ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Το «Ηπειρώτικο τακίμι» παρουσιάζει η ΕΗΜ στις τηλε-εκδηλώσεις της

Με το «Ηπειρώτικο τακίμι» συνεχίζει αυτό το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, στις 9.30 το βράδυ, η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών την προβολή εκδηλώσεων λόγου και τέχνης (μουσική, συναυλίες, θέατρο, ομιλίες κ.ά.) στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ITV.

Το συγκρότημα δραστηριοποιείται στον χώρο της παραδοσιακής μουσικής από το 1997. Τακτικά μέλη του υπήρξαν κατά περιόδους ο Λάμπρος Καραφέρης και ο Θωμάς Χαλιγιάννης (κλαρίνο), ο Χρήστος Ζώτος (λαούτο) και έχει συνεργαστεί με τον Γρηγόρη Καψάλη, τον Πέτρο Λούκα Χαλκιά, τον Γιάννη Παπακώστα, τον Αντώνη Κυρίτση και άλλους μουσικούς της δημοτικής μας παράδοσης.
Σήμερα το συγκρότημα αποτελείται από τους μουσικούς Αλέξανδρο Λιοκάτη (κλαρίνο και φλογέρα), Κώστα Καραπάνο (βιολί), Μάριο Τούμπα (λαούτο), Τάσο Ντάφλο (ντέφι, νταούλι) και Γιώργο Γκούβα (τραγούδι).
Τα τελευταία χρόνια το «Ηπειρώτικο Τακίμι» δραστηριοποιείται σε συναυλίες, πανηγύρια, γλέντια και γάμους κυρίως στην περιοχή της Ηπείρου, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σκοπός του είναι να μεταδώσει την παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Στην πρώτη ενότητα θα ακουστούν τα κομμάτια «Το’ μαθες μωρ’ δόλια μάνα» (πολυφωνικό ηπειρώτικο τραγούδι από τα χωριά της Μουργκάνας, επαρχίας Φιλιατών), «Ξενιτεμένα μου πουλιά» (τσάμικο, πωγωνήσιο τραγούδι της Ξενιτιάς) και «Καλώς ανταμωθήκαμαν» (ηπειρώτικο τραγούδι σε ρυθμό ¾ από την επαρχία Φιλιατών). Στη δεύτερη ενότητα θα ακουστούν τα κομμάτια «Το Μοιρολόι» (σόλο με τη σειρά: κλαρίνο, βιολί, λαούτο), «Μαύρα μου χελιδόνια» (ηπειρώτικο τραγούδι της ξενιτιάς), «Σεβντάς» (ηπειρώτικο ερωτικό τραγούδι), Μανουσάκια» (επίσης ερωτικό τραγούδι της Ηπείρου), «Ασημένια μου Αλυσίδα» (πωγωνήσιο τραγούδι της αγάπης σε ρυθμό 4/4), «Νερατζιά» (ηπειρώτικο τραγούδι του έρωτα σε ρυθμό 2/4).

Σχετικά άρθρα

Νέο ωράριο λειτουργίας της ΕΗΜ

«O κόσμος του Kαραγκιόζη» από την ΕΗΜ

«Η Άγνωστη Φίλη» από την ΕΗΜ για την Ημέρα της Γυναίκας