ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Σε Γιάννενα και Μέτσοβο αντάμωσαν οι Βλάχοι

Με μεγάλη συμμετοχή επισήμων καλεσμένων και πλήθος θεατών πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα και το Μέτσοβο το 37ο Αντάμωμα των Βλάχων, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ).

Την Παρασκευή, πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, πλήθος κόσμου στην πόλη των Ιωαννίνων απόλαυσε την «πατινάδα» με επικεφαλής τη σημαία της ΠΟΠΣΒ, τους μουσικούς που ταξίδεψαν τους συμμετέχοντες στα μονοπάτια της παράδοσης και αντιπροσωπείες χορευτικών ομάδων που καταχειροκροτήθηκαν.
Κύριο μέλημα της Ομοσπονδίας, όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος Μιχάλης Μαγειρίας, είναι η ανάδειξη και η διατήρηση της μακραίωνης πολιτιστικής παράδοσης των Βλάχων ως πολιτισμικής έκφανσης του Ελληνισμού και υποχρέωσή τους η μεταλαμπάδευσή της στις νεότερες γενεές.
Πλήθος επίσημων καλεσμένων παρακολούθησε και χαιρέτισε τις εκδηλώσεις στα Γιάννενα και στο Μέτσοβο. Παραβρέθηκαν, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης η υφυπουργός και βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφαλά, ο Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος Παπαθωμάς, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος τιμήθηκε στο Μέτσοβο με αναμνηστική πλακέτα για την προσφορά του στον βλαχόφωνο Ελληνισμό, όλοι οι αντιπεριφερειάρχες Ηπείρου, οι δήμαρχοι Ιωαννιτών και Μετσόβου, καθώς και δήμαρχοι του Νομού Ιωαννίνων, ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Σεραφείμ Λιάπης, οι πρόξενοι Κορυτσάς Ν. Γιωτόπουλος και Μοναστηρίου Α. Βιδούρης, ο πρώην υπουργός Αντ. Μπέζας, ο πρέσβης ε.τ. Σταύρος Τσιέπας, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας κ.κ. Γιωτίκας και Πάλλας, ο αντιδήμαρχος Σερρών Γ. Ταϊρης και πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων Βλάχων από βαλκανικές χώρες, από Κορυτσά, Φιέρι, Βελιγράδι, Κρούσοβο και για πρώτη φορά από τη Βουλγαρία.
Χαιρετισμούς απέστειλαν ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, οι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας και Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας.
Τιμήθηκαν με αναμνηστική πλακέτα για την προσφορά τους στην παράδοση, ο τραγουδιστής της Ηπείρου Σάββας Σιάτρας και οι μουσικοί Κ. Ζέρβας και Α. Φασούλας.
Το Δ.Σ. της ΠΟΠΣ Βλάχων ευχαριστεί τον περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη και τον δήμαρχο Μετσόβου κ. Τζαφέα για την άριστη φιλοξενία των εκδηλώσεων του 37ου Ανταμώματος.

Σχετικά άρθρα

Σε Γιάννενα και Μέτσοβο το 37ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων

Σε Γιάννενα και Μέτσοβο το 37ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων

Στη Νάουσα τον Ιούλιο το 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων