ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Στη… φόρα 423.000 τετραγωνικά και έπεται συνέχεια

Τη δυνατότητα σημαντικής μείωσης των ανταποδοτικών τελών αναμένεται να δώσει στον δήμο Ιωαννιτών η ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκάλυψης των «κρυμμένων» τετραγωνικών στους δήμους.

Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των έως τώρα στοιχείων, που εμφανίζουν τον δήμο Ιωαννιτών στην 1η δεκάδα των δήμων στους οποίους έχουν αποκαλυφθεί έως τώρα τα περισσότερα τετραγωνικά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» και τα στοιχεία που παρουσιάζει σε σχετικό πίνακα, η βάση επιβολής των δημοτικών τελών του δήμου Ιωαννιτών έχει αυξηθεί κατά 32%, με την αθροιστική επιφάνεια των ακινήτων να αυξάνει κατά 423.616 τ.μ., από 1.330.682 τ.μ. που εμφανίζονταν μέχρι τώρα στον ΔΕΔΔΗΕ, σε 1.754.298 τ.μ. όπως δηλώθηκαν οικειοθελώς από τους ιδιοκτήτες τους.
Με δεδομένο, μάλιστα, πως η προθεσμία για τη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών στους δήμους, όπως και για την τακτοποίηση των αυθαίρετων χώρων (ημιυπαίθριων κ.λπ.) μέσω της πλατφόρμας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, εκπνέει στο τέλος Σεπτεμβρίου, είναι βέβαιο πως τα «κρυμμένα» τετραγωνικά που θα αποκαλυφθούν, θα είναι ακόμη περισσότερα.
Εν αναμονή των τελικών στοιχείων τελεί και ο δήμος Ιωαννιτών, ώστε να δει τις δυνατότητες που θα έχει για να αρχίσει να κάνει τους υπολογισμούς του. «Ακριβή στοιχεία εμείς δε διαθέτουμε, αλλά αναμένουμε μία σημαντική αύξηση των τετραγωνικών, καθώς έως σήμερα έχουν κατατεθεί 25.000 αιτήσεις και αναμένεται να φτάσουν τις 30.000», ανέφερε στον Η.Α. ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, που δε θέλησε να προχωρήσει σε εκτιμήσεις για το πόσο μπορούν να μειωθούν τα τέλη τα επόμενα χρόνια.
«Θεωρητικά θα προκύψουν περισσότερα έσοδα και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να μειώσουμε περαιτέρω τα δημοτικά τέλη. Από την άλλη, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κορωνοϊός δημιούργησε νέα δεδομένα για τα έσοδα της χρονιάς που διανύουμε. Όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν, αλλά σίγουρα τα τετραγωνικά που θα αποκαλυφθούν μέσα από την πλατφόρμα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη όσα έχουμε υποσχεθεί», περιορίστηκε να πει.
Δεδομένου ότι σε αυτές τις επιφάνειες, οι οποίες για πρώτη φορά θα αποκαλυφθούν στα αρχεία των δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ, θα επιβληθούν αναδρομικά δημοτικά τέλη, δημοτικοί φόροι και τέλη ακίνητης περιουσίας από την 1/1/2020 και μετά, το ετήσιο έσοδο που θα προκύψει συνολικά για τους δήμους αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η «μοιρασιά» αυτού του ποσού θα εξαρτηθεί από τον όγκο των δηλώσεων που θα γίνουν ανά δήμο.
Όπως προκύπτει και από τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΚΕΔΕ μέσω της πλατφόρμας και τα οποία παρουσιάζει η «Καθημερινή», χρειάστηκαν μόλις έξι μήνες –εκ των οποίων οι τρεις ήταν οι μήνες της καραντίνας– για να αποκαλυφθούν περισσότερα από 36 εκατ. τ.μ. Ιδιοκτήτες ακινήτων που εμφανίζονταν στους δήμους της χώρας ότι είχαν συνολική επιφάνεια 102 εκατ. τετραγωνικών… θυμήθηκαν ότι λείπουν χώροι και αύξησαν την αθροιστική επιφάνεια των ακινήτων τους στα 138 εκατ. τετραγωνικά ή κατά 35%.
Δεδομένου ότι η ελάχιστη επιβάρυνση ανά τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται γύρω στο 1,3 ευρώ χωρίς το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται επί της αξίας του ακινήτου, η εκτίμηση για πρόσθετα ετήσια έσοδα τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ μπορεί να αποδειχθεί και μετριοπαθής, δεδομένου ότι υπάρχει ακόμη χρονικό περιθώριο 25 ημερών μέχρι την καταληκτική ημερομηνία. Το ότι οι Ελληνες ανταποκρίνονται την τελευταία στιγμή αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά: στις 22 Αυγούστου, είχαν αποκαλυφθεί περίπου 21 εκατ. αδήλωτα τετραγωνικά και μέσα σε μια εβδομάδα υποβλήθηκαν δηλώσεις από 600.000 ιδιοκτήτες, οι οποίοι και αποκάλυψαν επιπλέον 15 εκατ. τετραγωνικά.
Το ισχυρό κίνητρο που έχει ωθήσει περίπου 1,6 εκατ. ιδιοκτήτες να δηλώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους, είναι η διασφάλιση ότι δε θα επιβληθούν πρόστιμα για όλη την περίοδο μέχρι και το τέλος του 2019. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης απαλλάσσεται και από τα πρόστιμα αλλά και από τις προσαυξήσεις, οι οποίες φτάνουν ακόμη και στο 200% ειδικά για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.
Ειδικά μετά τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται αναζωπύρωση στο κύμα υποβολής αιτήσεων, ενώ εκτιμάται ότι τελικώς θα ανταποκριθούν πάνω από δύο εκατ. ιδιοκτήτες.

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών