ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μεταστέγαση με… κρύα καρδιά

Στην προδιαγεγραμμένη εδώ και αρκετές ημέρες λύση της μεταστέγασης του 1ου Νηπιαγωγείου σε χώρο του Καπλάνειου Δημοτικού Σχολείου, κατέληξε σχεδόν ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Έστω και με… κρύα καρδιά, οι δημοτικοί σύμβουλοι –πλην των επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρη Τασούλα και ΔΡΑΣΥ Βασίλη Καφαράκη- ψήφισαν την εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία είχε αποφασίσει να παρέμβει το δημοτικό συμβούλιο προς το ίδρυμα «Αγγελική Παπάζογλου» και προς τον πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προκειμένου το 1ο Νηπιαγωγείο να συνεχίσει να στεγάζεται αποκλειστικά και μόνο για την νέα σχολική χρονιά 2019–2020 στο Παπαζόγλειο, αναλαμβάνοντας ο δήμος την κάλυψη των συμφωνημένων με το πανεπιστήμιο μισθωμάτων, και, αν αυτή η πρόταση δε γίνει αποδεκτή, να προχωρήσει η μετεγκατάσταση του 1ου Νηπιαγωγείου στο Καπλάνειο.
Ουσιαστικά, όμως, θα ισχύσει το δεύτερο σκέλος της πρότασης, δηλαδή η άμεση μεταστέγαση, καθώς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, του έγινε γνωστό πως το πανεπιστήμιο δεν έχει συνάψει σύμβαση, άρα δεν μπορεί να υπάρξει και υπενοικίαση, ενώ και η διοίκηση του ιδρύματος «Αγγελική Παπάζογλου» έχει ξεκάθαρα διαμηνύσει ότι δεν είναι στις προθέσεις της η παράταση της μίσθωσης.
Εισηγούμενη το θέμα, η αντιδήμαρχος Παιδείας Βούλα Τσίλη, η οποία κλήθηκε την τελευταία στιγμή να διαχειριστεί το πρόβλημα, είχε εξ αρχής τονίσει πως μοναδική λύση είναι η συστέγαση των σχολείων, διαφορετικά τα 60 νήπια θα πρέπει να διαμοιραστούν, ενώ υφίσταται και ο κίνδυνος της κατάργησης του 1ου Νηπιαγωγείου.
Κατηγορηματικά η κ. Τσίλη διαβεβαίωσε πως η προτεινόμενη λύση συστέγασης δε θα δημιουργήσει ιδιαίτερα ζητήματα, καθώς οι τρεις αίθουσες, που χρειάζεται το νηπιαγωγείο, μπορούν να βρεθούν στον 1ο όροφο ενός εκ των κτιρίων, καθώς εκεί υπάρχουν δύο αίθουσες, οι οποίες δε θα χρησιμοποιούνταν τη νέα σχολική χρονιά από το δημοτικό, ενώ η τρίτη μπορεί να εξευρεθεί με τη μεταφορά μιας τάξης του δημοτικού στην αίθουσα μουσικής στο ισόγειο του κτιρίου. Κατά συνέπεια, δε θα γίνει χρήση των ημιυπόγειων αιθουσών, ενώ δε θα αλλάξει ούτε ο χώρος πολλαπλών χρήσεων.

Η λύση της παράτασης της μίσθωσης

Η εναλλακτική της παραμονής στο Παπαζόγλειο συζητήθηκε επί μακρόν, αν και επί της ουσίας άνευ λόγου, όπως προκύπτει μετά και την επικοινωνία του Θ. Μπέγκα με τον Τρ. Αλμπάνη.
Να πέσουν όλοι καταπάνω στον πρύτανη και στο ίδρυμα, ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Τάσος Τόκας, προτείνοντας ως ύστατη λύση να μείνει ενοικιαστής το πανεπιστήμιο και χρήστης το νηπιαγωγείο, ενώ να υπέρ της άσκησης προς την πλευρά του ιδρύματος και του πανεπιστημίου τάχθηκαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τον Άρη Μπαρτζώκα, ο οποίος σημείωσε πως πρέπει να αποδοθεί στην Αρχιτεκτονική το Παπαζόγλειο, για να είναι και ο δήμος υπό πίεση, ώστε να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η εγκατάσταση του Νηπιαγωγείου στο πρώην «Χατζηκώστα».
Υπέρ της συνεννόησης με το πανεπιστήμιο τάχθηκαν και δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής. Την υπενοικίαση από το πανεπιστήμιο πρότεινε η αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου, λέγοντας πως ουσιαστικά το πανεπιστήμιο θα το χρησιμοποιήσει για γραφεία καθηγητών και όχι για αίθουσες διδασκαλίας, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι παρεμβάσεις του αντιδημάρχου Θωμά Γιωτίτσα και του δημοτικού συμβούλου Θανάση Μανταλόβα.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο δήμαρχος έκανε λόγο για ένα πολύ ευαίσθητο και δυσεπίλυτο ζήτημα, σημειώνοντας πως «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε θέματα πολιτικής εκμετάλλευσης».
« Έχουμε εξαντλήσει τα περιθώρια να βρεθεί άλλο κτίριο στο κέντρο της πόλης. Έτσι παρατείναμε τη μίσθωση και βρέθηκε η λύση του παλιού “Χατζηκώστα”. Πέρυσι πήραμε την παραχώρηση και από τότε ξεκίνησαν οι διαδικασίες. Ένας χρόνος είναι ουσιαστικά που μπορούσαμε να κάνουμε κάτι με το παλιό “Χατζηκώστα”», ανέφερε, απαντώντας στις επικρίσεις ότι επί πέντε χρόνια δεν έγινε τίποτα, ενώ έκανε γνωστό πως οι υπηρεσίες του δήμου έχουν πλέον ολοκληρώσει τη διαδικασία της άδειας κατεδάφισης.
Σε σχέση με τις προτροπές να βρεθεί λύση για την παραμονή στο Παπαζόγλειο, ο κ. Μπέγκας δήλωσε πως τον εκπλήσσουν οι συμπεριφορές από το Παπαζόγλειο, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες αν είναι ρεαλιστικό να υπάρχει υπενοικίαση από το πανεπιστήμιο, προτείνοντας τη λύση της μεταστέγασης.

Πυρά κατά του Π. Κολόκα

Απών από τη συνεδρίαση ήταν ο τέως αντιδήμαρχος Παιδείας Παντελής Κολόκας, ο οποίος είχε αναλάβει τον χειρισμό του θέματος τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς ωστόσο να βρει λύσεις.
Παρά την απουσία του, πάντως, συγκέντρωσε τα πυρά δημοτικών συμβούλων και όχι μόνο. Την αρχή έκανε ο Δημήτρης Πάνου από τα «Γιάννενα Τώρα», ο οποίος του επέρριψε ευθύνες, ενώ ακολούθησε ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Τάσος Τόκας, ο οποίος είχε και μία αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς κατά του Π. Κολόκα. Υπενθύμισε, επίσης, πως υπάρχει και το ζήτημα με το Σχολείο Αναπήρων Παίδων, που πρέπει να φύγει από την ΕΛΕΠΑΠ, λέγοντας πως ευτυχώς δεν έχει ξεκινήσει αντίστοιχη διαδικασία έξωσης.
Ευθύνες στον τέως αντιδήμαρχο επέρριψε και ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, ενώ ευθύνες συνολικά στη δημοτική αρχή απέδωσαν ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Τασούλας και της ΔΡΑΣΥ Βασίλης Καφαράκης, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων να την αναλαμβάνει, καλύπτοντας αρχικά τον Π. Κολόκα, αλλά δείχνοντας και αυτός εμμέσως τη δυσαρέσκειά του για την αδράνειά του, όταν υπερτόνισε τις προσπάθειες της κ. Τσίλη, χαρακτηρίζοντάς τες εξαιρετικές.

Τα δύσκολα δεν τελείωσαν

Όπως διεφάνη, πάντως, από τη συζήτηση, η μεταστέγαση δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση. Μπορεί η αντιδήμαρχος Παιδείας να ανέφερε, απαντώντας σε σχετικές παρατηρήσεις, πως οι παρεμβάσεις που απαιτούνται, είναι λίγες και μπορούν να γίνουν μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ωστόσο υπήρξαν διαφορετικές εκτιμήσεις.
Ο αντιδήμαρχος Δ. Κατηρτσίδης ανέφερε ότι το εργοτάξιο δεν μπορεί, να αναλάβει την κατασκευή WC, προτείνοντας να βρεθεί λύση από την εν εξελίξει εργολαβία σε σχολικά κτίρια, ενώ ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Τσαμπαλάς άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει συνεργασία με το εργοτάξιο, για να αναλάβει τη μεταστέγαση.
Ερωτηματικό παραμένει και αν είναι εφικτό να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των λυόμενων στο παλιό «Χατζηκώστα» για τη σχολική χρονιά 2020-21.

Σχετικά άρθρα

Χόρτα, αδέσποτα και καθημερινότητα στη συνεδρίαση

Λάθη, παραλείψεις και εύλογος προβληματισμός

Τιμητική συνεδρίαση στη μνήμη του Φ. Τσουμάνη