ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σεραφείμ Λώλας: «Δεν υπάρχουν περιθώρια πειραματισμών»

Τη δημιουργία μιας Περιφέρειας που παράγει πλούτο, δημιουργεί θέσεις εργασίας, βελτιώνει την ποιότητα ζωής για τους πολίτες της και απαντά σ' όλες τις σύγχρονες προκλήσεις των καιρών, οραματίζεται ο Σεραφείμ Λώλας, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου».

Κίνητρο για τη συμμετοχή του η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και επιθυμία του να συμβάλει με τις γνώσεις του στα ζητήματα της ανάπτυξης της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σε ό,τι αφορά την κριτική ότι 21 χρόνια με τον Αλέξανδρο Καχριμάνη να έχει στα χέρια του τις τύχες του Νομού και της Ηπείρου, τονίζει πως σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, δεν υπάρχουν περιθώρια πειραματισμών.

Τι σας οδήγησε να θέσετε υποψηφιότητα σε αυτές τις περιφερειακές εκλογές. Ποιες οι προσδοκίες σας;

Ξεκίνησα να εργάζομαι ως αυτοαπασχολούμενος στον τομέα λογιστικών-συμβουλευτικών υπηρεσιών, βιώνοντας το άγχος, την αγωνία και την πίεση του ελεύθερου επαγγελματία. Ως ενεργό μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (τμήμα Ηπείρου) δεν αρκέστηκα μόνο σε προτάσεις, αλλά συμμετείχα και στις δράσεις που οργάνωσε ο επιστημονικός μου φορέας. Δίδαξα επί σειρά ετών ως εκπαιδευτής, σε τμήματα ενηλίκων. Μοιράστηκα μαζί τους, τους προβληματισμούς τους στην αναζήτηση-εύρεση μόνιμης και σταθερής εργασίας.
Εργαζόμενος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση άκουσα τη φωνή διαμαρτυρίας και τα «θέλω» των νέων. Υπηρετώντας σήμερα την τοπική αυτοδιοίκηση, ζω καθημερινά την αγωνία και το «τρέξιμο» του δημότη για να τακτοποιήσει τις υποθέσεις του, καθώς και τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι δημοτικοί υπάλληλοι για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Έχοντας βιώσει όλα αυτά, η υποψηφιότητά µου ως περιφερειακός σύμβουλος ήταν µία απολύτως συνειδητή επιλογή. Θεωρώ ότι όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στις αποφάσεις, που αφορούν την ζωή και την καθημερινότητά μας, πόσο μάλλον οι ηλικιακά νέοι άνθρωποι όπως εγώ. Γιατί ως νέος άνθρωπος – που αγαπώ τον τόπο μου και δεν πιστεύω ότι έχει αποκτήσει αυτά που δικαιούται – και για να είμαι συνεπής με τα πιστεύω μου, διαλέγω να προτείνω μεν, αλλά και να συμμετέχω στη λήψη των αποφάσεων για τον τόπο μου. Έχοντας όλοι μας ζήσει τα τελευταία χρόνια πρωτοφανείς καταστάσεις, επιδημίες, πολέμους, οικονομική και ενεργειακή κρίση και γνωρίζοντας πως οι άνθρωποι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (αιρετοί και μη) καλούνται καθημερινά να διαχειρίζονται και να επιλύουν προβλήματα, παρ’ όλες τις δυσκολίες που παρουσιάζονται, αποτέλεσε για μένα προσωπικά το εφαλτήριο για την απόφασή μου να είμαι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» και επικεφαλής τον Αλέξανδρο Καχριμάνη.
Η βασική μου προσδοκία είναι μία ευρεία και καθαρή νίκη του συνδυασμού «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» και η επανεκλογή του Αλέξανδρου Καχριμάνη. Σε ό,τι με αφορά, η δημιουργία μιας Περιφέρειας που παράγει πλούτο, δημιουργεί θέσεις εργασίας, βελτιώνει την ποιότητα ζωής για τους πολίτες της και απαντά σ’ όλες τις σύγχρονες προκλήσεις των καιρών.

Επιλέξατε να είστε υποψήφιος με την «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» με επικεφαλής τον σημερινό περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη. Έναν άνθρωπο, που έχει στα χέρια του 21 χρόνια τις τύχες του Νομού Ιωαννίνων αρχικά και όλης της Ηπείρου στη συνέχεια. Πώς απαντάτε στην κριτική ότι θα έπρεπε να είχε αποσυρθεί, αφήνοντας χώρο στην επόμενη γενιά;

Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, μέσα από την ενασχόλησή του µε τα κοινά, έχει αποδείξει ότι διαθέτει µία δυναμική προσωπικότητα και είναι ένας πολύ δραστήριος άνθρωπος. Όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποίησε πολύ σημαντικά έργα και έβαλε τις βάσεις για νέες παρεμβάσεις στο άμεσο μέλλον, ορισμένες από τις οποίες ξεπερνούν τα στενά όρια των αρμοδιοτήτων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και οι οποίες θα έχουν μεγάλη επιδραστικότητα στην ανάπτυξη της Ηπείρου. Έως και σήμερα, σε οτιδήποτε του έχει ανατεθεί, ανταπεξήλθε µε αποτελεσματικότητα. Είναι ο μόνος από τους υποψήφιους περιφερειάρχες με εμπειρία πολλών χρόνων, με επαφές και διασυνδέσεις, και τυγχάνει καθολικής αποδοχής απ’ όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου. Διαθέτει χαρακτηριστικά, όπως η αμεσότητά του με τον πολίτη και η οργάνωση, στοιχεία που βρίσκονται και στη δική µου ιδιοσυγκρασία. Αποφάσισα, λοιπόν, και εγώ να συμπορευθώ γιατί πιστεύω σε μια Περιφέρεια με αρμοδιότητες προς όφελος όλων των συμπολιτών μου.
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο σκέλος της ερώτησή σας, έχω να τονίσω ότι, τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, είναι πια συνείδηση στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, πως δεν υπάρχουν περιθώρια πειραματισμών. Το ερώτημα αυτό υπήρξε και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Την απάντηση έδωσε ο λαός της Ηπείρου, ο οποίος με την ψήφο του επανεξέλεξε τον κ. Καχριμάνη και μάλιστα με συντριπτικό ποσοστό.

Το βασικό σας αντικείμενο σπουδών είναι η περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη. Πώς θα κρίνατε το μοντέλο ανάπτυξης της Ηπείρου; Που θα πρέπει να στραφούμε τα επόμενα χρόνια;

Εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών (οικονομική και υγειονομική κρίση, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση) και των περιορισμένων οικονομικών πόρων, η υλοποίηση του υπάρχοντος μοντέλου ανάπτυξης υπήρξε πλημμελής. Παρ’ όλα αυτά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την επιτυχία της Περιφέρειας στη βελτίωση των οδικών υποδομών και επίλυση πολλών προβλημάτων, κυρίως του πρωτογενούς τομέα. Έτσι, μένει στη νέα περιφερειακή αρχή να κάνει πολλά, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση επενδυτών, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάδειξη των φυσικών τοπίων και ιστορικών μνημείων της Ηπείρου. Με άλλα λόγια, πρέπει να ξεκινήσουν οι διεργασίες δημιουργίας οικονομοτεχνικών επιτροπών, που θα εργαστούν για τη σύνταξη μελετών και την άμεση ένταξή τους στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης και την επιστροφή των νέων Ηπειρωτών στην πατρίδα, την ολοκλήρωση όλων των βασικών συγκοινωνιακών υποδομών (δρόμοι, λιμάνια), την αύξηση των παραγωγικών μονάδων του πρωτογενούς τομέα με έμφαση στην παραγωγή τοπικών προϊόντων Π.Ο.Π και στην προώθησή τους κυρίως στο εξωτερικό.

Αν οι πολίτες του Νομού επιλέξουν με την ψήφο τους να σας εκλέξουν στο περιφερειακό συμβούλιο, σε ποιον τομέα θα επιθυμούσατε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας;

Εύλογο είναι η δραστηριότητά μου να επικεντρωθεί στους τομείς εκείνους που γνωρίζω καλά, αλλά και μπορώ να προσφέρω, πρωτίστως λόγω της επιστημονικής μου ιδιότητας αλλά και της επαγγελματικής μου ενασχόλησης. Θέλω να πιστεύω ότι στα ζητήματα της ανάπτυξης της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μπορώ να φανώ χρήσιμος και εκεί θα επικεντρωθώ, εάν οι πολίτες του Νομού Ιωαννίνων με εμπιστευτούν και με τιμήσουν με την ψήφο τους, στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σχετικά άρθρα

Δ. Παπαγεωργίου: «Επιθυμώ να αφήσω και το προσωπικό μου στίγμα»

Αποστόλης Τζελέτας

Σοφία Μαρκούλα: «Τα Γιάννενα αξίζουν ό,τι καλύτερο»

Γεωργία Χαλάτση

Γ. Αρλέτος: «Προτεραιότητα ήταν και θα είναι οι δημότες»

Γεωργία Χαλάτση