ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Τελευταία ευκαιρία για «Μια γιορτή στου Νουριάν»

Αυλαία για τη φετινή χρονιά ρίχνει το Σαββατοκύριακο η Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Η παράσταση «Μια γιορτή στου Νουριάν», που παρακολούθησαν 15.000 μαθητές από 94 σχολεία των Ιωαννίνων και της Περιφέρειας Ηπείρου, θα παρουσιαστεί για δύο τελευταίες παραστάσεις για το κοινό της πόλης. Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, θα έχουν την ευκαιρία μικροί και μεγάλοι θεατές να συμμετάσχουν στην ιδιαίτερη γιορτή του Νουριάν στο Καμπέρειο Θέατρο.
Το έργο, που αναφέρεται στον κοινωνικό αποκλεισµό, στη συµπερίληψη και την κοινωνική ισότητα, είναι γραµµένο από τον ιδρυτή του περίφηµου βερολινέζικου θεάτρου GRIPS Φόλκερ Λούντβιx και στη γερµανική εκδοχή ο τίτλος του είναι «Γιορτή στου Παπαδάκη», καθώς η οικογένεια των µεταναστών του έργου ήταν Ελληνες.
Στην ελληνική εκδοχή, μια οικογένεια Ελλήνων πηγαίνει κάθε Σαββατοκύριακο για κάµπινγκ και σε ένα από αυτά µια άλλη σκηνή έχει στηθεί στη δική τους καβάτζα, αυτή του Ιρανού Νουριάν και του πατέρα του. Τότε αρχίζουν να ξετυλίγονται οι προκαταλήψεις και τα αφελή συµπεράσµατα. Αυτό που πρεσβεύει το έργο, είναι ότι κανένας δε γεννιέται ρατσιστής, κανένας λαός δεν είναι πιο ναζί ή φασίστας από τον άλλο. Ό,τι αυτό που δηµιουργεί την επιθετικότητα και τις προκαταλήψεις είναι πάντα κάποιες κοινωνικές συνθήκες, είναι οι τάξεις που ζουν µε τον φόβο ότι θα κατέλθουν, θα εκπέσουν στη φτώχεια.
Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση και διασκευή του Βασίλη Κουκαλάνι, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία μαζί με την Ιωάννα Λιούτσια. Παίζουν οι Γιώργος Ιωσηφίδης, Σπύρος Δασκαλάκης, Αλέξανδρος Μούστας, Ναταλία Πήδουλα, Ηρώ Χαλκίδη και Χρήστος Χρήστου. Σκηνογραφία/ ενδυματολογία Αλεξάνδρα Σιάφκου και Αριστοτέλης Καρανάνος, τραγούδι παράστασης Active Member, μουσική Κώστας Νικολόπουλος και φωτισμοί Γιώργος Αγιαννίτης.
Γενική είσοδος 10 ευρώ, μειωμένο (μαθητικό, φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ, άνω των 65) 5 ευρώ. Τα εισιτήρια θα διατίθενται από το ταμείο του θεάτρου.

Σχετικά άρθρα

«Μια γιορτή στου Νουριάν»: Ένα παραμύθι που δεν ξεχωρίζει κανέναν

Τιτίκα Τζάλλα

«Μια Γιορτή στου Νουριάν» για 10.000 μαθητές και όχι μόνο

Αποστόλης Τζελέτας

«Μια Γιορτή στου Νουριάν» στην Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων