ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

«Γλώσσα και Ενσυναίσθηση»… πίσω από τα σίδερα

Σε έναν ξεχωριστό χώρο, με μεγάλο συμβολισμό, στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα, θα πραγματοποιηθεί το 9ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» από 4 έως 7 Ιουλίου.

Το Θερινό Πανεπιστήμιο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την ελληνική αντιπροσωπεία του διεθνούς οργανισμού Cámara Internacional de Escritores & Artistas CIESART (Διεθνές Επιμελητήριο Συγγραφέων και Καλλιτεχνών), που εδρεύει στη Βαρκελώνη, και με το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris),
Το 9ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο «Γλώσσα και Ενσυναίσθηση» με ενδεικτικές θεματικές: η ελληνική γλώσσα και η διδασκαλία της σε διαπολιτισμικά περιβάλλοντα, οι βασικές αρχές της επικοινωνιακής προσέγγισης, η γλώσσα σε εποχές κρίσης, ο δημόσιος λόγος στην εποχή της πανδημίας, η επικοινωνία στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της τεχνολογίας, η ενσυναίσθηση και συναισθηματική νοημοσύνη, η λογοτεχνία και η τέχνη στην υπηρεσία της ενσυναίσθησης και λόγος, τέχνες και ετερότητα.
Το πρόγραμμα, ειδικά φέτος, απευθύνεται αποκλειστικά στους κρατούμενους του Σωφρονιστικού Καταστήματος Νέων Αυλώνα, καθώς επίσης σε υπαλλήλους του καταστήματος, εκπαιδευτικούς του σχολείου των φυλακών και εθελοντές που συνδράμουν στο έργο του. Προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει πολιτιστικές δραστηριότητες, τηρουμένων πάντα των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Ιδρύτρια και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και associate του CHS – GR του Πανεπιστημίου Harvard, διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη.
Σε μήνυμά της, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου τονίζει πως ο θεσμός του Θερινού Πανεπιστημίου, εδώ και εννέα χρόνια, προσφέρει πρωτοποριακό περιεχόμενο γύρω από τη θεματική σχέση της ελληνικής γλώσσας με τον πολιτισμό και τον λόγο των Μ.Μ.Ε. διαμέσου της ανάπτυξης ποικίλων θεματικών προσεγγίσεων. «Η ανθρωπιστική διάσταση της φετινής πρωτοβουλίας επιβάλλει την αμέριστη υποστήριξη όλων μας καθώς και την παρότρυνση για τη συνέχιση ανάληψης αντίστοιχων πρωτοβουλιών που παρουσιάζουν σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο», τονίζει.
Τα προηγούμενα χρόνια το πρόγραμμα φιλοξενήθηκε στην Άνδρο, τη Σύρο, την Ύδρα και το Καστελλόριζο, και υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ελληνικό τμήμα), την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris), το Centre Culturel Hellénique του Παρισιού, το Instituto De Letras του Rio De Janeiro University, το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας, Καλών Τεχνών, Γλωσσών και Λογοτεχνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University, το Ίδρυμα Macquarie GreekStudiesFoundation, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας κ.ά.
Στο τηλεοπτικό σποτ της φετινής δράσης πρωταγωνιστεί ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Δημήτρης Καταλειφός, σε σκηνοθεσία Πάνου Μανωλίτση (ProductionHouse). Το σκίτσο της αφίσας του προγράμματος σχεδίασε ο Στάθης Σταυρόπουλος. Τη συνολική επιμέλεια του έντυπου υλικού του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου έχει αναλάβει η Βασιλική Κλείτσα από το Τμήμα Εκδόσεων – Τυπογραφείο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.