ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Είδος εν ανεπαρκεία τα μικρά ακίνητα

Δεν επαρκούν τα μικρά ακίνητα που διατίθενται προς πώληση στην αγορά των Ιωαννίνων ώστε να καλυφθεί η ζήτηση, η οποία παραμένει μεγάλη, παρά τις οικονομικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία και ακρίβεια.

Η ζήτηση κυρίως σε μικρά ακίνητα, δηλαδή δυάρια διαμερίσματα ή γκαρσονιέρες, καθώς και για μεγαλύτερα ακίνητα που μπορούν να «διαμερισματοποιηθούν», είναι τεράστια, όμως η αγορά δε διαθέτει τέτοια ακίνητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Ιωαννίνων Θεόδωρο Μπάσιο.
Η ζήτηση αυτή, μάλιστα, δικαιολογείται εν μέρει και από τον μεγάλο αριθμό φοιτητών, που όχι μόνο ενοικιάζουν σπίτια, αλλά πολλές οικογένειες επιλέγουν να επενδύσουν σε ένα ακίνητο μέσω της αγοράς.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μπάσιο, το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που αναμένεται να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα, θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση σε μια περιοχή που δεν έχει ακίνητα και η οικοδομική δραστηριότητα δεν κινείται στον βαθμό που να εξασφαλίζει την κάλυψη της ζήτησης. Την ίδια ώρα βέβαια, και αυτό ενδεχομένως να αποτελεί μια ακόμη αιτία για τη ζήτηση στην αγορά ακινήτων, είναι η αύξηση των ενοικίων, που μεσοσταθμικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια ανέρχεται στο 40%.

Νέα εξαπάτηση από «μεσίτη»

Μία ακόμη περίπτωση εξαπάτησης έφτασε στον Σύλλογο Μεσιτών Ιωαννίνων πριν από λίγες ημέρες, καθώς μια κοπέλα, μέσω του διαδικτύου, πείστηκε να δώσει περί τα 1300 ευρώ για εγγύηση, ενοίκιο και «μεσιτική» αμοιβή σε κάποιον που είδε την ανάρτησή της για ενοικίαση διαμερίσματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή», σημείωσε ο κ. Μπάσιος, προσθέτοντας πως σύντομα ο Σύλλογος θα συστήσει Πειθαρχικό Συμβούλιο Μεσιτών, στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων, που θα στελεχώνεται και από Πρωτοδίκη δικαστή, ώστε να καταφεύγουν όσοι έχουν έννομο συμφέρον. «Θα προσπαθήσουμε να απαλείψουμε την παρα – μεσιτία, ώστε ο κόσμος να μην πέφτει θύμα τέτοιων επιτήδειων», τόνισε και κάλεσε τους ενδιαφερόμενοyς να απευθύνονται σε μεσίτες, που είναι εγγεγραμμένοι στο εμπορικό μητρώο και ισχύει η άδεια τους.

Σχετικά άρθρα

Με αφορμή το δημόσιο «παράπονο» του κ. Παρτσαλάκη

Σπύρος Ζαφείρης

Διαθέσιμα, αλλά «τσιμπημένα» τα διαμερίσματα

Σε «ομηρία» πωλητές, αγοραστές και μεσίτες

Γεωργία Χαλάτση