Αιολικό Πάρκο στο Σιδηρόκαστρο Σερρών
Τρίτη άποψη

Aιολική ενέργεια – Δασικές πυρκαγιές – Kλιματική αλλαγή

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εγγυώνται ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη και τις επόμενες γενιές». Γράφει ο Κωνσταντίνος Γκαράκης.

Α. Αιολική ενέργεια και κλιματική αλλαγή

Κλιματική αλλαγή, άνοδος της μέσης θερμοκρασίας και εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι έννοιες που εδώ και κάποια χρόνια ακούγονται όλο και περισσότερο, προκαλώντας ανησυχία για τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Τα δάση χάνονται η φωτιά τα καταστρέφει όλα, η κλιματική αλλαγή σε όλο της το μεγαλείο και δυστυχώς υπάρχουν ακόμη πολίτες που πολεμούν την πράσινη ενέργεια γιατί δεν θέλουν να βλέπουν τις ανεμογεννήτριες, που διαδίδουν ψεύδη και θεωρίες συνωμοσίες, τώρα όμως πια δεν βλέπουν τα δάση, τα ζώα και τις χαμένες περιουσίες των συνανθρώπων τους.

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της είναι εδώ και επηρεάζουν δυστυχώς κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας, από τις τουριστικές υποδομές και την αγροτική παραγωγή μιας χώρας μέχρι θέματα υγείας. Αυξάνεται συνεχώς η θερμοκρασία του πλανήτη, λιώνουν οι πάγοι, αυξάνεται η μετανάστευση λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, χιλιάδες είδη προστατευόμενων φυτών και ζώων χάνονται, και ο άνθρωπος θα υποφέρει συνέχεια από ακραία φυσικά φαινόμενα, σαν το πρόσφατο κύμα καύσωνα που ζούμε και που οδηγεί στις πυρκαγιές και την απόλυτη καταστροφή.

Τα παιδιά μας πρέπει να ζήσουν σε ένα άλλο περιβάλλον, με χαμηλότερες θερμοκρασίες, λιγότερες πλημμύρες, επιβράδυνση της υγροποίησης των παγετώνων και γενικά καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες.

Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και των καταστροφικών επιπτώσεων της στο περιβάλλον και στον άνθρωπο είναι η υλοποίηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το μέλλον χωρίς αυτές θα είναι δυσοίωνο για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) έρχονται να δώσουν λύσεις στο ζήτημα της παραγωγής ρεύματος, με τρόπους διαφορετικούς και περισσότερο φυσικούς, με στόχο τη μη περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Οι  ΑΠΕ συμβάλλουν στη μείωση των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Αναμφισβήτητα, οι ανεμογεννήτριες παράγουν ηλεκτρισμό χωρίς να εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα συνεχίσουν να μειώνονται χάρη στην αιολική ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) γενικά και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ωστόσο, διατυπώνεται ο λανθασμένος ισχυρισμός ότι οι συνολικές εκπομπές από το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής αυξάνονται μόνο και μόνο εξαιτίας της ύπαρξης αιολικών πάρκων. Αυτό στηρίζεται στον ίδιο μύθο ότι οι ανεμογεννήτριες παράγουν ασταθή ηλεκτρισμό και συνεπώς, απαιτείται ίση ποσότητα συμβατικής ισχύος για ηλεκτροπαραγωγή όταν ο άνεμος δεν φυσά ή φυσά λιγότερο. Έτσι εκπέμπονται ρύποι που είναι περισσότεροι από όσοι θα ήταν αν δεν υπήρχαν αιολικά πάρκα. Ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει καμία βάση. Όσοι τον εκφέρουν δεν προσκομίζουν κανένα στοιχείο διότι απλά δεν υπάρχει.

Τα πραγματικά στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα τόσο οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όσο και ο δείκτης της έντασης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 32% την περίοδο 2005-2017.

Σύμφωνα με το επίσημο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ 2030 [1]), η μείωση αυτή συνέβη για δύο λόγους:

– Υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ (κυρίως).

– Μειωμένη κατανάλωση ενέργειας λόγω της εφαρμογής μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης αλλά και της οικονομικής ύφεσης.

Η τάση μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί την περίοδο 2020-2030. 

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα συνεχίσουν να μειώνονται χάρη στην αιολική ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) γενικά και την εξοικονόμηση ενέργειας. 

Β. Αιολικά πάρκα και πυροπροστασία

Ένα από τα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης αιολικών πάρκων, το οποίο ενδεχομένως να μην έχει αναδειχθεί όσο πρέπει, είναι αυτό της συμβολής τους στην αντιπυρική προστασία των δασικών εκτάσεων της περιοχής εγκατάστασής τους. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στην Ελλάδα έχουν σωθεί από την παρουσία σχετικών έργων καθώς συνοδό έργο ενός αιολικού σταθμού αποτελεί η διάνοιξη νέων οδών πρόσβασης για την προσπέλαση των ανεμογεννητριών καθώς επίσης και η βελτίωση υφιστάμενων οδών για τον ίδιο λόγο.

Έτσι σε δύσβατες γενικά περιοχές όπου προ της υλοποίησης ενός έργου αιολικής ενέργειας, η πρόσβαση για την πυρόσβεση δεν ήταν εφικτή παρά μόνο με εναέρια μέσα (π.χ. ελικόπτερο), η διάνοιξη της νέας οδοποιίας παρέχει τη δυνατότητα πυρόσβεσης, όταν αυτό απαιτηθεί, με συνέπεια την εξασφάλιση της προστασίας της δασικής βλάστησης. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σε δασικές περιοχές απο φωτιές γίνονται εκεί που δεν υπάρχει πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων.

Παράλληλα, η καθημερινή παρουσία εργαζομένων που απασχολούνται στη λειτουργία και συντήρηση των αιολικών πάρκων παρέχει τη δυνατότητα εποπτείας σε 24ωρη βάση και άμεσης ενημέρωσης σε περίπτωση περιστατικού πυρκαγιάς προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το φαινόμενο εξάπλωσης της.

Γ.  Οι αντιδρώντες

Τα παραπάνω συχνά -τεχνηέντως- αποκρύπτονται από ψευδεπίγραφες «περιβαλλοντικές οργανώσεις», «Πρωτοβουλίες ενεργών πολιτών», «Επιτροπές Αγώνα», τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους (χωρίς καμία δράση- σύλλογοι βιτρίνα) αλλά και φορείς περιοχών εγκατάστασης αιολικών πάρκων οι οποίοι άλλοτε από υπερβάλλοντα ζήλο, άλλοτε λόγω ελλιπούς ή εσφαλμένης ενημέρωσης κι άλλοτε εξυπηρετώντας τοπικά μικροσυμφέροντα «βάλλουν» εναντίον των συγκεκριμένων έργων, θέτοντας εμπόδια στην ανάπτυξη έργων καθαρής πράσινης ενέργειας και παρεμποδίζοντας κατά συνέπεια και την διάνοιξη αντιπυρικών οδών η αναγκαιότητα των οποίων είναι πλέον αδιαμφισβήτητη.

Οι ομάδες αυτές αποτελούνται από επαγγελματίες «αγωνιστές», αρνητές κάθε αναπτυξιακού έργου κεντρικά οργανωμένοι οι οποίοι διαδίδουν ψέμματα, συκοφαντίες και θεωρίες συνωμοσίας, διασπείροντας μίσος και σκοταδισμό στις τοπικές κοινωνίες. Είναι ένα καλά οργανωμένο δίκτυο ετερόκλητων ομάδων οι οποίοι συνεπικουρούνται από ελάχιστους επιστήμονες οι οποίοι είναι φανατισμένοι πολέμιοι (λόγω πεποιθήσεων ή άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων), που έχει αρχίσει να διεισδύει στις τοπικές κοινωνίες, να επικοινωνούν, να ανταλλάσσουν πολιτικές και να σχεδιάζουν κοινές δράσεις, ακόμη και με ακραίες πολλές φορές μεθόδους (έκνομες ενέργειες, όπως καταστροφές ανεμολογικών ιστών μέτρησης, δολιοφθορές σε ανεμογεννήτριες, άσκηση βίας σε εργαζόμενους, πυρπολήσεις οχημάτων του έργου, αποφυγή γνωμοδοτήσεων για έργα ή χωρίς επιστημονική αιτιολόγηση αρνητικές γνωμοδοτήσεις κα).

Πρόκειται για ψεκασμένους, στενόμυαλους, ανορθολογιστές, γραφικούς, «επιστήμονες» – τσαρλατάνους, κομματικά κολλημένους.

Έχουν φθάσει να κατηγορούν τα αιολικά πάρκα ότι είναι οι αιτία για τις δασικές φωτιές και να αναμεταδίδουν αυτή τη φημολογία όπου μπορούν. Υπάρχει σχετικό άρθρο μου στην εφημερίδα (παρακάτω link) ενώ έχει κριθεί από την ιστοσελίδα ELLINIKA HOAXES (link) ότι πρόκειται για παραπληροφόρηση.

Στο περιθώριο πρέπει να τεθούν άμεσα όλοι αυτοί που πολεμούν την πράσινη ενέργεια, τα αιολικά πάρκα, τα φωτοβολταϊκά, την γεωθερμία, την βιομάζα κα. Όλοι αυτοί οι ψεκασμένοι και ξεροκέφαλοι πρέπει να τεθούν οριστικά στο περιθώριο.

Τα πάντα έχουν τα όρια τους και οι ανόητοι ή οι αδιάφοροι που δεν θέλουν να βλέπουν μία ανεμογεννήτρια με πρόφαση την προστασία της αξίας του σπιτιού τους, πρέπει να ξέρουν ότι η περιουσία τους – αλλά και η δική τους ζωή και η ζωή των αγαπημένων τους – δεν κινδυνεύει από τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά από την ταχύτατα επερχόμενη κλιματική αλλαγή.

Περισσότερες πληροφορίες για την αιολική ενέργεια μπορείτε να βρείτε στο www.ask4wind.gr, όπου αποδομούνται όλοι οι γνωστοί μύθοι που αναμεταδίδονται εδώ και 20 έτη στην Ελλάδα.

Βιβλιογραφία:

  1. ΕΣΕΚ, 2030. ΥΠΕΝ – 12.2020 (https://ypen.gov.gr/wp-content/uploads/2020/11/%CE%A6%CE%95%CE%9A-%CE%92-4893.2019.pdf) – πρόσβαση 23 Μαρτίου 2021

Σχετικά άρθρα

«Όχι» στα mega-αιολικά με πρόσθετα επιχειρήματα

Δεν πείθεται από τη φραστική αντίθεση στα αιολικά πάρκα

Αποστόλης Τζελέτας

Να μπει φρένο στα «φαραωνικά» αιολικά πάρκα