ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Καταγγελία περιστατικού λαθροθηρίας αγριόγιδου εν εξελιξει

Περιστατικό λαθροθηρίας αγριόγιδου εν εξελίξει καταγγέλλει μέσα από τον λογαριασμό του στο facebook ο Σύλλογος «Αγριόγιδο στα Βουνά», καλώντας τους αρμόδιους να επέμβουν άμεσα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, λαθροκυνηγός εισήλθε το πρωί από την Αλβανία στο ελληνικό έδαφος στο όρος Γράμμος στην περιοχή του χωριού Πληκάτι Κόνιτσας και σκότωσε ένα άτομο του σπάνιου και προστατευόμενου είδους θηλαστικού αγριόγιδο των Βαλκανίων (Rupicapra rupicapra balcanica). «Αυτή τη στιγμή (10.00 π.μ.) έχει φέρει και ένα άλογο (χρώματος καφέ) για να το φορτώσει και να το πάρει στην Αλβανία. Εκτιμάται ότι χρειάζεται περίπου μία ώρα για να περάσει τα σύνορα και άλλες δύο ώρες για να προσεγγίσει τα πιθανά χωριά στην Αλβανία, από τα οποία πιθανότατα έχει εξορμήσει (τα πιθανά χωριά είναι η Σταριά και Ερσέκα). Ωστόσο, είναι πιθανό να εξασκεί κτηνοτροφικό επάγγελμα και να παραμένει σε στάνη στο βουνό στην αλβανική επικράτεια. Το πιθανότερο είναι όμως ότι θα κατέβει με το κρέας και πιθανά το τρόπαιο (δέρμα και κεφάλι) φορτωμένα στο άλογο στα παραπάνω χωριά», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Σύλλογος «Αγριόγιδο στα Βουνά»
Επειδή η θήρευση στο συγκεκριμένο σημείο ατόμων αγριόγιδου από λαθροκυνηγούς, εφορμώντας από την αλβανική επικράτεια, συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση και επειδή εξαιτίας αυτού του φαινομένου ο πληθυσμός του προστατευόμενου αυτού είδους έχει μειωθεί δραματικά και επειδή από την πλευρά της Ελλάδας εξαιτίας του ανάγλυφου και της απόστασης και της πορείας του λαθροκυνηγού δεν υπάρχουν περιθώρια επιτυχούς παρέμβασης για τη σύλληψή του, ο Σύλλογος «Αγριόγιδο στα Βουνά» παρακαλεί να κινηθεί κλιμάκιο θηροφυλακής ή δασικής υπηρεσίας ή προστασίας άγριας ζωής και προστατευόμενων περιοχών ή αστυνομία των αλβανικών αρμόδιων υπηρεσιών από τα αλβανικά χωριά Ερσέκα και Στάρια προς την κατεύθυνση της ορεινής διάβασης στο όρος Γράμμος, προκειμένου να συλληφθεί ο δράστης.
«Η άμεση ενέργειά σας θα βοηθούσε τα μέγιστα στην προστασία της άγριας ζωής και ειδικά την επιβίωση του εξαντλημένου από το έντονο λαθροκυνήγι πληθυσμού του σπάνιου και προστατευόμενου είδους αγριόγιδο των Βαλκανίων (Rupicapra rupicapra balcanica), που διαβιώνει στην ορεινή συνοριακή ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στο όρος Γράμμος», αναφέρει.

Σχετικά άρθρα

Με το μπλοκάκι των προστίμων ανά χείρας οι θηροφύλακες

Επιχείρηση σωτηρίας για αγριόγιδο στους Ασπράγγελους

Οργιάζει η ανοιξιάτικη λαθροθηρία στο Ιόνιο