Δημοσίευμα σε ενημερωτικό portal της Αλβανίας για τη θανάτωση αγριόγιδου στον Γράμμο
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Οι ελπίδες στην ενεργοποίηση των αλβανικών αρχών

Μόνο η ανάληψη δράσης από τις αλβανικές αρχές φαίνεται να είναι ικανή για να μπει ένα τέλος ή έστω να περιοριστεί το φαινόμενο λαθροθηρίας αγριόγιδων στην περιοχή του Γράμμου, καθώς οι ελληνικές αρχές αδυνατούν να επέμβουν.

Αυτό φάνηκε για μια ακόμη φορά χθες, όταν μέλος του Συλλόγου «Αγριόγιδο στα Βουνά» εντόπισε κοντά στο Πληκάτι έναν λαθροκυνηγό, ο οποίος εισήλθε από την Αλβανία στο ελληνικό έδαφος στην περιοχή του χωριού Πληκάτι Κόνιτσας και σκότωσε ένα άτομο του σπάνιου και προστατευόμενου είδους θηλαστικού αγριόγιδο των Βαλκανίων (Rupicapra rupicapra balcanica), που συνηθίζει να βρίσκει καταφύγιο σε μια ορθοπλαγιά.
«Αυτή τη στιγμή (10.00 π.μ.) έχει φέρει και ένα άλογο (χρώματος καφέ) για να το φορτώσει και να το πάρει στην Αλβανία. Εκτιμάται ότι χρειάζεται περίπου μία ώρα για να περάσει τα σύνορα και άλλες δύο ώρες για να προσεγγίσει τα πιθανά χωριά στην Αλβανία, από τα οποία πιθανότατα έχει εξορμήσει (τα πιθανά χωριά είναι η Σταριά και Ερσέκα). Ωστόσο, είναι πιθανό να εξασκεί κτηνοτροφικό επάγγελμα και να παραμένει σε στάνη στο βουνό στην αλβανική επικράτεια. Το πιθανότερο είναι όμως ότι θα κατέβει με το κρέας και πιθανά το τρόπαιο (δέρμα και κεφάλι) φορτωμένα στο άλογο στα παραπάνω χωριά», ανέφερε στην ανάρτησή του στο facebook ο Σύλλογος «Αγριόγιδο στα Βουνά», προχωρώντας σε καταγγελία την ώρα που το περιστατικό λαθροθηρίας ήταν σε εξέλιξη και δίνοντας στη δημοσιότητα την εικόνα που μπόρεσε να αποτυπώσει το μέλος του συλλόγου με τη βοήθεια τηλεσκόπιου.
Αυτή τη φορά, ο Σύλλογος «Αγριόγιδο στα Βουνά» δεν μπήκε στη διαδικασία να ενημερώσει την Αστυνομία και τις δασικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, καθώς γνωρίζει από άλλα περιστατικά πως δεν υπάρχει δυνατότητα αντίδρασης, από τι στιγμή που το παράνομο κυνήγι συμβαίνει κατά κόρον στη συνοριακή γραμμή, όπου είναι δύσκολη η φύλαξη. «Από την εμπειρία από άλλες φορές, η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα στο συγκεκριμένο σημείο. Χρειάζεται μισή ώρα η ενεργοποίηση κάποιας υπηρεσίας, 1-1,5 ώρα να φτάσει κάποιος κοντά στο σημείο και 2 ώρες ποδαρόδρομο για να φτάσει εκεί που θανατώθηκε το αγριόγιδο», εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Χαρητάκης Παπαϊωάννου.
Ωστόσο, η εμπειρία της αδυναμίας παρέμβασης των ελληνικών αρχών, οδήγησε στην άμεση επικοινωνία με ανθρώπους στην άλλη πλευρά των συνόρων. «Φροντίσαμε να ενημερώσουμε τις υπηρεσίες, που θα μπορούσαν να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Έχοντας την εμπειρία από άλλα περιστατικά στο παρελθόν, ξέραμε με ποιους να επικοινωνήσουμε και είναι η πρώτη φορά που αυτή τη στιγμή υπάρχει απόσπασμα της Αστυνομίας που έχει κινηθεί στην περιοχή. Και να μη συλληφθεί ο δράστης, όλη αυτή η ενεργοποίηση νομίζουμε πως θα λειτουργήσει πολύ θετικά για να περιοριστεί αυτό το κακό», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, κάνοντας γνωστό πως μετά από μια πρώτη επικοινωνία με το γραφείο του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά, ακολούθησαν επικοινωνίες με μια μεγάλη περιβαλλοντική οργάνωση της Αλβανίας και με μέλη που έχουν διπλή υπηκοότητα και γνωρίζουν τη γλώσσα και ανθρώπους εκεί. Κι έτσι έγινε η ενεργοποίηση των αλβανικών υπηρεσιών.
Η ενεργοποίηση στην Αλβανία επιβεβαιώνεται και από ρεπορτάζ ΜΜΕ της γείτονας χώρας, τα οποία φιλοξενούν και σχετικές ανακοινώσεις που έγιναν για ενημέρωση της Αστυνομίας σε περίπτωση που κάποιος εντοπίσει ή έχει πληροφορίες για τον λαθροθήρα.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου «Αγριόγιδο στα Βουνά», πριν ανοίξουν τα σύνορα το 1991, στην περιοχή υπήρχαν πάνω από 50 αγριόγιδα, με τον πληθυσμό τους να μειώνεται μετά από επαναλαμβανόμενα περιστατικά θήρευσης στο συγκεκριμένο σημείο ατόμων αγριόγιδου από λαθροκυνηγούς. «Έως σήμερα αυτό το πρόβλημα του εισαγόμενου λαθροκυνηγίου είναι ένα μόνιμο κακό, που δε λύνεται με τίποτα. Αλλά πιστεύουμε ότι σήμερα είναι η αρχή για να μπει σε μια σειρά το ζήτημα», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Σχετικά άρθρα

Επιχείρηση σωτηρίας για αγριόγιδο στους Ασπράγγελους

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων η Δρακόλιμνη

Γεωργία Χαλάτση

Παράνομο κυνήγι αγριόγιδου στον Γράμμο