Τρίτη άποψη

Woke:  Τιμωρία και εκδίκηση λόγω των προγόνων σου

«Ως κίνημα, το woke λειτουργεί τιμωρητικά και αναδρομικά: δεν ασχολείται με τους αναξιοπαθούντες και τις κοινωνικές αδικίες του σήμερα, αλλά προσπαθεί να τιμωρήσει και να εκδικηθεί τους απογόνους όσων διέπραξαν "αδικίες" και εκμεταλλεύτηκαν για ίδιον όφελος ανθρώπους στο παρελθόν!» Γράφει ο Σπύρος Γόγολος.

Σίγουρα δεν πάμε καλά και το θέμα είναι ότι θα πάμε και πολύ χειρότερα και μάλιστα γρήγορα, καθώς, όπως πολύ καλά καταλάβαμε, τα πάντα συμβαίνουν με απίστευτες ταχύτητες, τέτοιες που δεν προλαβαίνουμε τις εξελίξεις. Για να μπορέσετε να είστε εντός εποχής, θα πρέπει να εμπεδώσετε ότι τίποτε δεν είναι σίγουρο, ασφαλές και δεδομένο και πως ό,τι ξέρετε είναι ΛΑΘΟΣ!

Θα πρέπει να απορρίψετε εξ αρχής κάθε τι παλιό και παραδοσιακό και να αρνηθείτε ό,τι πιστεύατε μέχρι τώρα, γιατί πολύ απλά ήταν λάθος και εσείς πρέπει να αισθάνεστε τύψεις, ενοχές και οφείλετε οπωσδήποτε να επανορθώσετε! Είτε αυτό είναι η άποψή σας για την Επανάσταση του 1821 και τον ρόλο των Μ. Δυνάμεων, (γνωστοί πανεπιστημιακοί τηλε-αστέρες φροντίζουν γι’ αυτό), είτε πρόκειται για κάποιον λατρευτό σας πρόγονο που ήταν επιχειρηματίας στην Αφρική και πλούτισε, είτε εσείς πλουτίσατε απασχολώντας στην επιχείρησή σας ή στο σπίτι σας, οικονομικούς μετανάστες από γειτονικές χώρες (η ιδεολογία του woke φροντίζει γι’ αυτό).

«Woke» στα αγγλικά είναι ο αόριστος και παρατατικός χρόνος του ρήματος «wake» και σημαίνει «έχω ξυπνήσει». Από τη δεκαετία του 1960, σημαίνει και τον αφυπνισμένο, κυρίως της  αφροαμερικανικής κοινότητας και μεταφορικά τον κάθε καλά πληροφορημένο ή  ενημερωμένο. Από το 1972, αναφέρεται στην οποιαδήποτε αντιδρώσα πολιτική συνείδηση, ενώ από το 2017, στο λεξικό της Οξφόρδης αποκτά την τρέχουσα σημασία του:  «η εγρήγορση για φυλετικές ή κοινωνικές διακρίσεις και αδικίες».

Ως κίνημα, το woke λειτουργεί τιμωρητικά και αναδρομικά: δεν ασχολείται με τους αναξιοπαθούντες και τις κοινωνικές αδικίες του σήμερα, αλλά προσπαθεί να τιμωρήσει και να εκδικηθεί τους απογόνους όσων διέπραξαν «αδικίες» και εκμεταλλεύτηκαν για ίδιον όφελος ανθρώπους στο παρελθόν! Φυσικά οι οπαδοί του Woke αρνούνται να κατανοήσουν ότι τιμωρούν τους σημερινούς ανθρώπους για αμαρτίες του παρελθόντος, όταν η ηθική και οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές από τις σημερινές. Με δυο λόγια: εγώ ως λευκός χριστιανός στις ΗΠΑ, πρέπει να τιμωρηθώ εκδικητικά, επειδή οι πρόγονοί μου στην Αμερική έσφαξαν τους ιθαγενείς της, τους προσηλύτισαν και απασχολούσαν μαύρους στις φυτείες (Αφροαμερικανοί και όχι μόνο, στη Βαλτιμόρη, πέταξαν στη θάλασσα την 4η Ιουλίου 2020, το άγαλμα του Κολόμβου, γιατί θεωρείται υπεύθυνος της αποικιοκρατίας)! Ή, επί το ελληνικότερον, να καταργήσουμε τις τραγωδίες του Σοφοκλή, γιατί ο πατέρας του είχε εργοστάσιο μαχαιροποιίας, όπου απασχολούσε δούλους ή να αποκαθηλώσουμε τον Μ. Αλέξανδρο, επειδή ήταν ιμπεριαλιστής!

Πρέπει λοιπόν να τιμωρηθούν οι προνομιούχοι απόγονοι των δραστών της αδικίας, που συνέβη στο παρελθόν. Δηλαδή οι λευκοί (άνδρες και γυναίκες, λόγω ρατσισμού),  ειδικότερα οι λευκοί άνδρες (πατριαρχία, καταπίεση γυναικών), οι ετεροφυλόφιλοι (καταπίεση ομοφυλόφιλων), η καταγωγή (Δ. Ευρώπη: αποικιοκρατία, ιμπεριαλισμός), ο Χριστιανισμός (Σταυροφορίες, Ιεραπόστολοι), η ανάπτυξη (κλιματική αλλαγή) είναι μόνο μερικοί μόνο από τους κύριους ενόχους. Η λίστα είναι μακρά. Όλοι τους πρέπει να αναμορφωθούν στο Κοινωνικό Αναμορφωτήριο.  Όλοι αυτοί πρέπει να κατανοήσουν πως ό,τι είχαν κερδίσει οι πρόγονοί τους και τα επιτεύγματα που δημιούργησαν, οφείλονται στην  άδικη μεταχείριση των άλλων, είτε άμεσα είτε έμμεσα και επειδή αυτοί πια δε ζουν, πρέπει να τιμωρηθούν οι απόγονοι!

Όλοι οι απόγονοι των λευκών, χριστιανών, Ευρωπαίων, Αμερικανών, Ελλήνων πρέπει να αισθάνονται: ντροπή, ενοχές, τύψεις, αίσθημα αναξιότητας αλλά και να προσδοκούν λιγότερα από εδώ και στο εξής, ως τιμωρία! Μήπως να χάσει και τα δικαιώματά του (π.χ. περιουσία), επειδή έχουν κατακτηθεί εις βάρος άλλων. It smells like new communism!