Αίθουσα Σύνταξης

Κοινωνική οικονομία και πώς μπορούμε να ωφεληθούμε

Δύο έργα, με στόχο να βοηθήσουν πολίτες αλλά και τοπικές επιχειρήσεις της Ηπείρου να μειώσουν το κόστος της ενέργειας, βρίσκονται σε εξέλιξη από την ενεργειακή κοινότητα Κοινέργεια, αναδεικνύοντας τα οφέλη της κοινωνικής οικονομίας σε έναν τομέα που βρίσκεται την περίοδο αυτή στο επίκεντρο.

Τα οφέλη, ο μηχανισμός και το πώς μπορεί να εμπλακεί κάθε πολίτης στην ενεργειακή κοινότητα, θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της ημερίδας γνωριμίας με την Κοινωνική Οικονομία, που διοργανώνουν η Ένωση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας «Κοινό ΚΑΛΟ» Ηπείρου, η οργάνωση ΗΛΕΚΤΡΑ energy και η ενεργειακή κοινότητα Κοινέργεια, αύριο Σάββατο, στα ΓΑΚ Ιωαννίνων (Σουφαρί Σεράι-Κάστρο).
Όπως εξήγησε εκ μέρους της Κοινέργειας και της ΚΟΙΝΣΕΠ Ηλέκτρα energy ο Δημήτρης Κιτσικόπουλος, ο σκοπός της κοινότητας δεν είναι το κέρδος από την πώληση του ρεύματος, αλλά η μείωση του κόστους, συμψηφίζοντας την παραγόμενη ενέργεια με την καταναλισκόμενη. «Αν κάποιος π.χ. μένει σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης και δεν έχει τρόπο να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό, αγοράζει ένα τμήμα από το συλλογικό φωτοβολταϊκό, που φτιάχνει η ενεργειακή κοινότητα, και η ενέργεια που παράγεται εκεί, συμψηφίζεται με την κατανάλωσή του», σημείωσε, καλώντας τους πολίτες για περισσότερες λεπτομέρειες και επίλυση αποριών στην εκδήλωση.
Η εκδήλωση, που περιλαμβάνει τρία μέρη, θα ξεκινήσει με μια περιήγηση στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (14.30-15:00) από τη διευθύντρια των ΓΑΚ Μάρθα Παπαδοπούλου.
Το πρώτο μέρος αφορά ένα ειδικό σεμινάριο για τη βιωσιμότητα φορέων Κ.Αλ.Ο, το οποίο απευθύνεται σε ΚοινΣΕπ που λειτουργούν (απαιτείται δήλωση ενδιαφέροντος στο info@koinokalo.gr).
Το δεύτερο μέρος (17.30-18: 30) αποτελεί μια δημόσια ανοιχτή συζήτηση για την Κοινωνική Οικονομία και την παρουσίαση του «οικοσυστήματος» της Ηπείρου και το τρίτο μέρος (18:45 – 19:30) αφορά την παρουσίαση της ενεργειακής κοινότητας Κοινέργειας και τα οφέλη που μπορεί αυτή να παρέχει σε νοικοκυριά και τοπικές επιχειρήσεις εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση.
Η Κοινωνική Οικονομία είναι ένας τομέας, που στην Ελλάδα συστηματοποιήθηκε και αναπτύχθηκε την τελευταία δεκαετία. Βασίζεται σε γενικές συνεταιριστικές αρχές και οι επιχειρήσεις, που λειτουργούν με τους όρους της Κοινωνικής Οικονομίας, έχουν στόχο την κοινωνική ωφέλεια, την αξιοπρεπή εργασία και διαβίωση των μελών και εργαζομένων τους και όχι το κέρδος.
Είναι όμως κανονικές επιχειρήσεις και δραστηριοποιούνται σε πλείστους όσους τομείς, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, εκ μέρους της Ένωσης φορέων Κ.ΑΛ.Ο. Ηπείρου, ο πρόεδρος Σωτήρης Τσουκαρέλης.
Η Ένωση Κ.ΑΛ.Ο. Ηπείρου, μια από τις πιο δραστήριες σε όλη τη χώρα, έχει 13 επιχειρήσεις-μέλη, από διάφορους κλάδους: πρωτογενής παραγωγή, τουρισμός, πολιτισμός, ενημέρωση, μάρκετινγκ, κοινωνικές υπηρεσίες κ.ά. Είναι επίσης ένας χώρος, που μόνο στην Ήπειρο συγκεντρώνει πάνω από 200 ανθρώπους, οι οποίοι ασχολούνται, συμμετέχουν και εργάζονται.

Σχετικά άρθρα

Κέντρο Στήριξης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και στα Γιάννενα

Ηπειρωτικός Αγών