ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πολύτιμο «όπλο» στη μάχη ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύτιμο «όπλο» στη μάχη ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα, που απειλούν όχι μόνο σκύλους συντροφιάς ή εργασίας, όπως οι ποιμενικοί, αλλά και υπό εξαφάνιση αρπακτικά πουλιά, όπως οι γύπες, αποτελούν οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα.

Με πρωτοβουλία των υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η 22α Φεβρουαρίου έχει ανακηρυχθεί ως Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων και στο πλαίσιο αυτό ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και -ως κεντρική εκδήλωση- ημερίδα στην πόλη των Ιωαννίνων, παρουσία του υφυπουργού Γιώργου Αμυρά.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, έγιναν παρουσιάσεις για το πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων στη χώρα μας, τη νομοθεσία, τα έργα που έχουν υλοποιηθεί για την καταπολέμησή του, αλλά και τα αποτελέσματα της δεκαετούς δράσης των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων στη χώρα μας. Από την πλευρά του, ο κ. Αμυράς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αυστηροποίηση της νομοθεσίας, που δίνει πλέον τη δυνατότητα στους φύλακες των προστατευόμενων περιοχών να ασκούν προανακριτικά καθήκοντα.
Σύμφωνα με τα στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ, που έχει θέσει σε προτεραιότητα το ζήτημα αυτό, το έγκλημα της τοποθέτησης δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι μια πληγή που μαστίζει την άγρια ζωή της χώρας και έχει οδηγήσει πολλά είδη, όπως τα πτωματοφάγα αρπακτικά πουλιά, στο χείλος της εξαφάνισης, ενώ μεγάλη είναι και η επίπτωσή τους στους σκύλους εργασίας, προκαλώντας σημαντική οικονομική ζημιά στη δραστηριότητα της παραδοσιακής κτηνοτροφίας.
Τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση το 2020 λόγω της πανδημίας και των περιορισμών πιθανά, κάθε χρόνο εντοπίζονται περί τις 60 με 65 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι μισές αφορούν άγρια ζώα και οι υπόλοιπες οικόσιτα. Ωστόσο, όπως τονίστηκε, οι περιπτώσεις που εντοπίζονται, εκτιμάται πως είναι μόλις η «κορυφή του παγόβουνου», δηλαδή το 10%, άρα το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο.
Οι δύο πρώτοι εκπαιδευμένοι σκύλοι αποκτήθηκαν στη χώρα μας στις αρχές του 2014 με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και του WWF Ελλάς αντίστοιχα. Το 2016 ακολούθησε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, που απέκτησε τους πρώτους του σκύλους, σε συνεργασία με την Α΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης & Δωδεκανήσου, ενώ ο ΟΦΥΠΕΚΑ, το 2022, ενέταξε στο δυναμικό του επτά σκύλους ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, που, μαζί με τους χειριστές τους, συγκροτούν τις Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ). Έτσι, ο συνολικός αριθμός των σκύλων που επιχειρούν πλέον στην χώρα, είναι 15 και, όταν οι τελευταίοι αποκτήσουν την πλήρη επιχειρησιακή τους λειτουργία, ένα μεγάλο τμήμα της χώρας, και ιδιαίτερα των προστατευόμενων περιοχών, θα καλύπτεται αποτελεσματικά.
Πριν την έναρξη της ημερίδας, η εκδήλωση περιελάμβανε επίδειξη προσομοίωσης έρευνας σκύλου από την Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Σκύλων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., σε κατάλληλο χώρο στους Ασπράγγελους, σε περιοχή ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Σχετικά άρθρα

Διημερίδα με διεθνείς συμμετοχές για τα δηλητηριασμένα δολώματα

Συντονιστής για την ανάπλαση των καμένων περιοχών ο Γ. Αμυράς

Νικητής από την καραμπόλα εδρών ο Ν. Έξαρχος – Εκτός Βουλής ο Γ. Αμυράς