ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ξαναγίνεται σημείο αναφοράς της πόλης

Έτοιμη να δημοπρατήσει το μεγάλο έργο της μετατροπής του παλιού Πανεπιστημίου στην Δόμπολη, σε ένα σύγχρονο διοικητήριο με χώρους πολιτισμού, εμφανίζεται η δημοτική αρχή, που παρουσιάζει ένα πλήρη φάκελο, ενόψει της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη.

Στην συνεδρίαση πρόκειται να τεθεί προς συζήτηση η έγκριση προμελέτης, κατασκευής και όρων δημοπράτησης του έργου: «Κατασκευή διοικητικού κέντρου με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο κτίριο Δομπόλη», μετά την αποδοχή της σχετικής απόφασης για ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπολογισμό 12,5 εκ. ευρώ.

Από τις τεχνικές εκθέσεις και τις μελέτες που συνοδεύουν την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης προκύπτει ο σχεδιασμός του δήμου Ιωαννιτών για την συγκεκριμένη παρέμβαση, που χαρακτηρίζεται εμβληματική, τόσο λόγω της ιστορικότητας του κτιρίου που είναι συνυφασμένο με την τοπική κοινωνία, όσο και εξαιτίας της λύσης που επιχειρείται με την συγκέντρωση των υπηρεσιών του δήμου σε ένα σύγχρονο κτίριο. Για την μελέτη φαίνεται πως αξιοποιήθηκαν και οι προϋπάρχουσες μελέτες και κυρίως εκείνη που είχε συνταχθεί την περίοδο που ανακατασκευάστηκε το υπόλοιπο κτιριακό συγκρότημα, που φιλοξενεί τις Οικονομικές Υπηρεσίες.

Η άμεση ωφέλεια του δήμου, με βάση την σκοπιμότητα που περιγράφεται στην τεχνική έκθεση, είναι η απαλοιφή του μισθώματος που καταβάλλεται για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις που φιλοξενούνται οι διάσπαρτες υπηρεσίες του δήμου Ιωαννιτών.

Παράλληλα όμως το συγκεκριμένο έργο έρχεται να επαναφέρει στην ζωή της πόλης, διοικητική, κοινωνική και πολιτιστική, ένα ιστορικό κτίριο, που είχε μετατραπεί σε «φάντασμα» εδώ και δεκαετίες, με κίνδυνο να καταρρεύσει και να χαθεί εντελώς.

«Η επανάχρηση του ιστορικού κτηρίου Δομπόλη ως διοικητικό κέντρο, θα επαναφέρει στην καθημερινότητα των πολιτών – δημοτών την λειτουργία ενός κτηρίου, το οποίο είναι συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης. Η χρήση του νέου διοικητικού κέντρου θα διαμορφώνει έναν χώρο μνήμης για τους – μεγαλύτερης ηλικίας – χρήστες και έναν ιδιότυπο «μουσειακό» χώρο για το σύνολο των χρηστών του. Η θέση του νέου διοικητικού κέντρου βρίσκεται στο κέντρο του λεκανοπεδίου, καθιστά το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου, άμεσα προσβάσιμες στους δημότες, που συχνά καλούνται να μεταβούν επιτόπου των εγκαταστάσεων προς επίλυση υποθέσεων τους. Το γεγονός αυτό ενισχύεται σημαντικά με την ύπαρξη σημαντικών οδικών αξόνων (οδός Νιάρχου, Περιφερειακή Οδός Κενάν Μεσαρέ κλπ) που αναπτύσσονται στην περιοχή. Οι εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις του κτηρίου Δομπόλη δύναται να φιλοξενήσουν κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα σημαντικό τοπόσημο για την περιοχή», σημειώνεται, αν και το ζήτημα της εξυπηρέτησης των πολιτών λόγω της θέσης του κτιρίου, είναι κάτι που αναφέρεται και πιθανά να απαιτηθούν παρεμβάσεις μελλοντικά για την εξεύρεση περισσότερων χώρων στάθμευσης στην περιοχή, ακόμη και υπόγειων.

Η μελέτη δίνει και την απάντηση στο ερώτημα για την επιλογή της μεθόδου υλοποίησης του έργου με την μέθοδο της μελέτης –κατασκευής. Αιτίες είναι η πολυπλοκότητα και η δυσκολία του αντικειμένου των απαιτούμενων τεχνικών μελετών (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών, κυκλοφοριακής οργάνωσης κ.λ.π.), η σημαντική αξία του κτιρίου, το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς και κέντρο διοίκησης για την περιοχή καθώς και τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια για την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του δήμου.

Υπηρεσίες, εκδηλώσεις και κήπος

Ο διττός χαρακτήρας του κτιρίου, ως διοικητικό αλλά και πολιτιστικό κέντρο, βρίσκεται στο κέντρο της πρότασης. «Η σύνθετη αυτή χρήση είναι μείζονος σημασίας, καθώς αποσκοπεί στην δημιουργία ενός πόλου έλξης για ανθρώπους κάθε ηλικίας και διαφορετικών ενδιαφερόντων, έναν χώρο δημιουργικό αλλά και παραγωγικό, που θα μένει ζωντανός πρωί βράδυ και θα εξελίσσεται ανάλογα με τις απαιτήσεις της εποχής και κυρίως των δημοτών που θα τον αξιοποιούν. Ένα κέλυφος δηλαδή, κοντά στο κέντρο της ιστορικής πόλης των Ιωαννίνων, το οποίο καλείται να εκπέμπει, μέσα από την αναβάθμιση και επανάχρηση του, μια θετική – σύγχρονη διάθεση στους καθημερινούς χρήστες και στους εφήμερους επισκέπτες του», αναφέρεται στην έκθεση.

Ο σχεδιασμός θέλει κάθε πτέρυγα να αποτελεί μία ανεξάρτητη λειτουργική ενότητα, με ξεχωριστή είσοδο/πρόσβαση, έτσι ώστε να διατηρείται η αίσθηση της απόλυτης λειτουργικής αυτονομίας.

Στο ισόγειο, στην ανατολική πτέρυγα, χωροθετείται η πολιτιστική ενότητα του κτιρίου. Στα δύο κτίρια αυτής της πτέρυγας, διαμορφώνεται μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η οποία λειτουργεί σαν πολυμορφικός χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει παντός είδους εκδηλώσεις κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, καθώς και ο Χώρος Προβολής Μουσειακών Εκθεμάτων, διαμορφωμένος αμφιθεατρικά για να μπορεί να φιλοξενήσει δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Παράλληλα, σε πατάρι που διαμορφώνεται σε ενδιάμεση στάθμη, διατηρεί εκθεσιακό χώρο μόνιμων εκθεμάτων. Οι χώροι αυτοί θα έχουν ξεχωριστή είσοδο, προκειμένου να μπορούν να λειτουργούν και πέραν των ορών λειτουργίας των υπηρεσιών.

Στην βόρεια πτέρυγα, χωροθετείται μικρό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) για εξυπηρέτηση του κοινού και η υπηρεσία της Κοινωνικής Προστασίας με τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας και τους απαιτούμενους βοηθητικούς χώρους.

Με λειτουργικό τρόπος στους τέσσερις ορόφους των κτιρίων χωροθετούνται το Γραφείο Δημάρχου, οι Υπηρεσίες που υπάγονται στον δήμαρχο με τους αντίστοιχους βοηθητικούς χώρους το Αυτοτελές Τμήμα Διοικητικών Οργάνων, η υπηρεσία Προγραμματισμού και Πληροφορικής, υπηρεσία του ΟΚΠΑΠΑ, η Πολεοδομία, οι Τεχνικές, Διοικητικές και Οικονομικές Υπηρεσίες, η Διεύθυνσης Παιδείας & Σχολικών Επιτροπών, με τους αντίστοιχους βοηθητικούς χώρους.

Ένα ακόμη ξεχωριστό σημείο αποτελεί το αίθριο, που διαμορφώνεται ως ο «κήπος» του κτιριακού συνόλου. Ουσιαστικά θα αποτελεί έναν χώρο πρασίνου σε άμεση γειτνίαση με το φυσικό πράσινο (δασύλλιο) ενισχύοντας τη σχέση φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Ο κήπος αυτός θα αποτελεί έναν καθιστικό χώρο, με φυτεύσεις, αστικό εξοπλισμό και διαδρομές περιπάτου. Ταυτόχρονα, θα αποτελεί και έναν δυναμικό χώρο που σε συνδυασμό με την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και τις λειτουργίες των μουσειακών εκθεμάτων θα μπορεί να φιλοξενεί παράλληλες δράσεις, να μετατρέπεται σε χώρο υπαίθριων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, σε υπαίθριο εκθεσιακό χώρο, καθώς και σε χώρο εκτόνωσης των προγραμμάτων και εκδηλώσεων της πολιτιστικής ενότητας του κτηρίου.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Επικαιροποίηση της δέσμευσης για διακριτή παρουσία στο παλιό Πανεπιστήμιο

«Στρέφονται ενάντια στην πόλη και το συμφέρον της»