ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έχρισε εαυτόν εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο ο Ν. Γκόντας

Την πρόθεσή του να είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων έκανε γνωστή ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας, σε μια κίνηση που δε χωρά πολλές διαφορετικές ερμηνείες, από τη στιγμή, μάλιστα, που και ο ίδιος αρχικά τόνισε ότι δε βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, με δεδομένο πως απέχουμε σχεδόν 1,5 χρόνο από την ανάληψη καθηκόντων της επόμενης δημοτικής αρχής.

«Δε θεωρώ ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο, αλλά η “Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία”, ως παράταξη που διαθέτει χιλιάδες ψηφοφόρους και μέλη, οφείλει να είναι παρούσα και θα είναι παρούσα στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Εν ολίγοις, θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες εκλογές», τόνισε ο πρώην δήμαρχος, σημειώνοντας ότι η απόφαση ελήφθη με βάση το μπαγκράουντ της παράταξης, τα έργα της, την ιστορική της παράδοση και σε καμία περίοτωση δε θεωρεί τη διεκδίκηση του Δήμου κληρονομικό δικαίωμα, «όπως θεωρούν κάποιοι άλλοι».
Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας έρχεται σε μια χρονική στιγμή που είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται σενάρια για κοινή κάθοδο στις εκλογές του Οκτωβρίου 2023 των παρατάξεων που συναπαρτίζουν τη σημερινή δημοτική αρχή, κάτι που προφανώς δεν είναι στις προθέσεις του Νίκου Γκόντα και της παράταξής του. Και αυτό όχι γιατί υπάρχει πρόβλημα συνεργασίας με τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, παρά τις σημαντικές διαφορές τους σε αρκετά ζητήματα, αλλά κυρίως γιατί ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» άφησε να αιωρείται η αίσθηση μιας… δυσανεξίας σε σχέση με τους υπόλοιπους εταίρους της δημοτικής αρχής. Ενδεικτική ήταν η αναφορά ότι η στήριξη της παράταξης Ελισάφ έγινε από την πλευρά της παράταξής του χωρίς να ζητηθεί κανένα αντάλλαγμα, αντίθετα από κάποιους άλλους. «Κάποιοι ζήτησαν και πήραν ανταλλάγματα και κάποιοι ζήτησαν και δεν τα πήραν τα ανταλλάγματα, και έγινε αυτό που έγινε», σημείωσε, λέγοντας ότι είναι γνωστό ποιοι είναι αυτοί.
Στον αντίποδα, για τον δήμαρχο τόνισε πως, κάτω από αντίξοες συνθήκες, κάνει μια δύσκολη αλλά άοκνη προσπάθεια τόσο αυτός όσο και κάποια στελέχη της δημοτικής παράταξης. «Η σχέση μας είναι άριστη», επανέλαβε τουλάχιστον τρεις φορές.
Ο κ. Γκόντας χαρακτήρισε μονόδρομο τη στήριξη του νυν δημάρχου, με δεδομένο ότι η προηγούμενη δημοτική περίοδος του Θωμά Μπέγκα δεν έδινε κανένα δικαίωμα να στηριχθεί εκείνη η παράταξη. «Αποφασίσαμε να διώξουμε το φάσμα της ακυβερνησίας, απότοκο μιας εκτρωματικής διάταξης της απερχόμενης τότε κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» διατηρεί στο ακέραιο τις θέσεις της, τις διαχρονικές αρχές και αξίες της, κάνοντας αναφορά και τον ιδρυτή της παράταξης, πρώην δήμαρχο Τάσο Παπασταύρο.
«Στηρίζουμε, αλλά δεν ταυτιζόμαστε», ήταν η φράση που επανέλαβε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Γκόντας, σημειώνοντας πως τρία χρόνια σιωπής ήταν αρκετά και φροντίζοντας να καταγράψει μία προς μία τις διαφορετικές θέσεις της παράταξής του σε σχέση με αυτές τις παράταξης Ελισάφ.
Πιο έντονη έκανε τη διαφοροποίησή του στα θέματα της ΔΕΥΑΙ, λέγοντας πως πρέπει να επικρατήσει εργασιακή ειρήνη και η διοίκηση να προχωρήσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους εργαζόμενους, μέχρι να εκδοθεί η τελεσίδικη απόφαση για τους μισθούς από τον Άρειο Πάγο. «Δυστυχώς, παρά το ότι προσπαθήσαμε να πείσουμε τον έχοντα την κυρίως ευθύνη, τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ, δεν το καταφέραμε», ανέφερε, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του αποκάλυψε ότι είχε ζητήσει από τον δήμαρχο να αναλάβει ο ίδιος την προεδρία της ΔΕΥΑΙ. Ο κ. Γκόντας, ευχαριστώντας για την προσφορά του τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Στέφανο Μάντζιο, σημείωσε πως η άποψη ότι οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΙ είναι ένα λόμπι, δεν τον βρίσκει σύμφωνο, αντίθετα είπε πως υπάρχουν «διαμάντια», που με τη δική τους συνεισφορά έφεραν εκατομμύρια στην πόλη.
Οι υπόλοιπες θέσεις της παράταξης, που θέλησε να υπενθυμίσει μετά από τρία χρόνια σιωπής ο κ. Γκόντας, αφορούσαν την πρόταση ανέγερσης νέου Δημαρχείου στη λαϊκή της Αγίας Μαρίνας, την ενοποίηση κέντρου της πόλης με την παραλίμνια περιοχή, τον ξεχωριστό προϋπολογισμό κάθε τοπικής κοινότητας, τη λειτουργία εργοταξίου ανά δημοτική ενότητα, τη διοργάνωση παζαριού, τη σύνδεση του Νησιού με πεζογέφυρα, την επαναφορά των συσσιτίων και την αποκατάσταση της αποξηραμένης λίμνης Λαψίστας.
Ειδική αναφορά έκανε στο στρατόπεδο Βελισσαρίου, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος, ως δήμαρχος, είχε καταφέρει να κερδίσει την παραχώρηση του 62% της έκτασης στον Δήμο Ιωαννιτών, ωστόσο η διαδικασία σταμάτησε μετά από μια «παράλογη λογική μαξιμαλισμού», όπως χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της επόμενης δημοτικής αρχής να το διεκδικήσει στο σύνολό του. Ο κ. Γκόντας, μάλιστα, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τη διεκδίκησή του κάτω από τέτοιες συνθήκες, σε ένα ακόμη δείγμα διαφοροποίησης από τον δήμαρχο, ο οποίος διεκδικεί παραχώρηση ενός μικρού τμήματος αρχικά και εμφανίζεται αισιόδοξος.
Πέραν των θέσεων για ζητήματα του Δήμου, ο πρώην δήμαρχος θέλησε να διαφημίσει το έργο των δικών του δημοτικών αρχών, με αναφορές στο υπόγειο πάρκινγκ, το πάρκινγκ στην παραλίμνια περιοχή, τα Παλιά Σφαγεία και τα ΚΑΠΗ, ενώ εκτός από τον Στ. Μάντζιο ευχαρίστησε και τους αντιδημάρχους της παράταξής του Νίκο Τσόλη και Βασίλη Βλέτσα, καθώς και την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλου Γιάννας Μαμακή για τις άοκνες προσπάθειές τους.
Όσον αφορά γιατί ο ίδιος προσωπικά δε θέλησε να αναλάβει κάποια θέση ευθύνης στη δημοτική αρχή, τόνισε με την ίδια λογική θα έπρεπε να ερωτηθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής γιατί δεν ανέλαβε κάποιο υπουργείο.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Γκόντας στο μηδενικό έργο της περιόδου Μπέγκα. «Δεν ξέρω σε τι θα θυμούνται οι πολίτες την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Σε τι θα θυμούνται τον Θωμά Μπέγκα. Ρωτήστε και τον ίδιο, τι είναι αυτό που θέλουν να τον θυμούνται», σημείωσε, προσθέτοντας ότι όλες οι άλλες παρατάξεις έχουν αφήσει έργο, «ακόμη και ο Φίλιππας Φίλιος έχει συνδυάσει το όνομά του με το τεράστιο έργο του βιολογικού καθαρισμού».
Τέλος, σε ερώτηση για διάφορα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με ενδεχόμενο ενασχόλησής του με την Περιφέρεια, η απάντηση ήταν ότι πολλά είναι τα σενάρια που ακούγονται και κάποια στο παρελθόν ήθελαν την εμπλοκή του στην κεντρική πολιτική σκηνή, με τον ίδιο, ωστόσο, να προτιμά την αυτοδιοίκηση.

Σχετικά άρθρα

Ν. Γκόντας – Έμμεση προτροπή στήριξης στον Δ. Παπαγεωργίου

Δήμο «πρωταθλητή» υπόσχεται ο Ν. Γκόντας

Ποντάρει στη σύγκριση η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία»