ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Μια Γιορτή στου Νουριάν» για 10.000 μαθητές και όχι μόνο

Το έργο κάνει πρεμιέρα τη Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Καμπέρειο Θέατρο, όπου και θα παίζεται καθημερινά για τα σχολεία. Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου θα δοθούν οι δύο τελευταίες παραστάσεις, οι οποίες θα είναι ανοιχτές για το κοινό.

«Είναι μια παράσταση για μεγάλους, απλώς τα παιδιά την καταλαβαίνουν καλύτερα».
Με αυτά τα λόγια αναφέρθηκε στην παράσταση «Μια Γιορτή στου Νουριάν», που ανεβάζει η Παιδική Σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων, ο σκηνοθέτης της Βασίλης Κουκαλάνι, λίγες ώρες πριν την επίσημη πρεμιέρα την Κυριακή.
Το έργο, που αναφέρεται στον κοινωνικό αποκλεισµό, στη συµπερίληψη και την κοινωνική ισότητα, είναι γραµµένο από τον ιδρυτή του περίφηµου βερολινέζικου θεάτρου GRIPS Φόλκερ Λούντβιx και στη γερµανική εκδοχή ο τίτλος του είναι «Γιορτή στου Παπαδάκη», καθώς η οικογένεια των µεταναστών του έργου ήταν Ελληνες.
Στην ελληνική εκδοχή, μια οικογένεια Ελλήνων πηγαίνει κάθε Σαββατοκύριακο για κάµπινγκ και σε ένα από αυτά µια άλλη σκηνή έχει στηθεί στη δική τους καβάτζα, αυτή του Ιρανού Νουριάν και του πατέρα του. Τότε αρχίζουν να ξετυλίγονται οι προκαταλήψεις και τα αφελή συµπεράσµατα. Αυτό που πρεσβεύει το έργο, είναι ότι κανένας δε γεννιέται ρατσιστής, κανένας λαός δεν είναι πιο ναζί ή φασίστας από τον άλλο. Ό,τι αυτό που δηµιουργεί την επιθετικότητα και τις προκαταλήψεις είναι πάντα κάποιες κοινωνικές συνθήκες, είναι οι τάξεις που ζουν µε τον φόβο ότι θα κατέλθουν, θα εκπέσουν στη φτώχεια.
Η παράσταση «Μια Γιορτή στου Νουριάν» ανέβηκε για πρώτη φορά το 2011 από την ομάδα νεανικού θεάτρου «Συντεχνία του Γέλιου» και αγκαλιάστηκε από το κοινό. «Τάραξε τα νερά του θεάτρου, γιατί βάζει στο κέντρο της δράσης τα ίδια τα παιδιά. Είναι η ίδια η ζωή τους. Είναι μια παράσταση που έχει να διδάξει όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και τους δασκάλους τους, και τους γονείς τους», τόνισε ο Βασίλης Κουκαλάνι, εκφράζοντας τη χαρά του για το ότι ένας μεγάλος αριθμός παιδιών θα έρθει σε επαφή με αυτό το είδος θεάτρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά, που η παράσταση «Μια Γιορτή στου Νουριάν» βγαίνει εκτός των τειχών της Αθήνας εντός της Ελλάδας, καθώς έχει παιχτεί στο Βερολίνο.
Τη χαρά τους για την επανεκκίνηση της Παιδικής Σκηνής μετά από τρία χρόνια παύσης λόγω των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων κατά της covid-19, εξέφρασαν η πρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων Χριστίνα Κωτσαντή και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Χάρης Πεχλιβανίδης.
«Με πολύ μεγάλη χαρά περιμένουμε 10.000 παιδιά απ’ όλα τα σχολεία στην Ήπειρο να παρακολουθήσουν τις 32 παραστάσεις», τόνισε η κ. Κωτσαντή, προσθέτοντας ότι η παράσταση αφιερώνεται στον Στάθη Σαπλαούρα, εργαζόμενο στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, που συνταξιοδοτείται.
«Είναι χρέος μας να ασχοληθούμε με σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα μέσα από τη θεατρική πράξη. Ζητήματα όπως η διαφορετικότητα, η αποδοχή του άλλου, η ξενοφοβία, είναι σημαντικό να μπουν στο ρεπερτόριο», σημείωσε από την πλευρά του ο Χ. Πεχλιβανίδης, ο οποίος παρουσίασε τους συντελεστές, ενώ ευχαρίστησε και όλο το δυναμικό του θεάτρου.
Στην παράσταση παίζουν οι Γιώργος Ιωσηφίδης, Σπύρος Δασκαλάκης, Αλέξανδρος Μούστας, Ναταλία Πήδουλα, Ηρώ Χαλκίδη και Χρήστος Χρήστου. Ο Βασίλης Κουκαλάνι, εκτός από τη σκηνοθεσία, έκανε τη μετάφραση και τη διασκευή. Βοηθός σκηνοθέτη Ιωάννα Λιούτσια, σκηνογραφία/ ενδυματολογία Αλεξάνδρα Σιάφκου και Αριστοτέλης Καρανάνος, τραγούδι παράστασης Active Member, μουσική Κώστας Νικολόπουλος και φωτισμοί Γιώργος Αγιαννίτης.
Το έργο κάνει πρεμιέρα τη Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Καμπέρειο Θέατρο, όπου και θα παίζεται καθημερινά για τα σχολεία. Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου θα δοθούν οι δύο τελευταίες παραστάσεις, οι οποίες θα είναι ανοιχτές για το κοινό.
Τιμές εισιτηρίων (για την πρεμιέρα) 10 ευρώ, 5 ευρώ για μαθητές και φοιτητές, και 3 ευρώ το μειωμένο (στρατευμένοι, πολύτεκνοι, άνω των 65 ετών, ΑμεΑ και άνεργοι).

Σχετικά άρθρα

Αντίο με μήνυμα για στήριξη των ΔΗΠΕΘΕ

Αποστόλης Τζελέτας

«To Δίλημμα του Αυτοκράτορα» για σχολεία και όχι μόνο

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Κάλυψη»