίσης, ότι αν η Διεπαγγελματική αλλάξει προσανατολισμό και στόχευση, βασιζόμενη στις πραγματικές παραγωγικές δυνάμεις, τότε, ενδεχομένως να μην επιμένει στην πρωτοβουλία να αναλάβει επικεφαλής της υπό συγκρότηση οργάνωσης για τη φέτα, άρα παραμένει ενεργός γι’ αυτή τη θέση ο Γιάννης Βιτάλης.
Την ίδια στιγμή πάντως, τα θεσμικά όργανα του κλάδου δεσμεύονται να υιοθετήσουν αρκετές από τις προτάσεις του κ. Σαράντη για τους ελέγχους στη διακίνηση του γάλακτος (GPS στα βυτία, παρουσία στις πύλες εισόδου κ.α.) και να υπάρξει εντονότερη παρουσία των παραγωγικών δυνάμεων στα αντίστοιχα θεσμικά όργανα.
Όπως δήλωσε στο Agronews ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστος Αποστολόπουλος, τόσο ο Σύνδεσμος, όσο και η προσωρινή διοίκηση της Διεπαγγελματικής θα εντείνουν το επόμενο διάστημα τις προσπάθειές τους, έτσι ώστε να κλείσουν οι θεσμικές εκκρεμότητες με το υπουργείο και να δρομολογηθούν μια σειρά παρεμβάσεων, που θα διασφαλίσουν την τήρηση των κανόνων της αγοράς.
Αναφέρθηκε για παράδειγμα ο έλεγχος στην μαζική εστίαση, έτσι ώστε η διάθεση φέτας να μην υποκαθίσταται -χωρίς σχετική ενημέρωση του καταναλωτή- από λευκό τυρί, κάτι το οποίο συμβαίνει κατά κόρον στο μεγαλύτερο μέρος αυτών των επιχειρήσεων.
Αντίστοιχος αυστηρός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται, όπως τονίστηκε από μέλη του ΣΕΒΓΑΠ και στα παραστατικά που αφορούν τις εξαγωγές, καθώς μεγάλες ποσότητες φεύγουν από τη χώρα με την επισήμανση «λευκό τυρί», ενδεχομένως παραγόμενο από εισαγόμενο αιγοπρόβειο ή αγελαδινό γάλα, και στη συνέχεια, μέσω των διακινητών – αντιπροσώπων σε διάφορες χώρες, να διατίθεται με την αναγραφή «λευκό τυρί – φέτα».

Προβλήματα με ΗΠΑ και Καναδά

Στη Λάρισα συζητήθηκαν και άλλα θέματα που αφορούν τον κλάδο, όπως οι συμφωνίες με ΗΠΑ και Καναδά, καθώς και η κατοχύρωση του γιαουρτιού ως προϊόντος ΠΓΕ όπου παρατηρήθηκε μια σημαντική πρόοδος.
Δύο μεγάλα θέματα διεθνούς εμβέλειας προβληματίζουν αυτό τον καιρό τους συντελεστές του κλάδου. Το πρώτο έχει να κάνει με τους πρόσθετους δασμούς στη στα γαλακτοκομικά που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ, γεγονός που δυσκολεύει τις εξαγωγικές προσπάθειες στη μεγάλη αγορά των ΗΠΑ, όπου μόνο οι εξαγωγές φέτας προσεγγίζουν τα 20 εκατ. ευρώ.
Το δεύτερο έχει να κάνει με την υπαναχώρηση του Καναδά από τη συμφωνία εμπορικής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ίδια στιγμή να μην τηρεί τη δέσμευσή της να αυξήσει κατά 50% τις εισαγωγές φέτας και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων από την Ε.Ε. Αντίθετα, κινείται μεθοδικά στην προσπάθεια κάλυψης των αντίστοιχων αναγκών από ιδιοπαραγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τέλος, ο ΣΕΒΓΑΠ κινείται δραστήρια για την υποβολή μέχρι τον προσεχή Απρίλιο, ολοκληρωμένων προγραμμάτων προώθησης της φέτας και του ελληνικού γιαουρτιού.

Εντείνει τους ελέγχους για «ελληνοποιήσεις» προϊόντων ο ΕΦΕΤ

Τη δράση του στην αντιμετώπιση της διάθεσης στην αγορά εισαγόμενων προϊόντων ως εγχώριας προέλευσης εντείνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), στο πλαίσιο της διενέργειας τακτικών ελέγχων και με αφορμή πρόσφατα περιστατικά «ελληνοποιήσεων» σε γαλακτοκομικά προϊόντα, λάδι, μέλι, ρύζι, κ.λπ.
Προκειμένου να εξαλειφθούν τα φαινόμενα σκόπιμης παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού ως προς την προέλευση των τροφίμων, ο ΕΦΕΤ εφαρμόζει έκτακτο πρόγραμμα στοχευμένων δράσεων.
Ήδη έχουν εντοπιστεί υποθέσεις που διερευνώνται σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές, κατά προτεραιότητα σε γαλακτοκομικά προϊόντα, λάδι, μέλι και ρύζι, οι οποίες αφορούν είτε σε εξ ολοκλήρου παραπλανητική επισήμανση του τροφίμου είτε σε νοθεία ποιοτικών εγχώριων προϊόντων με εισαγόμενα τρόφιμα.
Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων, που δεν είναι σε θέση να τεκμηριώσουν κατά 100% την προέλευση που αναγράφεται στη συσκευασία των προϊόντων τους, θα υποστούν τις προβλεπόμενες αυστηρές απόν το νόμο συνέπειες, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Ο καταναλωτής δικαιούται, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, να επιλέγει τα υψηλής ποιότητας εγχώρια ελληνικά προϊόντα, χωρίς να διατηρεί αμφιβολία για την προέλευσή τους.
Ο ΕΦΕΤ καλεί τις επιχειρήσεις να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία.

Σχετικά άρθρα

Κυκλικοί κόμβοι: Έρχεται η σειρά της περιφερειακής οδού

Στο κεντρικό κράτος το μπαλάκι για την Παμβώτιδα

Η πίτα του Ταμείου Ανάκαμψης και το κομμάτι της Ηπείρου