ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Ένα φεστιβάλ με επίκεντρο τα δέντρα

Το «Φεστιβάλ των Δέντρων – Έμπνευση στην σκιά των δέντρων» διοργανώνεται στα Γιάννενα από το Σάββατο 5 Νοεμβρίου και για έναν περίπου μήνα, με στόχο να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τον πλούτο και την ποικιλία των δέντρων, αλλά και να αναδείξει την προσφορά των δέντρων και κατ’ επέκταση του δάσους στο περιβάλλον, στον άνθρωπο και σε όλες τις μορφές ζωής, ως συστατικού τόσο της φυσικής όσο και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Αρτέον Εκδοτική, τις Μονάδες Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, το Εργαστήριο Οικολογίας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), περιλαμβάνοντας δράσεις που θα υλοποιηθούν στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στο Καφεθέατρο «Ολυμπία» και στο Νησάκι.
Στο Μουσείο Αργυροτεχνίας θα φιλοξενείται έκθεση με 30 Εικαστικά Δέντρων «Αρτέον», από την εικονογραφημένη έκδοση «Τα δέντρα του τόπου μας» (Αρτέον Εκδοτική, 2021). Η έκθεση περιλαμβάνει ξυλόγλυπτα και έργα τέχνης από τις Συλλογές Θωμά Μπαλτά και Νίκου Όκκα, αρχαία ξύλινα μουσικά όργανα από τη Συλλογή Γιώργου Πολύζου και ξύλινα παραδοσιακά αντικείμενα καθημερινής χρήσης από το Μέτσοβο, ενώ «Ήχοι του Δάσους» από τον Peter Annear θα συνοδεύουν ακουστικά την έκθεση. Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα, με ένα μουσικό ταξίδι, από τους Δημήτρη Ζώνιο (βιολί), Κώστα Σηφάκη (βιόλα) και Μαρίνα Δημητριάδου (φαγκότο), για να ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου «Τα Δέντρα του τόπου μας», με ομιλητές τους εικαστικούς Θωμά Μπαλτά και Γιώργο Πολύζο, τον καθηγητή Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλη Νιτσιάκο, την ερευνήτρια-συγγραφέα Καλλιόπη Στάρα και τον εκδότη-συγγραφέα-εικαστικό Άρη Τσικοντούρη.
Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφηγήσεις παραμυθιών για τα Δέντρα του Κόσμου, για παιδιά ηλικίας 4-8 ετών, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας. Θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις στις 11 το πρωί και στις 12 το μεσημέρι από τη Μαρία Μαχαίρα, με συνοδεία μουσικής από τον Αντώνη Καρασταμάτη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2651064065 (10:00-17:00).
Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν, επίσης, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, χορωδίες, αφηγηματικά δρώμενα, προβολή ντοκιμαντέρ και δράσεις για παιδιά.
«Το Φεστιβάλ έχει ως έμπνευση την εικονογραφημένη έκδοση “Τα Δέντρα του Τόπου μας”, που αποτελεί το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης, συλλογικής έρευνας, μελέτης και συνεργασίας με τις τοπικές κοινότητες, που προστατεύουν και προστατεύονται από τα δάση, με την πλούσια βιοποικιλότητα και τη ζωογόνο παρουσία τους και μας διδάσκει “να μελετάμε τα δέντρα” και τα ευεργετήματά τους, χωρίς αλαζονεία, αλλά με περίσκεψη και γνώση! Η έκδοση αυτή αποτελεί ένα σπουδαίο εγχειρίδιο στα χέρια κυρίως των εκπαιδευτικών για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Σχετικά άρθρα

«Φεστιβάλ των Δέντρων» με τέσσερις ακόμη δράσεις

Ηπειρωτικός Αγών

Ντοκιμαντέρ και εικαστικό εργαστήρι στο «Φεστιβάλ των Δέντρων

Ηπειρωτικός Αγών

«Το Φεστιβάλ των Δέντρων» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας