ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δ. Δημητρίου: «Πρέπει να γίνουμε διεκδικητικοί»

Σημείο προς σημείο αποδομεί ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Δημήτρης Δημητρίου την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, χρεώνοντάς της μια πολιτική υπέρ των λίγων, ενώ με τα διαθέσιμα «όπλα» της θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά τις μεσαίες και χαμηλές εισοδηματικές κοινωνικές ομάδες.

Αντίστοιχη είναι η άποψή του και για την αντιμετώπιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει ανακατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, ώστε να μην τα καρπωθούν ελάχιστες επιχειρήσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις του για την ανάπτυξη του Νομού Ιωαννίνων, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και επισημαίνοντας την ανάγκη να γίνουμε διεκδικητικοί. Κάτι που ο ίδιος προτίθεται να κάνει και αυτός είναι και ο λόγος, που διεκδικεί την είσοδό του στη Βουλή.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε μια πλειοδοσία Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τους μισθούς. Ως άνθρωπος της επιχειρηματικότητας, κατά κύριο λόγο, πιστεύετε ότι η αύξηση των μισθών μπορεί να είναι το αντίδοτο στις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά σήμερα;

Κάθε αύξηση μισθών μπορεί να λειτουργήσει θετικά, ωστόσο στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία θεωρώ ότι δε θα σταθεί ικανή, με δεδομένο ότι έρχεται πολύ αργά και την ώρα που εργαζόμενοι και νοικοκυριά έχουν δεχθεί μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους μέσω της αισχροκέρδειας στα βασικά αγαθά των super markets, της αύξησης της ενέργειας και των καυσίμων και του κόστους ζωής γενικότερα.
Άρα, όταν οι πολίτες των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων μετά βίας κάλυπταν τις ανάγκες τους πριν την αύξηση μέχρι το πρώτο 20ημερο, τώρα θα καλύπτουν τις ανάγκες τους για 2 ή 3 ημέρες παραπάνω ή έως και καμία, γιατί, όταν κάποιος από το εισόδημα του πλήρωνε για δανειακές υποχρεώσεις 150 ευρώ μηνιαίως και σήμερα καλείται να πληρώσει ακόμη και 275 ευρώ, αντιλαμβάνεστε ότι η αύξηση του μισθού απορροφάται αυτόματα από το τραπεζικό σύστημα.
Είναι πολλά τα παραδείγματα που μπορούμε να παραθέσουμε για να αποδείξουμε ότι η αύξηση αυτή δε θα καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων, γι’ αυτό πιστεύω σε μια συνδυαστική πολιτική, που και το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή έβαλε στο τραπέζι, τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, τη μείωση του ειδικού φόρου των καυσίμων, το πλαφόν στις τιμές της λιανικής της ενέργειας, την πάταξη της αισχροκέρδειας, τη μείωση του κόστους της υγείας και μιας σειρά άλλων μειώσεων, για να λειτουργήσει πραγματικά θετικά η αύξηση των μισθών αλλά και από την άλλη να αυξηθεί ο τζίρος στις επιχειρήσεις μέσω της κατανάλωσης, αλλά και να ισορροπεί και η οικονομία της χώρας μέσω των εσόδων του κράτους από την είσπραξη του ΦΠΑ. Το βασικό και κύριο, όμως, είναι να επιστρέψουμε στις συλλογικές συμβάσεις, διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, διαμορφώνοντας ένα διαφορετικό από το σημερινό εργασιακό περιβάλλον.

Προσωπική σας θέση και θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι πως τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας απέτυχαν. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, που εσείς προτείνετε, θα φρενάρει την ακρίβεια;

Όταν ξέρετε πως βρίσκεστε μέσα σ’ έναν πόλεμο, αυτό που προσπαθείς πρώτα να κάνεις, είναι να θωρακιστείς και με όλα τα όπλα που διαθέτεις, να προσπαθήσεις να έχεις όσο γίνεται λιγότερες απώλειες.
Στον συγκεκριμένο «πόλεμο», η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποφασίσει να έχει περισσότερες απώλειες στις μεσαίες και χαμηλές εισοδηματικές κοινωνικές ομάδες και να διασώσει τους λίγους, ισχυρούς και εκλεκτούς της. Έχει σώσει και έχει αυξήσει τα έσοδα των τραπεζών, που ούτε φορολογεί, από τον Μάρτιο του 2020 συστηματικά έδωσε τη δυνατότητα στις μεγάλες αλυσίδες των super markets να δημιουργήσουν υπερκέρδη (γι’ αυτό είχαμε το προηγούμενο διάστημα και εξαγορές), αύξησε τους τζίρους των δυο – τριών εταιριών (χονδρεμπόρους), που προμηθεύουν με προϊόντα το 80% τα super markets και, τέλος, αύξησε τα έσοδα σε εταιρείες ενέργειας, στη ΔΕΗ και στις εταιρίες εμπορίας καυσίμων.
Αν προσθέσετε όλα αυτά τα υπερκέρδη, θα δείτε ότι μπορούσε να σώσει την ελληνική μεσαία και χαμηλή τάξη, χωρίς να πληγούν όλες οι παραπάνω εταιρίες και κλάδοι της οικονομίας, απλώς δεν είχαν τα δυσθεώρητα κέρδη, που έχουν ακόμη και σήμερα.
Άρα, λοιπόν, η κυβέρνηση δεν ήθελε να προχωρήσει έστω και σε μια πιλοτική δοκιμή για να δοκιμάσει κάποιες από τις προτάσεις μας, δεν μπορεί λοιπόν να υιοθετείς αυτόματα και χωρίς έστω, μέσω μιας πιλοτικής δοκιμής, ένα μοντέλο που ωφελεί μόνο τους λίγους που γνωρίζεις από την αρχή ποιος θα χαθεί από τον «πόλεμο».
Η ΝΔ δεν πιστεύει στη ρύθμιση του καπιταλισμού υπέρ των πολλών, είναι υπέρ της ασυδοσίας, δε σέβεται και δεν πιστεύει τις έννοιες της κοινωνικής δικαιοσύνης και του κοινωνικού κράτους και αισχροκερδεί και η ίδια μέσω των φόρων έναντι της μεσαίας τάξης, όπως άλλωστε και οι εκλεκτοί της που τη στηρίζουν.

Μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης διοχετεύτηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα κονδύλια δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά παρ’ όλα αυτά η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν κατάφερε να τα εκμεταλλευτεί. Είναι μόνο ευθύνη της κυβέρνησης ή υπάρχουν και δομικά προβλήματα και στρεβλώσεις στις ίδιες τις επιχειρήσεις, που δεν επιτρέπουν να έχουν πρόσβαση;

Ως Επιμελητήρια, όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και προσωπικά ως επιχειρηματίας και μικρομεσαίος, έχω τονίσει ότι μόνο 6 στις 100 μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατορθώνουν να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια μέσω ΕΣΠΑ και η κυβέρνηση σήμερα αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, την εποχή που βρισκόταν στην κυβέρνηση, δε σεβάστηκαν την αγωνία του μικρομεσαίου, που παλεύει καθημερινά και μέσα στις τρίτες κρίσεις που βίωσε τελευταία.
Σύμφωνα με τη τελευταία ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 381 επενδυτικά σχέδια στο δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», τα οποία έχουν συνολικό προϋπολογισμό 12,12 δισ. ευρώ.
Από τα 381 επενδυτικά σχέδια, τα 230 έχουν κατατεθεί από πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 2,73 δισ. ευρώ. Δηλαδή ένα ποσό πάνω από 9 δισ. ευρώ κατευθύνεται σε 151 μεγάλες επιχειρήσεις και μόλις 2,73 δισ. σε 230 μικρομεσαίες.
Θα μπορούσαν, ξέρετε, να υπαχθούν δεκάδες χιλιάδες περισσότερες επιχειρήσεις στα προγράμματα του Ταμείου. Επιχειρήσεις που η επιβίωση τους μπορεί να εξαρτάται από μικροχρηματοδοτήσεις έως 25.000 ευρώ.
Το βασικότερο όμως είναι η εφαρμοζόμενη πολιτική από την κυβέρνηση, γι’ αυτό και σήμερα θεωρώ ότι το μήνυμα πρέπει να είναι ένα, αυτό της επανεξέτασης της κατεύθυνσης των κοινοτικών πόρων, και του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Αν υπάρξει πολιτική απόφαση, τότε αυτά τα κονδύλια μπορούν πράγματι να αξιοποιηθούν και για τη διάσωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στόχευση που σήμερα ουσιαστικά δεν υπάρχει.

Για τον Νομό Ιωαννίνων, λόγω της αναπτυξιακής του υστέρησης και της γεωγραφικής του θέσης, πιστεύετε ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιο ειδικό καθεστώς, είτε με τη χορήγηση κινήτρων είτε απαλλαγών;

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι μεγάλο και μαζί μπορούμε να πάμε ξανά μπροστά.
Χρειαζόμαστε ειδική μελέτη με συγκεκριμένες αποφάσεις και προτάσεις για το φυσικό αέριο, δεν μπορεί ο Νομός Ιωαννίνων να συνεχίσει να βρίσκεται εκτός σύνδεσης ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να συνδέονται 2.000 συνολικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Για την τουριστική ανάπτυξη χρειαζόμαστε τον ενιαίο φορέα τουρισμού σε ευρωπαϊκά πρότυπα, οι ορεινοί μας όγκοι να συμπεριλαμβάνονται σε ένα ειδικό πρόγραμμα, που το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με το Οικονομικών, θα διαθέτει στοχευμένα voucher διακοπών στους πολίτες για διακοπές αποκλειστικά στις ορεινές περιοχές 12 μήνες τον χρόνο.
Χρειάζεται ένταξη των επιχειρήσεων των ορεινών όγκων σε ειδικό φορολογικό καθεστώς και ειδικό τιμολόγιο στην ενέργεια, στα καύσιμα και τις ασφαλιστικές εισφορές για να μπορέσουν να διατηρηθούν οι οικογενειακές επιχειρήσεις αλλά και να αναπτυχθούν και άλλες.
Σχέδιο ειδικών κινήτρων με μειωμένους δείκτες ΦΠΑ, με απαλλαγή φορολόγησης για τα τρία πρώτα έτη, σε όσους νέους επιθυμούν να ιδρύσουν επιχειρήσεις σε περιοχές όπως το Ζαγόρι, το Πωγώνι και τα Τζουμέρκα, για να δυναμώσουν οι τοπικές κοινωνίες και να αποφύγουμε την ερημοποίηση των περιοχών μας.
Αναδιάρθρωση της παραγωγής και των καλλιεργειών μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό ανασύστασης σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Με επανασχεδιασμό του χάρτη του πρωτογενούς τομέα στον Ν. Ιωαννίνων και ανάπτυξη των συλλογικών σχημάτων, με πραγματικά και χειροπιαστά κίνητρα.
Για τον πρωτογενή τομέα, να φρενάρουμε την κατρακύλα του, να μη χαθεί άλλο ζωικό κεφάλαιο, να προστατευτούν τα αγροτικά εισοδήματα σε βάθος 5ετίας, να προστατευτεί η αγροτική γη από τα κοράκια των Τραπεζών και τα fund.
Να στηριχθούν με ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να αναπτύξουν τις μονάδες του και να προχωρήσουν σε εξαγωγές των προϊόντων τους να γίνουν ανταγωνιστικές.
Σύνδεση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με την επιχειρηματικότητα. Δεν μπορεί άλλο να συνεχίζεται η λειτουργία του Πανεπιστημίου χωρίς ταυτόχρονη διαβούλευση με τον επιχειρηματικό κόσμο, με τμήματα σχολών που χρειάζεται ο Ν. Ιωαννίνων, που θα κρατήσει τα νέα παιδιά στον τόπο τους και θα δώσει την προστιθέμενη αξία στις επιχειρήσεις για να πάνε βήματα ανάπτυξης μπροστά, με δημιουργία θερμοκοιτίδων νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων για να δημιουργήσουν οι νέοι άνθρωποι στον τόπο τους.
Οι νέες υποδομές στο οδικό δίκτυο πρέπει να είναι προτεραιότητα διεκδίκησης, οδικά δίκτυα που θα αναβαθμίζουν τα χωριά του Ν. Ιωαννίνων, που θα μειώσουν τις αποστάσεις, που θα τονώσουν τους δήμους μας, που θα τους ζωντανέψουν και θα τους αναπτύξουν και που θα δώσουν με τα ψηφιακά δίκτυα τη δυνατότητα digital nomads να εργάζονται από οποιοδήποτε σημείο του Νομού μας.

Αρκούν τα κίνητρα αυτά για να υπάρξει ανάπτυξη, όταν η περιοχή μας δε διασυνδέεται με αγωγό φυσικού αερίου, όταν δεν υπάρχει προοπτική σιδηροδρομικής σύνδεσης και με λειψές οδικές υποδομές;

Ξέρετε, οι επερχόμενες εκλογές αποτελούν αναμφίβολα το βαρόμετρο μιας νέας εποχής, όπου οι πολίτες δεν επιζητούν άλλη μια “χούφτα” βουλευτών που θα καταλάβει καρέκλες, αλλά ανθρώπους χωρίς εξαρτήσεις. Άτομα που μπορούν να σταθούν απέναντι στις προκλήσεις και θα λογοδοτούν αποκλειστικά στους πολίτες.
Γι’ αυτό σας απαντώ ευθέως, τίποτα δεν μπορεί να μας είναι ποτέ αρκετό, ωστόσο είναι η βάση μιας συζήτησης για τη διατήρηση της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης της αλλά και της ανάπτυξης συνολικότερα περιοχών του Ν. Ιωαννίνων, που σήμερα απειλούνται από μαρασμό και εγκατάλειψη.
Πρέπει να καταθέσουμε, όπως σας ανέλυσα μερικές από αυτές, στοχευμένες προτάσεις μέσω συγκεκριμένου αναπτυξιακού πλάνου, να γίνουμε διεκδικητικοί, αυτό προτίθεμαι να κάνω την επόμενη ημέρα και είναι το στοίχημα μου για να πάμε ξανά μπροστά τον Ν.Ιωαννίνων.

 

Σχετικά άρθρα

Δ. Δημητρίου: «Μαζί να πάμε ξανά μπροστά»

Δ. Δημητρίου: «Έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να πάμε ξανά μπροστά»

Γεωργία Χαλάτση

Μήνυμα επιστροφής η παρουσία στην ομιλία του Δ. Δημητρίου