Τρίτη άποψη

Υλοποιώντας πολιτικές για την προστασία του παιδιού

Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός συστήματος κοινωνικής υποστήριξης και προστασίας για όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αποτελεί κομβικό στοιχείο της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης τα τελευταία τρία χρόνια. Η έμφαση που δώσαμε στη διαμόρφωση και προώθηση ενιαίας και οργανωμένης παρέμβασης σε ότι αφορά στην κοινωνική προστασία του παιδιού αποτέλεσε μια καταρχήν ανάσα σε όσες οικογένειες βρέθηκαν στον κυκλώνα των δυσβάστακτων συνεπειών της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η υποστήριξη ευάλωτων παιδιών, φτωχών, παιδιών με αναπηρία, παιδιών προσφύγων και μεταναστών, παιδιών χωρίς γονείς, είναι κομβική υποχρέωση κάθε κοινωνίας που υπερασπίζεται τις αρχές της δημοκρατίας, της ισοτιμίας και της πρόσβασης όλων σε κοινωνικά αγαθά.

Τα Υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας, έχουμε συνεργαστεί και καταφέραμε να ανασχεδιάσαμε και αναβαθμίσαμε φορείς, ιδρύματα και δομές σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο για την παροχή μιας πιο ολοκληρωμένης κοινωνικής φροντίδας και προστασίας, με προτεραιότητα στην προαγωγή, την προστασία και το σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού.

Παρεμβάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός συστήματος κοινωνικής υποστήριξης και προστασίας για όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αποτελεί κομβικό στοιχείο της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης τα τελευταία τρία χρόνια.

Η έμφαση που δώσαμε στη διαμόρφωση και προώθηση ενιαίας και οργανωμένης παρέμβασης σε ότι αφορά στην κοινωνική προστασία του παιδιού αποτέλεσε μια καταρχήν ανάσα σε όσες οικογένειες βρέθηκαν στον κυκλώνα των δυσβάστακτων συνεπειών της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η υποστήριξη ευάλωτων παιδιών, φτωχών, παιδιών με αναπηρία, παιδιών προσφύγων και μεταναστών, παιδιών χωρίς γονείς, είναι κομβική υποχρέωση κάθε κοινωνίας που υπερασπίζεται τις αρχές της δημοκρατίας, της ισοτιμίας και της πρόσβασης όλων σε κοινωνικά αγαθά.

Τα Υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας, έχουμε συνεργαστεί και καταφέραμε να ανασχεδιάσαμε και αναβαθμίσαμε φορείς, ιδρύματα και δομές σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο για την παροχή μιας πιο ολοκληρωμένης κοινωνικής φροντίδας και προστασίας, με προτεραιότητα στην προαγωγή, την προστασία και το σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού.

Παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Την προηγούμενη Παρασκευή με μεγάλη μου χαρά συμμετείχα στην ημερίδα που οργάνωσε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου με θέμα την Αναδοχή και την Υιοθεσία. Εκεί είχα τη δυνατότητα εκπροσωπώντας και την Αναπληρώτρια Υπουργό Θεανώ Φωτίου, να αναφερθώ σε παρεμβάσεις του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τις οποίες με αρχιτεκτονικό τρόπο σχεδίασε και υλοποιεί η κ. Φωτίου.

Το Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης υλοποίησε κεντρικές παρεμβάσεις, όπως το νέο πλαίσιο για τα ιδρύματα της χώρας, τη δημιουργία Εθνικών Μητρώων καταγραφής των ιδρυμάτων και των φορέων, τη συγκρότηση του Εθνικού Μηχανισμού για την Αναπηρία, την ίδρυση του ΟΠΕΚΑ ως κεντρικό φορέα απόδοσης των επιδομάτων. Πρωτίστως προχώρησε σε συντονισμένες παρεμβάσεις για τη μείωση της παιδικής φτώχειας (μείωση 2%), τη στήριξη της οικογένειας και των παιδιών με νομοθετήματα όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, η εισαγωγή παιδιών ανέργων μητέρων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και με τα σχολικά γεύματα.

Για να διευκολύνει μάλιστα τους πολίτες στην ενημέρωση για το τι δικαιούνται και πως μπορούν να γίνουν δικαιούχοι των ανωτέρω βοηθειών προχώρησε στην ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας. Στην Περιφέρεια Ηπείρου έχει ξεκινήσει η λειτουργία και των 9 Κέντρων Κοινότητας που είχαν ενταχθεί αρχικά, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Ηπείρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνει η πλατφόρμα των Κέντρων Κοινότητας, έως σήμερα 16.11.2018, τα ΚΚ της Περιφέρειας Ηπείρου δέχθηκαν 22.337 επισκέψεις, ενέγραψαν 6.763 ωφελούμενους και πραγματοποίησαν 1.562 παραπομπές.
Μια όμως από τις σπουδαιότερες νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποτελεί ο νόμος για την Υιοθεσία και την Αναδοχή, καθώς γεφυρώνει δύο επιθυμίες που διατρέχουν μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας: Την επιθυμία χιλιάδων παιδιών στα ιδρύματα να βρουν μια ζεστή αγκαλιά και ένα σπιτικό να τα υποδεχτεί και την επιθυμία χιλιάδων ζευγαριών και μεμονωμένων ατόμων να την προσφέρουν, είτε με τη μορφή της αναδοχής, είτε της υιοθεσίας-τεκνοθεσίας. Ο νόμος αυτός έδωσε τέλος σε μια ψυχοφθόρα αναμονή τεσσάρων έως έξι ετών που δημιουργούσε μεγάλο πόνο και αδιέξοδα στους υποψήφιους θετούς ή ανάδοχους γονείς και εξέθρεφε το εμπόριο βρεφών. Κατοχύρωσε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σαφή, ενιαία και κοινή διαδικασία για την καταλληλόλητα του ζευγαριού, είτε πρόκειται για την αναδοχή είτε πρόκειται για την υιοθεσία. Πρόκειται να συμβάλει επιπροσθέτως στην εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής για την αποϊδρυματοποίηση που έχει ανάγκη η χώρα μας. Και όλα αυτά εξασφαλίζοντας μια διαφανή διαδικασία καθώς όλα τα στοιχεία καταγράφονται σε 3 Μητρώα (παιδιού, γονέων, οικογένειας).

Η διαδικασία και τα βήματα που θα ακολουθούνται κατά τη διαδικασία υιοθεσίας και αναδοχής θα εποπτεύονται από το «Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής-Υιοθεσίας», ένα συλλογικό συμβουλευτικό, γνωμοδοτικό όργανο, με εξειδικευμένους ανθρώπους, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας στο χαρτοφυλάκιο της κοινωνικής αλληλεγγύης .

Το ΕΣΑΝΥ παρακολουθεί, γνωμοδοτεί, προωθεί τη διάδοση των δύο θεσμών αναδοχής και υιοθεσίας, συντονίζει τους εμπλεκόμενους φορείς, καθορίζει το περιεχόμενο των μαθημάτων γονεϊκότητας και τα προσόντα των εκπαιδευτών, κυρίως όμως προωθεί τους δύο θεσμούς στην κοινωνία.

Είμαι σίγουρη ότι τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών της χώρας με τη συνεχή και αγαστή συνεργασία τους με όλους τους συναρμόδιους φορείς και υπουργεία θα συμβάλλουν σε αυτό και θα επιτελέσουν σε τοπικό επίπεδο τον αναγκαίο μετασχηματισμό της παροχής κοινωνικής προστασίας.
Ελπίζω οι νομοθετικές αυτές παρεμβάσεις και το νέο πλαίσιο του θεσμού Υιοθεσίας- Αναδοχής να τύχουν μιας ζεστής αποδοχής στην τοπική μας κοινωνία. Να ανοίξουμε την αγκαλιά μας στα παιδιά, να τα υποδεχθούμε, να μάθουμε και να αλλάξουμε μέσα από αυτά!