Τρίτη άποψη

Καίνε τα δάση για να κάνουν αιολικά πάρκα!;

«Εν κατακλείδι, δεν απαιτείται να καεί μια περιοχή για να επιτραπεί να εγκατασταθεί αιολικό πάρκο, επιτρέπεται η εγκατάσταση εντός δασών, δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων. Η πυρκαγιά δεν διευκολύνει την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου με κάποιο τρόπο». Γράφει ο Κων/νος Χ. Γκαράκης, Ενεργειακός Μηχανικός, MSc, MA, MBA, Eπισκέπτης Καθηγητής Τμήματος Μηχ/γων Μηχανικών Παν. Δυτ. Αττικής.

Ακόμη μια φορά και φέτος μετά τις πυρκαγιές στα Γεράνεια Όρη, στα σύνορα Δυτικής Αττικής και Κορινθίας, γέμισαν τα κοινωνικά μέσα και αναμεταδόθηκαν άκριτα από ΜΜΕ απόψεις ότι για τις πυρκαγιές υπαίτιοι είναι οι επενδυτές αιολικών πάρκων, ότι είναι εμπρηστές.

Φυσικά όλα αυτά είναι αποκυήματα της νοσηρής φαντασίας γνωστών θιασωτών εναντίον των αιολικών πάρκων, κατ’ επάγγελμα συνωμοσιολόγων και δυστυχώς αρκετοί από αυτούς υπάρχουν σε «Επιτροπές Αγώνα» εναντίον έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και στην Ήπειρο.

Παρατίθεται απόσπασμα από την σελίδα της «Επιτροπής Αγώνα» στο facebook, ένα post από τον επικεφαλής της, κατοίκου Αθηνών, που αναμεταδίδει με πάθος αυτή την θεωρία:

 

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν ιδιαίτερη επίδραση σε μη ενημερωμένους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν ελέγξει την αξιοπιστία των απόψεων αυτών, συμφωνώντας με συκοφαντίες και δοξασίες πέρα από κάθε λογική βάση.

Δεν υφίσταται κανένας λόγος ή κίνητρο να καεί μια δασική έκταση για να πραγματοποιηθεί μια εγκατάσταση αιολικού πάρκου, όταν αυτή η εγκατάσταση περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών που ούτως ή άλλως επιτρέπεται να υλοποιηθούν σε δασική έκταση. Αυτές οι επιτρεπτές επεμβάσεις καθορίζονται στα άρθρα 45-57 του νόμου 998/1979 όπως ισχύει και περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- στρατιωτικά έργα, έργα υποδομής, δημόσιους δρόμους, αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, έργα ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά έργα, γραμμές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, εξόρυξη και εκμετάλλευση ορυκτών πρώτων υλών, μεταλλεία, λατομεία, κάποιες γεωργικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και αγροτικές χρήσεις, τουριστικές εγκαταστάσεις, χιονοδρομικά κέντρα, κατασκηνώσεις, καταφύγια, βιομηχανίες ξύλου και άντλησης και εμφιάλωσης νερού κ.λπ.

Συγκεκριμένα, η εγκατάσταση αιολικών πάρκων επιτρέπεται ύστερα από ειδική μελέτη και άδεια εντός δασών, δασικών εκτάσεων και αναδασωτέων εκτάσεων. Οι σχετικές διατάξεις βρίσκονται στο άρθρο 45, παρ. 3 και το άρθρο 53, παρ. 3 του νόμου 998/1979. Το επιτρεπτό της εγκατάστασης έχει κριθεί και γίνει αποδεκτό από το Συμβούλιο της Επικρατείας σε πολλές αποφάσεις του. Ειδικά το επιτρεπτό της εγκατάστασης ανεμογεννητριών εντός αναδασωτέων εκτάσεων χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη άρση της αναδάσωσης, κρίθηκε με την απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ 2499/2012.

Επομένως δεν υφίσταται διαφοροποίηση ως προς την ευκολία ή τη δυσκολία αδειοδότησης ή εγκατάστασης ενός αιολικού πάρκου σε μια συγκεκριμένη περιοχή που θεωρείται δασική, εάν αυτή έχει καεί ή όχι. Αν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση αυτή είναι η αύξηση της δυσκολίας και των προϋποθέσεων αδειοδότησης και εγκατάστασης μετά την πυρκαγιά, διότι στην περιοχή, είτε στα σημεία που θα γίνει η επέμβαση για την εγκατάσταση είτε γύρω από αυτά, θα υφίσταται πλέον η ανάγκη πιο προσεκτικής διαχείρισης ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της δασικής βλάστησης που κάηκε.

Εν κατακλείδι, δεν απαιτείται να καεί μια περιοχή για να επιτραπεί να εγκατασταθεί αιολικό πάρκο, επιτρέπεται η εγκατάσταση εντός δασών, δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων. Η πυρκαγιά δεν διευκολύνει την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου με κάποιο τρόπο.

Όποιος έχει στοιχεία και επιχειρήματα ότι για τους εμπρησμούς ευθύνονται οι εταιρείες των αιολικών πάρκων μπορεί να απευθυνθεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Όλες αυτές οι απόψεις που διακινούνται είναι άρρωστα μυθεύματα νοσηρών εγκεφάλων που ποτέ δεν έχουν προσφύγει με στοιχεία στις δικαστικές αρχές, αλλά αρκούνται σε διάδοση συκοφαντιών και ψευδών ειδήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και περιθωριακά ΜΜΕ.

Οι θεωρίες συνωμοσίας ότι γίνονται εμπρησμοί για να διευκολυνθεί δήθεν η εγκατάσταση ανεμογεννητριών δεν είναι νέες. Εμφανίζονται κάθε φορά που υπάρχει μια τέτοια πυρκαγιά. Για πρώτη φορά εμφανίστηκαν περί το 2000 με αφορμή πυρκαγιές στη Νότια Εύβοια.

Περί της πυρκαγιάς στα Γεράνεια (Σχίνο Κορινθίας – Δυτική Αττική)

Όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη της καμένης έκτασης, δεν υπάρχει καμία αίτηση ή άδεια παραγωγής (πλέον βεβαίωση παραγωγού). Υπάρχουν σε γειτονικές περιοχές, ένα αιολικό πάρκο με Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ισχύος 7,5MW και ένα ακόμη ισχύος 4,6MW με άδεια παραγωγής. Τα στοιχεία των χωροθετήσεων των αιολικών πάρκων έχουν προέλθει από το γεωπληροφοριακό site της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) [1].

Η περιοχή που κάηκε και οι θέσεις των δύο αιολικών πάρκων με μπλε περίγραμμα [2],[3].
Η περιοχή που κάηκε δεν έχει κάποια σχέση με σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα, αλλά ούτε και διαθέτει εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό [1], ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον για υλοποίηση αιολικών πάρκων.

Επιπλέον η περιοχή αυτή ανήκει στο κορεσμένο ηλεκτρικό δίκτυο της Πελοποννήσου, οπότε δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ.

Το ΥΠΕΝ μέσω του υφυπουργού Αμυρά χαρακτήρισε fake news τα σενάρια για ανεμογεννήτριες ή λατομεία [4].

Εξάγεται εύκολα ότι η συσχέτιση της πυρκαγιάς με πιθανές επενδύσεις σε αιολικά πάρκα στη περιοχή δεν έχει καμία λογική βάση και είναι μια συκοφαντική δυσφήμιση της αιολικής ενέργειας στη χώρα μας.

Αντίθετα τα αιολικά πάρκα συμβάλλουν στην αντιπυρική προστασία των δασικών εκτάσεων της περιοχής εγκατάστασής τους.

Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στην Ελλάδα έχουν σωθεί από την παρουσία σχετικών έργων καθώς συνοδό έργο ενός αιολικού σταθμού αποτελεί η διάνοιξη νέων οδών πρόσβασης για την προσπέλαση των ανεμογεννητριών καθώς επίσης και η βελτίωση υφιστάμενων οδών για τον ίδιο λόγο.

Έτσι σε δύσβατες γενικά περιοχές όπου προ της υλοποίησης ενός έργου αιολικής ενέργειας, η πρόσβαση για την πυρόσβεση δεν ήταν εφικτή παρά μόνο με εναέρια μέσα (π.χ. ελικόπτερο), η διάνοιξη της νέας οδοποιίας παρέχει τη δυνατότητα πυρόσβεσης, όταν αυτό απαιτηθεί, με συνέπεια την εξασφάλιση της προστασίας της δασικής βλάστησης.

Παράλληλα, η καθημερινή παρουσία εργαζομένων που απασχολούνται στη λειτουργία και συντήρηση των αιολικών πάρκων παρέχει τη δυνατότητα εποπτείας σε 24ωρη βάση και άμεσης ενημέρωσης σε περίπτωση περιστατικού πυρκαγιάς προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το φαινόμενο εξάπλωσης της.

 Βιβλιογραφία

  1. https://geo.rae.gr/
  2. https://www.ieidiseis.gr/ellada/item/94056-fotia-ston-sxino-korinthias-kaikan-65-180-stremmata-30-xlm-to-metopo-me-floges-25-metron
  3. https://www.documentonews.gr/article/fotia-ston-sxino-pos-apotyponetai-i-pyrkagia-sto-systima-pliroforisis-tis-ee/
  4. https://www.in.gr/2021/05/24/politics/amyras-tha-anadasothoun-ta-kammena-se-dyt-attiki-kai-korinthia-fake-news-ta-senaria-gia-anemogennitries-kai-latomeia/

Σχετικά άρθρα

«Όχι» στα mega-αιολικά με πρόσθετα επιχειρήματα

Δεν πείθεται από τη φραστική αντίθεση στα αιολικά πάρκα

Αποστόλης Τζελέτας

Να μπει φρένο στα «φαραωνικά» αιολικά πάρκα