ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Στρέφονται ενάντια στην πόλη και το συμφέρον της»

Στην αντεπίθεση πέρασε η δημοτική αρχή για την αξιοποίηση του κτηρίου του παλιού Πανεπιστημίου, αποδίδοντας στην «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» προσπάθεια να μην προχωρήσει τίποτα.

Αφορμή αποτέλεσε η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Ιωαννιτών για την εγγραφή του έργου μετατροπής του παλιού Πανεπιστημίου σε διοικητικό κέντρο, με την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης να καταψηφίζει, επικαλούμενη την έλλειψη διαβούλευσης και τη μη συμφωνία της ως προς την επιλογή χρήσης του κτηρίου.
Για μια «κακοστημένη παράσταση» του επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμά Μπέγκα έκανε λόγο ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ενώ, στον αντίποδα, ευχαρίστησε τις παρατάξεις που έδωσαν θετική ψήφο, δείχνοντας έτσι ότι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των αναγκών της πόλης.
«Θα μπορούσε κανείς να είναι επιεικής μαζί του, αν επί πέντε χρόνια δεν είχε διοικήσει το Δήμο. Σε αυτή την πενταετία δεν ασχολήθηκε ούτε μία φορά με την αξιοποίηση του κτιρίου στη Δομπόλη. Δεν υπήρχε ούτε ένα έγγραφό του με το οποίο διεκδίκησε το κτίριο. Ίσως ήταν στην ίδια λογική με το στρατόπεδο Βελισσαρίου… “Δεν έχουμε σχέδιο, δεν έχουμε πρόταση, δε διεκδικούμε”», ανέφερε ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, που παράταξη η οποία διοίκησε τον δήμο, αρνήθηκε την εγγραφή έργου με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση στο τεχνικό πρόγραμμα.
«Τι ακριβώς έκανε ο κ. Μπέγκας και οι δημοτικοί του σύμβουλοι; Αρνήθηκαν 12,5 εκατομμύρια για την πόλη. Αρνήθηκαν την αξιοποίηση του κτιρίου του παλιού πανεπιστημίου με βάση ένα ολοκληρωμένο κτιριολογικό πρόγραμμα. Αρνήθηκαν την ανάγκη της πόλης για ένα σύγχρονο διοικητήριο με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και χώρους που σχετίζονται με την ιστορικό ρόλο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αρνήθηκαν να γίνουν μέρος σε μία νέα σελίδα που ανοίγει για την πόλη. Ας τους κρίνουν οι πολίτες.
Ο κ. Μπέγκας προφανώς συμφωνεί να παραμείνει το κτίριο ερείπιο για άλλα δέκα ή είκοσι χρόνια, εωσότου ωριμάσει η πρότασή του, η οποία αποτελεί μία συρραφή επιθυμιών πολλών και διαφορετικών φορέων. Ο κ. Μπέγκας συμφωνεί να μένουν διάσπαρτες οι υπηρεσίες του Δήμου σε διάφορα, ακατάλληλα κτίρια. Ο κ. Μπέγκας συμφωνεί πιθανόν με τη διάθεση άνω των 500.000 ευρώ όσο είναι το ύψος των ενοικίων. Ο κ. Μπέγκας συμφωνεί με τη στασιμότητα του Δήμου», συνέχισε ο κ. Ελισάφ, χρησιμοποιώντας γλώσσα και ύφος που θύμισε προεκλογική αντιπαράθεση.
Εξίσου επικριτικός και ειρωνικός ήταν και ως προς τη μόνιμη κατηγορία της μείζονος αντιπολίτευσης προς τη σημερινή δημοτική αρχή για απουσία διαβούλευσης. «Θιασώτης της διαβούλευσης σήμερα, λειτούργησε ως ο απόλυτος άρχων ως δήμαρχος. Απόδειξη ο περίφημος συμμετοχικός προϋπολογισμός. Έκανε διαβούλευση με τους πολίτες και άφηνε τις προτάσεις τους στα συρτάρια, έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και μη λογοδοτώντας σε κανέναν», τόνισε αναφερόμενος στον Θ. Μπέγκα.
Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι η σημερινή δημοτική αρχή διεκδίκησε και μέσα σε χρόνο ρεκόρ ολοκλήρωση τη διαδικασία παραχώρησης του κτιρίου στη Δομπόλη. Υπέβαλε την πρότασή της, διασφάλισε 12,5 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση του κτηρίου και τη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο διοικητικό κέντρο, κάτι που επίσης έγινε μέσα σε χρόνο ρεκόρ, όπως είπε.
«Αντιλαμβάνομαι ότι ενοχλεί η επιτυχία… Αλλά δεν είναι επιτυχία ούτε του δημάρχου ούτε της δημοτικής αρχής. Είναι επιτυχία της πόλης και με την ψήφο τους στρέφονται ενάντια στην πόλη και το συμφέρον της. Όμως το έργο θα προχωρήσει. Και εμείς είμαστε χαρούμενοι, γιατί αφενός διασώζουμε ένα ιστορικό κτίριο των Ιωαννίνων αφετέρου λύνουμε ένα σοβαρό πρόβλημα της πόλης. Γιατί τα Γιάννενα είναι από τις ελάχιστες πόλεις της χώρας που δε διαθέτουν δημαρχείο», κατέληξε ο κ. Ελισάφ.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Επικαιροποίηση της δέσμευσης για διακριτή παρουσία στο παλιό Πανεπιστήμιο