Άψογα ενδεδυμένοι και εν πλήρει απαρτία η διεύθυνση και το προσωπικό του εστιατορίου «Η Κωνσταντινούπολις»
ΙστορίεςΠαλιά ΓιάννεναΣε άσπρο-μαύρο

Εστιατόριο «Η Κωνσταντινούπολις»

Ο Παύλος Ευσταθίου θυμάται και γράφει για το εστιατόριο «Η Κωνσταντινούπολις», που στεγαζόταν εκεί όπου για δεκαετίες λειτουργούσε ο χειμερινός κινηματογράφος του Κώστα Μπίτα, «ΤΙΤΑΝΙΑ», αλλά και για άλλα καταστήματα που υπήρχαν στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο.
Κρίνοντας από τις τιμές του παρόντος τιμοκαταλόγου και κάνοντας μια σύγκριση με τις αντίστοιχες ενός σημερινού, διαπιστώνει κανείς, ότι δεν απέχουν και πολύ μεταξύ τους. οι μόνες διορθώσεις για τον ισχυρισμό αυτόν είναι η απάλειψη του τελευταίου μηδενικού και το κόμμα αμέσως μετά τον πρώτο αριθμό.

Το παλιό εστιατόριο «Η Κωνσταντινούπολις» του Θεόδωρου Τσέπου στεγαζόταν εκεί που αργότερα λειτούργησε επί σειρά δεκαετιών ο χειμερινός κινηματογράφος του Κώστα Μπίτα, «ΤΙΤΑΝΙΑ», πήρε δε το όνομά του από το πλησιέστερο ομώνυμο ξενοδοχείο.

Με την πάροδο των χρόνων τα νέα αφεντικά, Στάθης Δεύτος και Αλέξης Γεωργόπουλος, για λόγους χωρητικότητας επέλεξαν να μεταφέρουν την επιχείρησή τους στο ισόγειο του ξενοδοχείου «Αβέρωφ» που βρισκόταν στον ευρύτερο υπαίθριο χώρο του σημερινού ζαχαροπλαστείου «Διεθνές».

Αργότερα τη διεύθυνση του εστιατορίου ανέλαβαν οι πρώην σερβιτόροι, Δημήτρης Παππάς και Ανδρέας Αθανασόπουλος, που έμελλε να είναι και οι τελευταίοι υπεύθυνοι της επιχείρησης, αφού κατόπιν σύμφωνης γνώμης της δημοτικής αρχής αποφασίστηκε η ολοσχερής κατεδάφιση του οικοδομικού τετραγώνου που συμπεριελάμβανε, εκτός του ξενοδοχείου «Αβέρωφ» και του εστιατορίου, και άλλα παραπλήσια καταστήματα. Ο δήμαρχος Γρηγόριος Σακκάς, φρονίμως ποιών, έλαμψε διά της απουσίας του την ημέρα της κατεδάφισης, αφού φρόντισε να πείσει έτερο δημοτικό σύμβουλο, χρίζοντας τον δημαρχεύοντα, για να αποφύγει την μήνιν των ιδιοκτητών και ενοικιαστών.

Σε αυτό το οικοδομικό τετράγωνο υπήρχαν κατά καιρούς και άλλα καταστήματα όπως αυτό του Δημητρίου Φαρμάκη, ο οποίος αποχώρησε το 1946 και μετεφέρθηκε στην οδό Ανεξαρτησίας, το στιλβωτήριο και τα λαχεία των Σαββαΐδη-Λαζάνη, που πήγε στην οδό Αβέρωφ, το κουρείο του Γεράσιμου Καραμπουΐκη, παλαιού τερματοφύλακα του Αβέρωφ Ιωαννίνων που μετεφέρθη στην οδό 28ης Οκτωβρίου. Ομοίως στον ίδιο χώρο βρισκόταν και το εδωδιμοπωλείο του Παπαγεωργίου, το μυροπωλείο του Αθανάσιου Κοσκινά στην οδό Κάνιγγος, το προποτζίδικο του Παπαγεωργίου απέναντι από το Ρολόι, το φαρμακείο του Πουλή, το ψιλικατζίδικο του Τζούμα και το οπωροπωλείο του Τζιμογιάννη. Πιθανόν να υπήρχαν και άλλα καταστήματα κατά καιρούς, αλλά το συγκεκριμένο κείμενο φωτογραφίζει μια περίοδο με βάση τη μνήμη και μόνον αυτήν.

ΠΑΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ