ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Μια κατάμεστη αίθουσα για το «Πικρό γάλα»

Η αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου έχει γεμίσει και άλλες φορές στο παρελθόν. Ίσως, όμως, ποτέ για την παρουσίαση ενός βιβλίου.

Στην παρουσίαση του βιβλίου «Πικρό γάλα» του Μένιου Σακελλαρόπουλου, που αναφέρεται στην ιστορία του συλλέκτη και δημιουργού του Μουσείου Αλή Πασά στο Νησί Φώτη Ραπακούση, δεν έπεφτε… καρφίτσα. Και περισσότερο από την ίδια την ιστορία και το πώς αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες ενός βιβλίου, ήταν ο ίδιος ο Φώτης Ραπακούσης που λειτούργησε ως μαγνήτης για τόσο κόσμο. Μάλιστα, ο ίδιος καλωσόριζε έναν-έναν όσους έφταναν για την εκδήλωση, μεταξύ των οποίων ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, οι πρώην δήμαρχοι Φίλιππας Φίλιος, Τάσος Παπασταύρος και Νίκος Γκόντας, ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Iωαννίνων Μηνάς Πασχόπουλος κ.ά.
Ο Μητροπολίτης Μάξιμος, ο κ. Καχριμάνης, ο κ. Ελισάφ και ο κ. Πασχόπουλος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, μίλησαν με θερμά λόγια για τον Φώτη Ραπακούση, το έργο του και την επιμονή του.
«Ο Φώτης Ραπακούσης, μέσα από την πάλη της ζωής, φαίνεται ότι έγινε πολύ δυνατός άνθρωπος. Γι’ αυτό μπόρεσε να βάλει την αταξία μας σε μια τάξη, γιατί γνώριζε την αξία της ζωής και τη γνώριζε γιατί για το παραμικρό έπρεπε να παλέψει, να αγωνιστεί, να πονέσει. Και έτσι έμαθε να αγαπά τη ζωή, να αγαπά τον αγώνα, τις αξίες. Έμαθε και να παίρνει και να δίνει σωστά», τόνισε ο κ. Μάξιμος.
«Στα πιο απίθανα μέρη έψαχνε για να φτιάξει με πάθος αυτό που δίνει σήμερα στην περιοχή μας. Και όλα αυτά έγιναν από ένα παιδί με πικρό γάλα. Ένα παιδί που αγωνίστηκε σε συνθήκες ορφάνιας και σήμερα αισθάνεται ότι έκανε αυτό που ονειρεύτηκε. Δεν μπορεί να γεμίσει αυτή η αίθουσα, παρά για να συγχαρούν αυτό που είναι ο Φώτης Ραπακούσης», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης και απευθυνόμενος στον κ. Σακελλαρόπουλο του είπε: «Πιστεύω ότι είναι το καλύτερο βιβλίο που έχετε γράψει, γιατί είναι αληθινό».
Το «αγρίμι του ορφανοτροφείου έκανε κάτι μοναδικό, είπε με τη σειρά του ο κ. Ελισάφ. «Μετατράπηκε σε μανιώδη συλλέκτη, άοκνο ερευνητή της ιστορίας και του πολιτισμού μας, κατάφερε να διασώσει κειμήλια, να ανακαλύψει ιστορικά ντοκουμέντα, να καταγράψει μοναδικές ιστορίες. Τίποτα από αυτά δεν κράτησε για τον εαυτό του. Τα μοιράστηκε και τα μοιράζεται όλα με το κοινό. Αυτό είναι το μεγαλείο ψυχής», πρόσθεσε.
Δε σταματούσαν τα χειροκροτήματα, όταν τον λόγο πήρε ο Φώτης Ραπακούσης, ο οποίος συγκινημένος ευχαρίστησε τον κόσμο που βρέθηκε στο Πνευματικό Κέντρο.
«Υπάρχουν εδώ άνθρωποι που με έκαναν όλα αυτά τα χρόνια να καταλάβω ότι στον δρόμο της αναζήτησης, της έρευνας και επαναπατρισμού των κειμηλίων, δεν ήμουν μόνος. Ο κόσμος μας γίνεται πιο όμορφος όταν τον μοιραζόμαστε», τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ αναφέρθηκε στην ανάρτησή του σε κοινωνικό δίκτυο, που αποτέλεσε και την αφορμή για το βιβλίο. Ήταν η ανάρτηση που περιέγραφε την αναζήτηση και τελικά τον εντοπισμό του παιδικού του φίλου Διονύση, ο οποίος επίσης βρέθηκε στην εκδήλωση και είναι ένας ακόμη ήρωας του βιβλίου.
Τους λόγους που τον οδήγησαν να γράψει το «Πικρό Γάλα» ανέφερε με γλαφυρό τρόπο ο Μένιος Σακελλαρόπουλος, σημειώνοντας πως πρόκειται για «ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία της Ελλάδας, στα χρόνια της βασιλείας, της δικτατορίας και της Μεταπολίτευσης. Μια αληθινή ιστορία, μέσα από τα μάτια του “αγριμιού” της Ηπείρου, που συγκλονίζει και τον πιο ψυχρό αναγνώστη».
Ο ίδιος περιέγραψε τον τρόπο που ανακοίνωσε στον κ. Ραπακούση την απόφασή του να γράψει το βιβλίο, αλλά και τις ημέρες που πέρασαν μαζί, μιλώντας και πίνοντας τσίπουρο.
«Όταν ξεκίνησα το ταξίδι μου στην λογοτεχνία πριν από 14 χρόνια, ήξερα ότι μπορώ να ζήσω πολλές ιστορίες. Ποτέ, ποτέ, ποτέ δεν πίστευα ότι θα φτάσω σε μια τέτοια ιστορία, η οποία μου διέλυσε τα σωθικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για το «Πικρό Γάλα» μίλησαν, επίσης, η προϊσταμένη της Eφορείας Aρχαιοτήτων Άρτας, διδάκτωρ Aρχαιολογίας Bαρβάρα Παπαδοπούλου και ο πρώην βουλευτής Iωαννίνων, φιλόλογος Mιχάλης Παντούλας, ενώ την εκδήλωση επένδυσε μουσικά ο Δημήτρης Yφαντής.

Σχετικά άρθρα

Πρωτοφανής κοσμοσυρροή

Μ. Σακελλαρόπουλος: «Ήρωες είναι και αφανείς άνθρωποι»

Γεωργία Χαλάτση

«Πικρό γάλα» με πρωταγωνιστή τον Φ. Ραπακούση (κλήρωση αντιτύπων)