ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Φέρνει τα διατηρητέα στο προσκήνιο η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή»

Στην κατεύθυνση αναζήτησης ευρωπαϊκών κονδυλίων και χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα κινηθεί η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», στην περίπτωση, που είναι η επόμενη δημοτική αρχή, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης και επανάχρησης διατηρητέων κτιρίων, καθώς και ανάπλασης περιοχών ιδιαίτερης ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας.

Την πρόταση παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, κάνοντας λόγο για μία σημαντική παρέμβαση, που σκοπό έχει να διασώσει μέρος της ιστορικής μνήμης και να δώσει ανάσα στους ιδιοκτήτες διατηρητέων, που αδυνατούν να τα συντηρήσουν. Με ανάλογο τρόπο έχει γίνει η αποκατάσταση διατηρητέων σε άλλες ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις, ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για την αναζήτηση πόρων είναι η κατάρτιση ενός πλήρους προγράμματος με τη σύνταξη ολοκληρωμένων μελετών.
«Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επιτακτική η ανάγκη αποκατάστασης και επανάχρησης των χαρακτηρισμένων διατηρητέων κτιρίων. Για μία πόλη με πλούσια αρχιτεκτονική παράδοση και με σημεία αναφοράς, κρίνουμε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα η ανάπλαση περιοχών ιδιαίτερης σημασίας για την ιστορία της, όπως για παράδειγμα η περιοχή στο τζαμί Καλούτσιανης. Στην κατεύθυνση αποκατάστασης και επανάχρησης κτιρίων δραστηριοποιούνται ήδη σύλλογοι, φορείς και εταιρικά σχήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις», τόνισε ο κ. Ελισάφ και παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πρότασης, οι οποίοι είναι οι εξής:
• Καταγραφή των διατηρητέων και παραδοσιακών κτιρίων (μητρώο) με ταυτόχρονη λεπτομερή περιγραφή της δομικής τους κατάστασής και του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος.
• Καταγραφή των ενοτήτων παραδοσιακών κτιρίων, οι οποίες μπορούν να αναμορφωθούν και να αξιοποιηθούν λειτουργικά, πολιτισμικά και αισθητικά.
• Σύνταξη των αναγκαίων μελετών για την ωρίμανση των έργων και προσδιορισμός των τρόπων χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων, ειδικά αυτών που ανήκουν σε ιδιώτες.
• Καθορισμός των φορέων ή των σχημάτων φορέων, που θα υλοποιήσουν τα έργα αποκατάστασης των διατηρητέων κτιρίων (τεχνικές υπηρεσίες, οικοδομικοί συναιτιρισμοί , πολιτιστικοί φορείς κ.λπ).
• Κατηγοροποίηση των παρεμβάσεων κατά περιοχή και κτίριο όπως: α) επισκευή στεγών για την προστασία των κτιρίων και ανακατασκευή όψεων, κυρίως στις ενότητες του ιστορικού κέντρου, β) πλήρης αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση των διατηρητέων κτιρίων που έχουν αρχιτεκτονική και ιστορική αξία.
• Διαμόρφωση ενός προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων με παραδοσιακά υλικά (κεραμίδια, διακοσμητικά πλακίδια, μεταλλικές κατασκευές κ.λπ.),όπως και επιχειρήσεων ή κοινοπραξιών τεχνιτών, που εφαρμόζουν παραδοσιακές μεθόδους για την αποκατάσταση κτιρίων.
• Σύνδεση των προτεινόμενων παρεμβάσεων με προγράμματα σπουδών αλλά και με μεταπτυχιακά προγράμματα αρχιτεκτονικών σχολών.
• Καθορισμός κινήτρων για τη μετακίνηση ή εγκατάσταση επιχειρήσεων στις περιοχές, όπου πρόκειται να αποκατασταθούν παραδοσιακά κτίρια.
Περισσότερες λεπτομέρειες έδωσαν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Φώτης Βάββας και Βασίλης Ζωγράφος, σημειώνοντας πως με μια πρώτη καταγραφή, τα διατηρητέα στην πόλη ξεπερνούν τα 150 με περισσότερα από 80 να είναι χαρακτηρισμένα από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. «Δυνατότητα αποκατάστασης θα υπάρχει και για τα μεμονωμένα κτίρια, αλλά έχουν ενδιαφέρον οι ομάδες κτιρίων, που μπορούν να δώσουν ταυτότητα στην πόλη», ανέφερε ο κ. Ζωγράφος, με τον κ. Βάββα να προσθέτει πως η αναγκαιότητα ομαδοποίησης είναι δεδομένη, με τη διαφορά πως για χρηματοδότηση από της ΕΤΕπ θα απαιτηθεί μια συνολική πρόταση, ενώ για μικρότερες ομάδες κτιρίων μπορεί να υπάρξουν χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα.

«Αστεία η κατηγορία»

«Δεν έχουμε καμία διάθεση να αντιπαρατεθούμε, αλλά σκοπός μας είναι να προβάλουμε τις προγραμματικές μας θέσεις. Η κατηγορία για λαϊκισμό είναι αστεία», τόνισε ο Μωυσής Ελισάφ, απαντώντας στις επικρίσεις του Θωμά Μπέγκα, επιμένοντας στην κριτική για το Άσυλο Ανιάτων, λέγοντας πως ρημάζει και αυτό δεν είναι λαϊκισμός.
«Δεν έχουμε διάθεση να μηδενίσουμε τίποτα. Όλοι προσπαθούν να κάνουν κάτι. Το ερώτημα είναι αν οι δράσεις είναι σε αντιστοιχία με τις ανάγκες της πόλης. Και δεν είναι. Σημασία δεν έχεις να έχεις σχέδια και μακέτες, αλλά τι κάνεις, τι προσφέρεις στον πολίτη», σχολίασε.

Ανακοινώθηκε και η Κατερίνα Στεφάνου

Παράλληλα με την πρόταση για τα διατηρητέα κτίρια, έγινε και η παρουσίαση και της υποψηφιότητας της Κατερίνας Στεφάνου, απόφοιτης του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με μεταπτυχιακό στον λαϊκό πολιτισμό και με εθελοντική προσφορά τόσο ως σχολική τροχονόμος όσο και ως χοροδιδάσκαλος παιδιών.
Όπως τόνισε ο κ. Ελισάφ, είναι μία ακόμη υποψηφιότητα που σηματοδοτεί τη νέα γενιά, στην οποία ανήκει το μέλλον της πόλης. «Για την παράταξή μας ένα βασικό ζητούμενο ήταν η στελέχωση με νέα πρόσωπα. Με ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν στην πόλη και την αυτοδιοίκηση. Θεωρούμε ότι σε μεγάλο βαθμό το πετύχαμε και είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι. Αν πραγματικά αξίζει να τονίσω κάτι μέσα από τη διαδικασία συγκρότησης του ψηφοδελτίου είναι η γνωριμία με τους ανθρώπους αυτούς. Με δεκάδες ανθρώπους που βρίσκονται στα ψηφοδέλτια της παράταξής μας, στις επιτροπές, στις ομάδες εργασίες. Από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, αλλά με ένα κοινό. Να δουν τα Γιάννενα της Νέας Εποχής μια πόλη ευρωπαϊκή, εξωστρεφή, που θα αποτελεί επιλογή ζωής και δράσης», ανέφερε.
Η Κατερίνα Στεφάνου, από την πλευρά της, μίλησε για πρόκληση, «ώστε όλοι μαζί να καταφέρουμε το καλύτερο για τα Γιάννενα με την αξιοποίηση της νέας γενιάς».

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών