ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Επίτιμοι καθηγητές δύο κορυφαίοι καρδιολόγοι

Σε επίτιμους καθηγητές του τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας θα αναγορεύσει το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τους καθηγητές Παθολογίας του Columbia University, Medical Center of New York (ΗΠΑ) κ.κ. Martin B. Leon και Jeffrey Warren Moses.

Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τον έπαινο των δύο καθηγητών θα αναγνώσει ο καθηγητής του τμήματος Ιατρικής Λάμπρος Μιχάλης και το ψήφισμα θα αναγνώσει η πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής, καθηγήτρια Άννα Μπατιστάτου. Την περιένδυση του τιμωμένων με την τήβεννο του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την επίδοση του τίτλων θα κάνει ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, αναπληρωτής καθηγητής Πέτρος Μαραγκός.
Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των Martin B. Leon με θέμα «The Odyssey of Developing a New Medical Therapy (TAVR) for an Old Disease (Aortic Stenosis)» και Jeffrey Warren Moses με θέμα «Interventional Cardiology as a Model for International Cooperation». Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση των ομιλιών.
Η τελετή θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα από τα μέλη της Καμεράτα, Ορχήστρας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό. Στις 6.30 το απόγευμα, το λεωφορείο του πανεπιστημίου, με αφετηρία την περιφέρεια, θα πραγματοποιήσει δρομολόγιο προς την Πανεπιστημιούπολη για διευκόλυνση όσων επιθυμούν να παραστούν στην τελετή.

Οι τιμώμενοι

O καθηγητής MartinB. Leon είναι καθηγητής Καρδιολογίας στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και Διευθυντής του Κέντρου Επεμβατικής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο New Presbyterian της Νέας Υόρκης. Είναι, επίσης, ο ιδρυτής του μεγαλύτερου παγκοσμίως συνεδρίου Επεμβατικής Καρδιαγγειακής Ιατρικής (TCT) και ομότιμος πρόεδρος του μεγαλύτερου μη κερδοσκοπικού Καρδιαγγειακού Ερευνητικού Ιδρύματος στον κόσμο, του CRF, που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη και στο οποίο εξακολουθεί να διευθύνει την έρευνα και εκπαίδευση.
Διακεκριμένος επιστήμονας και πρωτοπόρος στην επεμβατική καρδιολογία, ο καθηγητής Leon έχει υπάρξει ο κύριος ερευνητής σε περισσότερες από 50 κλινικές μελέτες, που έχουν διαμορφώσει την καθημερινή κλινική πρακτική όσον αφορά τη σύγχρονη αντιμετώπιση και θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η πλέον πρόσφατη συνεισφορά του στην κλινική έρευνα είναι η σειρά των μελετών PARTNER, που εξέτασε τη σημασία της διακαθετηριακής θεραπείας σε ασθενείς με στένωση της αορτικής βαλβίδας. Έχει συγγράψει από κοινού με άλλους διακεκριμένους επιστήμονες, περισσότερα από 2000 επιστημονικά άρθρα και ανακοινώσεις σε συνέδρια, που έχουν δημοσιευθεί στα πλέον έγκριτα και διεθνώς αναγνωρισμένα ιατρικά περιοδικά. Ως επεμβατικός καρδιολόγος, έχει πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια της ιατρικής του σταδιοδρομίας περισσότερες από 10.000 επεμβάσεις.
Έχει λάβει 20 διεθνή βραβεία για την προσφορά του και τις καινοτόμες μεθόδους του, ενώ ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο καθηγητής Martin Leon αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Yale και ολοκλήρωσε την πρακτική του άσκηση, καθώς και την ειδικότητά του στην παθολογία και στην καρδιολογία με υποτροφία στο Νοσοκομείο New Haven του πανεπιστημίου του Yale.
Είναι καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο Columbia. Διεθνώς αναγνωρισμένος επεμβατικός καρδιολόγος, έχει εκτελέσει πάνω από 20.000 επεμβάσεις, έχει συντάξει πάνω από 600 δημοσιεύσεις, ενώ έχει υπάρξει ο κύριος ερευνητής σε πολυάριθμες εθνικές και διεθνείς κλινικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της τοποθέτησης stent στις περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου, καθώς και της διακαθετηριακής αορτικής βαλβίδας.
Είναι διευθυντής του Επεμβατικού Καρδιαγγειακού Θεραπευτικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο Columbia, καθώς και διευθυντής στο Ιατρικό Κέντρο Εξειδικευμένων Καρδιακών Επεμβάσεων St. FrancisHeartCenter.
Το 2002 ήταν ο επικεφαλής ερευνητής στην πρώτη μεγάλη κλινική μελέτη που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες και η οποία απέδειξε τα τεράστια οφέλη από τη χρήση stents με δυνατότητα έκλυσης φαρμακευτικών ουσιών, γεγονός που οδήγησε στην επίσημη έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Σήμερα η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείται ευρέως στις περισσότερες αγγειοπλαστικές, που αφορούν στεφανιαίες αρτηρίες. Επίσης, ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κλινικής Μελέτης PARTNER, η οποία καθιέρωσε παγκόσμια την διαθετηριακή αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας σαν μέθοδο θεραπείας των ασθενών με στένωση της αορτικής βαλβίδας.
Ο καθηγητής Moses παραμένει επιστημονικά ενεργός στη συγγραφή και εφαρμογή πρότυπης επιστημονικής βιβλιογραφίας σε περίπλοκες και υψηλού κινδύνου επεμβατικές διαδικασίες.
Είναι, επίσης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη μελέτη cVAD Registry, η οποία εξετάζει τα αποτελέσματα της χρήσης διαδερμικών συσκευών κυκλοφορικής υποστήριξης. Η μελέτη αυτή έχει συμβάλλει σημαντικά στον εξορθολογισμό της χρήσης των παραπάνω συσκευών σε περιπτώσεις διενέργειας υψηλού κινδύνου στεφανιαίων επεμβάσεων, καθώς και στη θεραπεία ασθενών, που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή. Έχει προεδρεύσει και έχει δώσει πολυάριθμες ομιλίες σε πάρα πολλά συνέδρια που επικεντρώνονται στα ευρύτερα θέματα στεφανιαίων νόσων και δομικών επεμβατικών θεραπειών. Υπηρετεί ως συν-διευθυντής και επιστημονικός διευθυντής του Διακαθετηριακού Καρδιαγγειακού Θεραπευτικού Συνεδρίου (TCT), που αποτελεί το σημαντικότερο συνέδριο παγκοσμίως για την επεμβατική καρδιολογία. Είναι, ακόμη, μέλος σημαντικών ακαδημαϊκών συλλόγων και μέλος της ομάδας σύνταξης και κριτής σε πολλά επιστημονικά περιοδικά.

Σχετικά άρθρα

Εβδομάδα Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος