Τρίτη άποψη

Ελεύθεροι πολιορκημένοι απέναντι στην «ασύμμετρη απειλή» του κορωνοϊού

Άρθρο της βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρώτριας καθηγήτριας Ιατρικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μερόπης Τζούφη για τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επώδυνες απώλειες από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Τη δύσκολη αυτή ώρα της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν παρόντα, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και πλήρη διαθεσιμότητα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επώδυνες απώλειες, αξιοποιώντας τη μακρά βιωματική σχέση με το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ήδη συγκροτήσαμε Παρατηρητήριο της ανταπόκρισης του Συστήματος Υγείας, ενώ ο τομέας Υγείας του κόμματος κατέθεσε δημόσια μια σειρά από προτάσεις που έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό και με διάθεση θετικής συμβολής για τα ζητήματα που αφορούν στις δημόσιες δομές υγείας των Ιωαννίνων, πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα η προμήθεια υλικού προστασίας και ασφαλούς εργασίας για το προσωπικό. Αν και η κυβέρνηση μιλά για επάρκεια, η 6η ΥΠΕ στέλνει υλικό με «το σταγονόμετρο» τόσο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όσο και στο «Γ. Χατζηκώστα».

Παράλληλα, οι διαθέσιμες πιστώσεις των νοσοκομείων είναι πολύ μικρότερες από τις απαιτούμενες. Το ποσό των 15 εκατ. ευρώ που εξαγγέλθηκε τις προηγούμενες ημέρες είναι απολύτως ανεπαρκές. Προτείνουμε τη ρεαλιστική αύξηση του ορίου δαπανών κατά 150 εκατ., με χρήση του διαθέσιμου αποθεματικού των 35 δις ευρώ που παραδώσαμε στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Σημαντική παράμετρο αποτελεί η επιτάχυνση των προσλήψεων, χρησιμοποιώντας τη διαθέσιμη τεχνογνωσία για την τοποθέτηση του επικουρικού προσωπικού. Ταυτόχρονα πρέπει να δημοσιευτεί η προκήρυξη των 4.000 μόνιμων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η οποία εκκρεμεί αδικαιολόγητα μετά τις εκλογές του Ιουλίου. Η στελεχιακή ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι απολύτως απαραίτητη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, προτείνουμε την παράταση όλων των υπηρετούντων συμβασιούχων τουλάχιστον για 6 μήνες. Η τετράμηνη παράταση που εξαγγέλθηκε είναι ανεπαρκής, ειδικά σε συνθήκες «υγειονομικού πολέμου». Συμπληρωματικά, μπορεί να εξεταστεί η αναστολή των συνταξιοδοτήσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κρίσιμων ειδικοτήτων, όπως και η ενεργοποίηση της νέας γενιάς (πχ: πανεπιστημιακοί υπότροφοι και τελειόφοιτοι φοιτητές Ιατρικής).

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η λειτουργία ομάδας αποφάσεων και διαχείρισης κρίσεων εντός των νοσοκομείων και η παράταση της θητείας των διοικήσεων που λήγουν σύντομα, μέχρι και το πέρας της πανδημίας. Τα δύο νοσοκομεία της περιοχής μας πρέπει να βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία και αλληλεπίδραση για την υποδοχή νέων κρουσμάτων, καλύπτοντας παράλληλα το σύνολο και των λοιπών αναγκών του πληθυσμού της ΒΔ Ελλάδας.

Προτεραιότητα αποτελεί και η συστηματική ανίχνευση του ιού, με εξασφάλιση επαρκούς αριθμού αντιδραστηρίων για το εργαστήριο του Πανεπιστημίου που διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό και την κατάλληλη τεχνογνωσία. Όσον αφορά το διαγνωστικό τεστ, πρέπει να υπάρξει άμεση έγκριση και διατίμηση καθώς στον ιδιωτικό τομέα κοστολογείται στα 200 και πλέον ευρώ.

Επείγουσα είναι και η επίλυση των προβλημάτων επικοινωνίας με τον ΕΟΔΥ (1135) ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες καθυστερήσεις τόσο στη γραμμή που χρησιμοποιούν οι πολίτες όσο και το ιατρικό προσωπικό. Επίσης, το υπουργείο Υγείας οφείλει να ενεργοποιήσει το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, εμπλέκοντας τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου και αγροτικού τύπου όπου είναι εφικτό. Το Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων έχει τη δυνατότητα λειτουργίας του νέου ακτινολογικού εργαστηρίου και της διαμόρφωσης κατάλληλων χώρων υποδοχής ύποπτων ή ήπιων κρουσμάτων, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν εξωνοσοκομειακά, με παράλληλη διασύνδεση με τις ΤΟΜΥ που λειτουργούν στην πόλη.

Για τη θετική έκβαση απέναντι στη μάχη του κορωνοϊού απαιτείται και η διαθεσιμότητα των υπηρεσιών και του προσωπικού της Περιφέρειας και των Δήμων για την υποστήριξη και τη χαρτογράφηση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των μοναχικών και ηλικιωμένων συμπολιτών μας.

Σύντομα πρέπει να ενεργοποιηθεί και να ενισχυθεί η τοπική ομάδα του ΕΟΔΥ για την ιατρική διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού πληθυσμού στο camp του Κατσικά, με στήριξη των δημοτικών αρχών και των ΜΚΟ που ασχολούνται στο πεδίο.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές με τη ΝΔ είναι γνωστές. Μια από τις σημαντικότερες είναι η διαφωνία για το ρόλο του Κοινωνικού Κράτους και του δημόσιου Συστήματος Υγείας. Ωστόσο, σήμερα μπροστά στο φόβο και τον κίνδυνο της απώλειας ανθρώπινων ζωών, στρεφόμαστε όλοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες, τους αφορισμούς και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης.

Η γειτονική μας Ιταλία μετρά σήμερα χιλιάδες νεκρών και η πανδημία εξελίσσεται σε εθνική τραγωδία. Την τελευταία δεκαετία, το ιταλικό δημόσιο σύστημα υγείας απώλεσε 37 δις ευρώ, οι κλίνες μειώθηκαν κατά 70.000 και έκλεισαν 400 κλινικές, τμήματα και εργαστήρια. Ταυτόχρονα, το προσωπικό μειώθηκε κατά 50% και περίπου 12 εκατ. πολίτες δεν είχαν πρόσβαση σε δημόσιες δομές υγείας. Όλα αυτά στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της λιτότητας.

Στη χώρα μας κατά τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης (2009-2013), οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία μειώνονταν κάθε χρόνο κατα 8.7%. Οι προβλέψεις θα ήταν σήμερα εφιαλτικές αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αποκρούσει τις ακραίες μνημονιακές λογικές που ήθελαν 2.5 εκατ. ανασφάλιστους εκτός δημόσιου συστήματος περίθαλψης, εισιτήριο για την πρόσβαση, περαιτέρω υποστελέχωση και κλείσιμο νοσοκομείων προς όφελος των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι υποχρεωμένος να διαχειριστεί τη χρεοκοπία και σκληρά προγράμματα λιτότητας, κατάφερε να κρατήσει όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας, ενδυναμώνοντάς το με 20.000 προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό.

Η σημερινή κυβέρνηση μπορεί σήμερα, εκτός μνημονιακού πλαισίου, να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι των 35 δις ώστε να σωθεί για δεύτερη φορά η κοινωνία και η οικονομία. Ώστε να αντιμετωπιστεί η πραγματική «ασύμμετρη απειλή» της πανδημίας που απειλεί «μεσούσης της άνοιξης» τις κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Τις κοινωνίες που έχουν εθελοντικά πειθαρχήσει και μετατραπεί σε «ελεύθερους πολιορκημένους», ευελπιστώντας στις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Σχετικά άρθρα

Πέντε θανάσιμα -για τη Δημοκρατία- αμαρτήματα

Νίκος Αλμπανόπουλος

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

Αλλαγή σελίδας, με πολλές μάχες μπροστά