ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Αγκάθι» η διάθεση του υπολείμματος

Η διάθεση του υπολείμματος των απορριμμάτων φαίνεται πως είναι το βασικό «αγκάθι» για την μεταφορά των απορριμμάτων της Λευκάδας στην Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Ηπείρου, σύμφωνα και με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βασίλη Μιχελάκη.

Το αίτημα από το νησί του Ιονίου βρίσκεται ήδη στα χέρια του κ. Μιχελάκη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται που θα γίνει η διάθεση του υπολείμματος, κάτι για το οποίο εξέφρασαν προβληματισμό και οι αιρετοί της Ηπείρου στην χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ.

Ο ίδιος πάντως σημείωσε πως αν επιλυθεί αυτό, θα πρέπει να εξεταστεί η εισδοχή απορριμμάτων, εφόσον και η Μονάδα μπορεί να ανταποκριθεί.

«Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, η Μονάδα λειτουργεί με 60.000 τόνους απορριμμάτων, υπολείπεται δηλαδή της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας. Εάν και εφόσον η ΜΕΑ μπορεί να επεξεργαστεί απορρίμματα εκτός Ηπείρου, είναι κάτι που μπορούμε να εξετάσουμε, ωστόσο το κυριότερο πρόβλημα είναι η διάθεση του υπολείμματος», σημείωσε και ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως στο έγγραφο από την πλευρά του δήμου Λευκάδας δεν διευκρινίζεται που θα γίνεται η διάθεσή του.

Οι ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ της Ηπείρου δύσκολα μπορούν να υποδεχθούν το υπόλειμμα, που για 25.000 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων της Λευκάδας, αντιστοιχεί σε 10.000 τόνους, καθώς ο χρόνος ζωής των κυττάρων θα μειώνονταν δραματικά.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Λευκάδα δεν μπορεί να διαθέσει το υπόλειμμα σε χώρους υγειονομικής ταφής εκτός της Ηπείρου.

Παρότι δεν επιτρέπεται από το θεσμικό πλαίσιο, η μεταφορά απορριμμάτων από μια Περιφέρεια σε άλλη μπορεί να γίνει σε κάποιες περιπτώσεις, όπως όταν συντρέχουν λόγοι δημόσιας υγείας, κάτι που συνέβη στο Αίγιο. Ήδη, εξάλλου έχει υπογραφεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις η μεταφορά των απορριμμάτων του Αιγίου στην Κοζάνη, με υψηλότατο βέβαια κόστος.

Για την διαχείριση του υπολείμματος, όπως και τις υπόλοιπες υποδομές που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων (Σταθμοί Μεταφόρτωσης), πέραν του εργοστασίου, υπεύθυνοι είναι οι Φορείς Διαχείρισης, οι οποίοι θα εξετάσουν τη δυνατότητα των υφιστάμενων χώρων υποδοχής.

Ωστόσο, η λειτουργία των Φορέων βρίσκεται ακόμη μετέωρη, καθώς υπάρχουν κενά στο θεσμικό πλαίσιο, τα οποία δεν έχουν καλυφθεί.

«Δεν γνωρίζουμε ποιος νόμος θα εφαρμοστεί», σημείωσε ο κ. Μιχελάκης, προσθέτοντας πως από την πλευρά της, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει πάντως στείλει το αίτημα απογραφής των περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να γίνει ενοποίηση των τριών ΦοΔΣΑ που λειτουργούν σήμερα, σε έναν Περιφερειακό Φορέα.

Σχετικά άρθρα

Αναβολή αποφάσεων, λόγω έλλειψης απαρτίας

Γεωργία Χαλάτση

Συμβολική κατάληψη, πριν τη συγκέντρωση

Ηπειρωτικός Αγών

Ιδιώτες με το τέλος της δοκιμαστικής λειτουργίας