ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Δ.. Δημητρίου: «Χρειάζεται ευελιξία και σχέδιο ανασυγκρότησης»

Γενναίες αποφάσεις για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που παραμένει απροστάτευτη και χωρίς προοπτική, ζήτησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων δρ. Δημήτρης Δημητρίου από τους υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν σε σύσκεψη των παραγωγικών φορέων, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιάννενα.

Ενώπιον του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, αρμόδιου για θέματα ιδιωτικών επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρου Πρωτοψάλτη και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, δίνοντας έμφαση και σε τοπικά ζητήματα.
«Δυστυχώς σήμερα, αυτή η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας ψάχνει τους δρόμους επιβίωσης και ανάπτυξης, απροστάτευτη και εγκλωβισμένη από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας αλλά και από ένα λάθος μίγμα πολιτικής. Καμία μέχρι σήμερα έρευνα δεν αποτυπώνει συνθήκες ανατροπής του κλίματος προς μια κατεύθυνση ασφάλειας, ισορροπίας και αναπτυξιακής προοπτικής των επιχειρήσεων», σημείωσε ο κ. Δημητρίου.
Αναγκαία συνθήκη για μια αναπτυξιακή προοπτική των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, είναι η μείωση του ΦΠΑ και του μη μισθολογικού κόστους, η κατάργηση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος, η γενναία ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων και η τροποποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού με υποχρεωτική συμμετοχή των τραπεζών, αλλά και η διεύρυνση της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η συμμετοχή τους στα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα χωρίς αστερίσκους, η ουσιαστική αντιμετώπιση του κόστους λειτουργίας.
«Χρειάζεται ευελιξία και σχέδιο ανασυγκρότησης της επιχειρηματικότητας», σημείωσε ο κ. Δημητρίου και πρόσθεσε πως, λόγω των καθυστερήσεων στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, δημιουργείται μια άναρχη, αποσπασματική ανάπτυξη, που παράγει ανισότητες.
«Απαιτείται και απαιτούμε τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, στοχευμένο στην πραγματική ανάπτυξη, που θα καλύψει όλα τα κενά και βέβαια θα είναι αποτέλεσμα μιας πλατιάς επιχειρηματικής συμμαχίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, καλώντας την πολιτική ηγεσία να αντιληφθεί τα προβλήματα που βιώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις ραγδαίες αυξήσεις της ενέργειας, τον αποκλεισμό τους από χρηματοδοτικά εργαλεία και την ιδιοπαραγωγή ενέργειας, αλλά και τις καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρου από την πολιτεία.
«Πρέπει να ξεπεράσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος», τόνισε και έθεσε το ζήτημα που αφορά τη λειτουργία των Βιομηχανικών Περιοχών, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, που, αντί να βελτιώσει το πλαίσιο, «κατάφερε να αναγορεύσει την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ (του Ομίλου Πειραιώς) στο μοναδικό ιδιωτικό μονοπώλιο που επιβάλει όρους, χρεώσεις και κανόνες λειτουργίας των εγκατεστημένων, χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου από τους χιλιάδες ιδιοκτήτες γης και εγκαταστάσεων, στις ήδη λειτουργούσες ΒΙΠΕ».

Σχετικά άρθρα

Δ. Δημητρίου: «Μαζί να πάμε ξανά μπροστά»

Δ. Δημητρίου: «Έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να πάμε ξανά μπροστά»

Γεωργία Χαλάτση

Μήνυμα επιστροφής η παρουσία στην ομιλία του Δ. Δημητρίου