ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επιχείρηση σωτηρίας για αγριόγιδο στους Ασπράγγελους

Τραυματισμένο, από δαγκώματα ποιμενικών σκύλων, μεταφέρθηκε σε κτηνιατρείο ένα μικρό αγριόγιδο που εντοπίστηκε στην περιοχή «Κάμπος» των Ασπραγγέλων του Δήμου Ζαγορίου.

Το ζώο, που εκτιμάται πως είναι ηλικίας ενός με δύο ετών, εντοπίστηκε στις 11 το πρωί, με τους κατοίκους της περιοχής να καταφέρνουν να απομακρύνουν τα δύο σκυλιά και να ενημερώνουν τους αρμόδιους φορείς. Όπως ανέφερε, μιλώντας στο agon.gr ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Γιάννης Τσαπάρης, άμεσα κλήθηκαν η Θηροφυλακή, ο βιολόγος Χαρητάκης Παπαϊωάννου και τα στελέχη του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, που επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο και ενδιαφέρον για το άτυχο ζώο. Το αγριόγιδο μεταφέρθηκε σε κτηνίατρο στα Γιάννενα, που κατά καιρούς έχει περιθάλψει ξανά άγρια ζώα, και αναμένονται νεότερα για την κατάσταση της υγείας του. Πάντως, έφερε δύο δήγματα, ένα στη ραχοκοκαλιά και ένα στο αριστερό του πόδι.

Ο κ. Τσαπάρης ευχήθηκε να επιστρέψει σύντομα στο φυσικό του περιβάλλον, ενώ επεσήμανε πως είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι των Ασπραγγέλων συναντούν αγριόγιδο, παρόλο που συχνά έρχονται σε επαφή με άγρια ζώα, όπως αγριογούρουνα και ζαρκάδια.

Βέβαια παραμένει ερωτηματικό το πως το μικρό ζώο βρέθηκε στην περιοχή, καθώς συνήθως συναντάται βορειότερα, στην περιοχή του Γράμμου, αλλά ευχής έργον θα ήταν η παρουσία του να σημαίνει μια αύξηση του πληθυσμού του άγριου ζώου που βρίσκεται υπό απειλή, κυρίως από λαθροθήρες. «Μακάρι να υπάρχει αύξηση του πληθυσμού, γιατί αυτό θα σημαίνει ότι πιάνει τόπο η προσπάθεια κάποιων ανθρώπων, που έχουν δείξει ιδιαίτερο ζήλο για τον σκοπό αυτό. Μακάρι», σημείωσε ο κ. Τσαπάρης.

Σχετικά άρθρα

14.000 ευρώ για μνημείο στους Ασπράγγελους

Παράνομο κυνήγι αγριόγιδου στον Γράμμο

Στην εκκίνηση το 11ο Zagori Mountain Running