ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Διαδικτυακό αφιέρωμα στον Μπαχ

Ένα διαδικτυακό αφιέρωμα στον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ παρουσιάζει το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών την Παρασκευή 16 Απριλίου, στις 9 το βράδυ, στο κανάλι του στο YouTube.

Θα ακουστούν αποσπάσματα από γνωστές μουσικές δημιουργίες του Μπαχ πλαισιωμένες από ποιητικά- αφηγηματικά κείμενα, τα οποία εξυψώνουν αυτήν την ιδιαίτερη μουσική ιδιοφυΐα σε έναν αληθινό πλάστη, τον ποιητή των ήχων.
Συντελεστές της εκδήλωσης είναι οι Ελευθέριος Καραγιάννης (κλαρινέτο, τσέμπαλο, διασκευές), Νίκος Κυπριώτης (τρομπέτα), Ειρήνη Δόβα (λυρική σοπράνο), Γεωργία Ανάσταση (πιάνο) και Βικτωρία Καπλάνη (επιλογή και ανάγνωση κειμένων).
Τα αποσπάσματα των αφηγηματικών κειμένων που συνομιλούν στοχαστικά με γνωστές μουσικές μελωδίες του Γ.Σ. Μπαχ και θα μεταφέρουν το κοινό σε μια νοερή ιερή μυσταγωγία ανήκουν στους Κορνήλιο Καστοριάδη («Παράθυρο στο χάος»), Μίλαν Κούντερα («Οι προδομένες διαθήκες»), Τζώρτζ Στάινερ («Χάιντεγκερ») και Ράινερ Μαρία Ρίλκε («Κείμενα για τη μουσική» και «Η Σοφία του Ρίλκε»). Την επιλογή και ανάγνωση των κειμένων επιμελήθηκε η φιλόλογος Βικτωρία Καπλάνη.
Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ γεννήθηκε στο Άιζεναχ της Γερμανίας, στις 31 Μαρτίου 1685 και πέθανε στη Λειψία στις 28 Ιουλίου 1750. Ήταν συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας, μουσικοπαιδαγωγός και εκτελεστής (οργανίστας, κλειδοκυμβαλίστας, βιολίστας και βιολονίστας της περιόδου Μπαρόκ 1600-1750). Υπήρξε αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος συνθέτης αυτής της περιόδου και ένας από τους σπουδαιότερους στην ιστορία της έντεχνης δυτικής μουσικής. Έχουν διασωθεί περισσότερα από 1000 έργα του. Παρόλο που δεν εισάγει κάποια νέα μουσική φόρμα, εμπλουτίζει το γερμανικό μουσικό στυλ της εποχής με μια δυνατή και εντυπωσιακή αντιστικτική τεχνική, ένα φαινομενικά αβίαστο έλεγχο της αρμονικής και μοτιβικής οργάνωσης και την προσαρμογή ρυθμών και ύφους από άλλες χώρες, ιδιαίτερα από την Ιταλία και τη Γαλλία. Η μουσική του χαρακτηρίζεται από τεχνική αρτιότητα, αρτιστικό υπόβαθρο και, κυρίως, υψηλή πνευματικότητα.
Τα έργα του καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα τόσο της οργανικής (έργα για τσέμπαλο, εκκλησιαστικό όργανο, κοντσέρτα), όσο και της φωνητικής μουσικής (ορατόρια, λειτουργίες, πάθη, καντάτες, κ.ά.).
Από τα πιο γνωστά του έργα είναι η Τοκάτα και Φούγκα σε Ρε Ελάσσονα, η Λειτουργία σε Σι ελάσσονα, τα Κατά Ματθαίον Πάθη, τα Βρανδεμβούργια Κοντσέρτα, το Καλοσυγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο και η Τέχνη της Φούγκας.

Σχετικά άρθρα

Ένα ταξίδι στη Σεφαραδίτικη και Ρωμανιώτικη παράδοση

Βραδιές παραδοσιακής και ελληνικής λαϊκής μουσικής από το Πνευματικό Κέντρο

Ηπειρωτικός Αγών

Υπογράφηκε η σύμβαση για το Πνευματικό και το παλιό Δημαρχείο