ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Παράνομο κυνήγι αγριόγιδου στον Γράμμο

Ένα ακόμη περιστατικό λαθροθηρίας του σπάνιου και προστατευόμενου αγριόγιδου –και μάλιστα εν εξελίξει- καταγγέλλει ο Σύλλογος «Αγριόγιδο στα Βουνά».

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, ένας λαθροκυνηγός εισήλθε το πρωί από την Αλβανία στο ελληνικό έδαφος, στο όρος Γράμμος στην περιοχή του χωριού Πληκάτι Κόνιτσας, και περιφέρεται στο ενδιαίτημα του αγριόγιδου των Βαλκανίων στην περιοχή Σκοτάδι- Ροσντόλι, ιχνηλατώντας την περιοχή με κυνηγετικό σκύλο. Μάλιστα, ενώ βρισκόταν κοντά σε κοπάδι αγριόγιδων, πυροβόλησε τουλάχιστον μία φορά προς αυτά, χωρίς όμως, λόγω της αποστάσεως, να είναι γνωστό εάν είχε επιτυχία. Πιθανά να βρίσκονται και άλλοι λαθροθήρες μαζί του σε συγκεκριμένες θέσεις (καρτέρια).
Στη συγκεκριμένη περιοχή, στα βράχια πάνω από το χωριό Πληκάτι, στη συνοριακή γραμμή Ελλάδας- Αλβανίας, έχουν καταγραφεί και δημοσιοποιηθεί και άλλα παρόμοια περιστατικά. Το τελευταίο πέρυσι, στις 23 Αυγούστου 2021, συνοδευόμενο με μια φωτογραφία του λαθροκυνηγού με το σκοτωμένο αγριόγιδο φορτωμένο στο άλογο κατά την επιστροφή του από την Ελλάδα προς την Αλβανία.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Συλλόγου «Αγριόγιδο στα Βουνά», ο λαθροκυνηγός, από τη στιγμή που θα διακόψει το κυνήγι, χρειάζεται περίπου μία ώρα για να περάσει τα σύνορα και άλλες δύο ώρες και ίσως παραπάνω για να προσεγγίσει τα πιθανά χωριά στην Αλβανία από τα οποία πιθανότατα έχει εξορμήσει (Ραχόβη/ Rahove, Σταριά/ Starje και Ερσέκα/ Erseka).
«Επειδή η θήρευση στο συγκεκριμένο σημείο ατόμων του σπάνιου και προστατευόμενου είδους αγριόγιδο των Βαλκανίων (Rupicapra rupicapra balcanica) από λαθροκυνηγούς, εφορμώντας από την αλβανική επικράτεια, συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση, επειδή εξαιτίας αυτού του φαινομένου ο πληθυσμός του προστατευόμενου αυτού είδους έχει μειωθεί δραματικά και επειδή από την πλευρά της Ελλάδας, εξαιτίας του ανάγλυφου και της απόστασης και της πορείας του λαθροκυνηγού, δεν υπάρχουν περιθώρια επιτυχούς παρέμβασης για τη σύλληψή του, ο Σύλλογος «Αγριόγιδο στα Βουνά» καλεί να κινηθεί κλιμάκιο Θηροφυλακής ή Δασικής Υπηρεσίας ή Προστασίας Άγριας Ζωής και Προστατευόμενων Περιοχών ή Αστυνομία των αλβανικών αρμόδιων υπηρεσιών από τα αλβανικά χωριά προς την κατεύθυνση της ορεινής διάβασης στο όρος Γράμμος μεταξύ των χωριών Πληκατίου και Ερσέκας, προκειμένου να συλληφθεί ο δράστης (ή οι δράστες).
«Η άμεση ενέργειά σας θα βοηθούσε τα μέγιστα στην προστασία της άγριας ζωής και ειδικά την επιβίωση του εξαντλημένου από το έντονο λαθροκυνήγι πληθυσμού του σπάνιου και προστατευόμενου είδους αγριόγιδο των Βαλκανίων, που διαβιώνει στην ορεινή συνοριακή ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στο όρος Γράμμος», αναφέρει.

Σχετικά άρθρα

Επιχείρηση σωτηρίας για αγριόγιδο στους Ασπράγγελους

Οι ελπίδες στην ενεργοποίηση των αλβανικών αρχών

Αποστόλης Τζελέτας

Καταγγελία περιστατικού λαθροθηρίας αγριόγιδου εν εξελιξει