ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Β. Γοργόλης: «Τους κανόνες για τις ΑΠΕ πρέπει να τους βάλει η κεντρική διοίκηση»

Των κριτηρίων με τα οποία γίνονται οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην περιοχή, υπεραμύνθηκε ο πρόεδρός της, αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, μετά τη θετική, κατά πλειοψηφία, γνωμοδότηση για το φωτοβολταϊκό πάρκο, 92 επενδυτών, στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας, που προκάλεσε αντιπαραθέσεις και εντάσεις στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Ο κ. Γοργόλης σημείωσε πως η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη το είδος των ΑΠΕ (υδροηλεκτρικό, φωτοβολταϊκό, αιολικό), τον χαρακτήρα των εκτάσεων τις οποίες αφορά, την τοπική κοινωνία και φυσικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Όλα αυτά, όπως είπε, συνυπολογίζονται, σε συνδυασμό με τις εισηγήσεις της υπηρεσίας, τις οποίες χαρακτήρισε υπηρεσιακά και τεχνικά άρτιες.
«Είναι εσφαλμένο να έχουμε πάντα την ίδια στάση, να λέμε δηλαδή ότι πάντα θα γνωμοδοτούμε θετικά σε φωτοβολταϊκά ή πάντα αρνητικά σε αιολικά. Είναι φαλκίδευση της διαδικασίας αν έχουμε προαποφασίσει για κάτι», σημείωσε και πρόσθεσε πως η Επιτροπή κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται, δε θέλει να το αντιληφθεί ή θέλει το χρησιμοποιήσει πολιτικά.
«Πολύ ορθά γίνονται οι γνωμοδοτήσεις, αυτοί που δε θέλουν να το καταλάβουν, δεν το καταλαβαίνουν για μικροπολιτικούς λόγους», πρόσθεσε και τόνισε πως η περιφερειακή αρχή δεν μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία ώστε να καλυφθεί το κενό σε επίπεδο χωροταξίας ΑΠΕ. «Δεν μπορεί η Περιφέρεια Ηπείρου να βάλει κανόνες, τους κανόνες πρέπει να τους βάλει η κεντρική διοίκηση και να πει σε αυτές τις περιοχές να γίνεται αυτό ή το άλλο. Εμείς κοιτάμε τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τελευταία όπως έχετε παρατηρήσει, είμαστε αρνητικοί, όταν τα έργα αφορούν χορτολιβαδικές εκτάσεις και βοσκοτόπια, που δημιουργούν πρόβλημα στους παραγωγούς, ή σε πολύ μεγάλα έργα που προκαλούν σημαντικά προβλήματα περιβαλλοντικά», είπε.
Ο κ. Γοργόλης απάντησε και στις αιτιάσεις ότι η Επιτροπή είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για αντίστοιχα έργα στην ίδια, ευρύτερη, περιοχή, ενώ γνωμοδότησε θετικά για το πάρκο των 92 επενδυτών. «Από τον Ιανουάριο του 2020 έως και σήμερα έχουμε δώσει δύο θετικές και πέντε αρνητικές γνωμοδοτήσεις, με τις τελευταίες να αφορούν το ίδιο επενδυτή, και η αιτία ήταν να μην δεσμευθεί μεγάλη ισχύ για έναν μόνο επενδυτή», σημείωσε ο κ. Γοργόλης.

«Περιφερειάρχης κερνάει, περιφερειάρχης πίνει…»

Σχόλια, στο μεταξύ, συνεχίζει να προκαλεί η παρέμβαση του περιφερειάρχη Ηπείρου στη συζήτηση για το θέμα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, με γνώμονα ότι μεταξύ των 92 επενδυτών είναι ο γιός του και ενδεχομένως άλλα συγγενικά του πρόσωπα, καθώς και υποψήφια με την παράταξή του.
Σε ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Συσπείρωση της Περιφέρειας Ηπείρου αναφέρει ότι «η επιχειρηματική επένδυση βαφτίστηκε συνεργασία αγροτών, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για φαρμακοποιούς, ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, κτηνοτρόφους, ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων μέχρι και τοπογράφους μηχανικούς. Οι συνοπτικές διαδικασίες για τις οποίες έχει ενημερωθεί και συμφωνεί και το Υπουργείο -όπως ανέφερε ο μελετητής του έργου- βαφτίστηκαν αγώνας δρόμου της υποψήφιας με την πλειοψηφία υπέρ των αγροτών, και η επένδυση έκτασης 870 στρεμμάτων απασχόλησε την επιτροπή από φιλοπεριβαλλοντικά κίνητρα, αφού θα μπορούσαν να πάρουν απαλλαγή οι ιδιοκτήτες αν κατέθεταν ο καθένας ξεχωριστά αίτηση».
Και συνεχίζει: «Σαν να μην έφταναν τόσα… “βαφτίσια»”, ο ίδιος ο περιφερειάρχης συμμετείχε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για να υπερασπιστεί την επένδυση που συμμετέχει η φυσική και πολιτική του οικογένεια, αποδεικνύοντας πόσο θετικός είναι στο ημέτερο φωτοβολταϊκό πάρκο. Να σημειωθεί ότι στο προηγούμενο θέμα, υπήρχε αρνητική εισήγηση για μια εξίσου μεγάλη επένδυση στον Δήμο Ζίτσας, με το σκεπτικό ότι “τόσα άγονα μέρη έχει η Ήπειρος, γιατί να γίνει η επένδυση στο Δήμο Ζίτσας”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Προφανώς με αυτό το σκεπτικό οι κτηνοτρόφοι και λοιποί επιχειρηματίες του Μετσόβου, κάνουν επενδύσεις στο Μαργαρίτι…
Η πλειοψηφία της περιφερειακής αρχής έδειξε τόση σπουδή στο συγκεκριμένο έργο, που προχώρησε στη γνωμοδότηση παρά το γεγονός ότι με έγγραφο του μελετητή έγινε γνωστή η προσθήκη του Δήμου Ηγουμενίτσας στους επενδυτές, η οποία άλλαζε τη μετοχική σύνθεση της εταιρίας, το μέγεθος του έργου και προφανώς την επίδραση στο περιβάλλον».

Σχετικά άρθρα

«Ψηφιακή ασπίδα» σε δάση και αλσύλλια

Διαμορφώνει την ατζέντα η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου

«Υποβάθμιση και εκφυλισμός» της λειτουργίας της Περιφερειακής Επιτροπής