ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

«Φεστιβάλ των Δέντρων» με τέσσερις ακόμη δράσεις

Με δράσεις για μικρούς και μεγάλους συνεχίζεται στο Μουσείο Αργυροτεχνίας το «Φεστιβάλ των Δέντρων», που συνδιοργανώνουν η Αρτέον Εκδοτική, οι Μονάδες Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, το Εργαστήριο Οικολογίας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες «Τα μανιτάρια, ο θησαυρός του δάσους» από τον πρόεδρο του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Θανάση Ντίνο και «Δασικά πουλιά στην περιοχή της Ηπείρου» από τον πρόεδρο του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, βιολόγο Νίκο Μπούκα. Προλογίζει ο καθηγητής Οικολογίας του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων John Halley και συντονίζει ο δασολόγος-ορνιθολόγος Ρήγας Τσιακίρης.
Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, επίσης στις 12 το μεσημέρι, παιδιά, ηλικίας 6 έως 12 ετών θα λάβουν μέρος σε ένα εκπαιδευτικό εργαστήρι, αξιοποιώντας υλικά που μπορούν να βρουν στη φύση, με την καθοδήγηση του προσωπικού της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, ενώ θα έχει προηγηθεί παρουσίαση σχετικά με τη βλάστηση του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Τέλος, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, η Ομάδα Τέχνης «Αφηγηματικός Νους» θα παρουσιάσει σε παιδιά, ηλικίας 6 έως 10 ετών, το λαϊκό παραμύθι «Ο Δέντρος» από την προφορική παράδοση της Ηπείρου και τη διαδραστική αφήγηση «Η Κατάρα του Πεύκου», η οποία βασίζεται στο ομότιτλο ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου.
Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 2651064065 (καθημερινά εκτός Τρίτης, 10:00-17:00)
Στο Μουσείο Αργυροτεχνίας φιλοξενείται έως και τις 12 Δεκεμβρίου και έκθεση με 30 Εικαστικά Δέντρων «Αρτέον», από την εικονογραφημένη έκδοση «Τα δέντρα του τόπου μας» (Αρτέον Εκδοτική, 2021). Η έκθεση περιλαμβάνει ξυλόγλυπτα και έργα τέχνης από τις Συλλογές Θωμά Μπαλτά και Νίκου Όκκα, αρχαία ξύλινα μουσικά όργανα από τη Συλλογή Γιώργου Πολύζου και ξύλινα παραδοσιακά αντικείμενα καθημερινής χρήσης από το Μέτσοβο, ενώ «Ήχοι του Δάσους» από τον Peter Annear συνοδεύουν ακουστικά την έκθεση.

Και μία εκδήλωση στο Νησί

Εκτός από τις δράσεις στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μια εκδήλωση με τίτλο «Γνωριμία με τα δέντρα» στο Νησί των Ιωαννίνων, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι. Μια περιήγηση στη φύση και μια επαφή και γνωριμία με τα δέντρα με οδηγό την Καλλιόπη Στάρα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφήγηση του μύθου του «Ερυσίχθονα», που θα στηριχτεί στην αναπαράσταση του μύθου, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στον ιερό χώρο της Δωδώνης από την Καλλιόπη Άνθη (Σύμβουλος ψυχικής υγείας), επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και ενημέρωση για τη βιοποικιλότητα του τόπου, καθώς και παρατήρηση πουλιών με κιάλια.

Σχετικά άρθρα

Ντοκιμαντέρ και εικαστικό εργαστήρι στο «Φεστιβάλ των Δέντρων

Ηπειρωτικός Αγών

«Το Φεστιβάλ των Δέντρων» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Ένα φεστιβάλ με επίκεντρο τα δέντρα